Γιατί οι νέες μαμάδες χρειάζεται να ξεκινήσουμε τη γιόγκα;
Το να είσαι μαμά έχει πολλές χαρές, πολλές δραστηριότητες, πολλές καινούργιες εμπειρίες και ευθύνες, μαζί με ανασφάλεια για το αν όλα γίνονται σωστά, άγχη αν θα τα προλάβουμε όλα και απογοήτευση που τίποτα δεν είναι όπως το ξέραμε παλιά.
Οι μαμάδες χρειαζόμαστε τη γιόγκα περισσότερο από τον καθένα, αφού οι απαιτήσεις που παρουσιάζονται είναι πολλές και ο χρόνος και η ενέργεια είναι λιγοστά για να μπορέσουν να ισορροπήσουν την ζωή μας.
Με λίγη πρακτική στη γιόγκα μπορούμε να δούμε τη μέρα μας με μια πιο θετική ματιά και να φορτίσουμε τις μπαταρίες για να τα καταφέρουμε όλα ακόμη μια φορά!
Διαβάστε επίσης : Mindfulness δραστηριότητες για παιδιά
Πρακτική 15 λεπτών
Βρείτε λίγο χρόνο, μέσα στη μέρα, όταν κοιμούνται τα παιδιά, όταν είναι στο σχολείο, ή όταν πάνε μια βόλτα, και ξαπλώστε σε μια άνετη, αναπαυτική θέση. Αφεθείτε σε μια μαλακή επιφάνεια, απλώστε το σώμα σας ώστε να νιώθει ξεκούραστο, και απελευθερώστε τις εντάσεις από τον νου και το σώμα σας. Χαλαρώστε όλες τις εκφράσεις του προσώπου, ξεκολλήστε απαλά τα χείλη, μαλακώστε το μέτωπο, και κλείστε τα μάτια απαλά αν αυτό είναι άνετο. Μείνετε να παρατηρείτε το σώμα που ξεκουράζεται στο πάτωμα.
Σταδιακά ξεκινάμε την αργή, βαθιά διαφραγματική αναπνοή φουσκώνοντας την κοιλιά στην εισπνοή και ξεφουσκώνοντας στην εκπνοή. Κάθε εισπνοή φορτίζει με θετική ενέργεια το σώμα, κάθε εκπνοή απομακρύνει τα άγχη και τα πρέπει.
Αφού αισθανθούμε έτοιμες, σέρνουμε τα πέλματα στο έδαφος ώστε να πατήσουν κάτω, και αρχίζουμε την κλήση της λεκάνης οπίσθια και πρόσθια. Για να φέρουμε σε οπίσθια κλήση πιέζουμε την περιοχή της μέσης στο έδαφος και για να φέρουμε σε πρόσθια, απομακρύνουμε τη μέση από το έδαφος. Επαναλαμβάνουμε για 10 φορές και στο τέλος αφήνουμε τη λεκάνη να χαλαρώσει.
Ενεργοποιούμε τους μύες του πυελικού εδάφους, συσπώντας την περιοχή ανάμεσα στον κόκκυγα και την ηβική σύμφυση, σαν να θέλουμε να μεταφέρουμε όλα τα εσωτερικά όργανα της λεκάνης προς τα επάνω, ή σαν να θέλουμε να διακόψουμε την ούρηση. Διατηρούμε τη σύσπαση για 5 δευτερόλεπτα και έπειτα απελευθερώνουμε. Επαναλαμβάνουμε για 10 φορές.
Χαλαρώνουμε για λίγο ώστε να προετοιμαστούμε για την επόμενη κίνηση.
Σταδιακά ρολλάρουμε τη λεκάνη οπίσθια, φέρουμε τη μέση να πατήσει προς τα κάτω, ώστε να σηκωθεί η λεκάνη από το έδαφος και να στηριχθεί το σώμα στο θώρακα. Επαναφέρουμε σπόνδυλο σπόνδυλο τη λεκάνη στο έδαφος.
Μεταφερόμαστε στην τετραποδική θέση και κινούμαστε στη στάση γάτα-αγελάδα.
Από την ίδια θέση κάνουμε πλάγιες κάμψεις της σπονδυλικής στήλης δεξιά-αριστερά.
Ανεβάζουμε τη λεκάνη ώστε να μεταφερθούμε στον σκύλο που κοιτάζει προς τα κάτω. Χαμογελάμε καθώς παρατηρούμε τον κόσμο από μια άλλη οπτική, την ανάποδη!
Ρίχνουμε το βάρος προς τα χέρια στη στάση σανίδα, κρατάμε τη σπονδυλική στήλη σε ουδέτερη θέση και τους ώμους μακριά από τα αφτιά.
Στρέφουμε τον κορμό στο ένα πλάι για 10 αναπνοές και έπειτα αλλάζουμε, μέσω της στάσης σανίδα, στο άλλο πλάι.
Από τη σανίδα αφήνουμε τη λεκάνη να βυθιστεί στο έδαφος και κρατάμε τους αγκώνες τεντωμένους. Ακουμπά η ραχιαία πλευρά του πέλματος στο έδαφος.
Ακουμπάμε τη λεκάνη στα πέλματα στη στάση του παιδιού και ξεκουραζόμαστε αναπνέοντας βαθιά και αργά φουσκώνοντας την κοιλιά για όσο κρίνετε απαραίτητο.
Ολοκληρώνουμε την πρακτική μας με την πρώτη στάση. Ξαπλώνοντας ύπτια, με τα χέρια και τα πόδια ελαφρώς ανοιχτά, τις παλάμες να κοιτούν προς το ταβάνι και το πρόσωπο χαλαρωμένο. Ακολουθούμε με τον νου τον ρυθμό της αναπνοής, αποκτάμε επίγνωση της χαλάρωσης που προκαλείται στο σώμα με κάθε εκπνοή, και μένουμε ακίνητοι για 10 αργές αναπνοές συνολικά. Αφήνουμε τις σκέψεις να περάσουν ενώ παρατηρούμε την αναπνοή χωρίς καμία κριτική. Σε αυτή τη στάση, ο χρόνος είναι ασήμαντος, οι ευθύνες και τα άγχη παύουν να έχουν νόημα.
Επαναλάβετε την πρακτική καθημερινά!
Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: cellajane.com
Διαβάστε επίσης : Μια πρακτική mindfulness για μαμάδες – ζούμε το παρόν και απολαμβάνουμε τη μητρότητα