Now Reading
Aum

Aum

Μια μαγική λέξη, ένα ιερό μονοσύλλαβο, μια δόνηση που γέννησε ολόκληρο τον κόσμο! Ο ψαλμός Ωμ που συνταράσσει το είναι μας.


Όλοι μας γνωρίζουμε ή κάπου έχουμε ακούσει τη λέξη ομ. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα πουν οτι τους θυμίζει Θιβέτ, κάτι πορτοκαλί μοναχούς, διαστημικά γιόγκι, χιονισμένα βουνά και μαγικούς διαλογισμούς.

Η λέξη Ωμ ή αλλιώς Αουμ είναι ένα ιερό μονοσύλλαβο.
Σύμφωνα με τις γραφές, το Ωμ θεωρείται δόνηση, η οποία δόνηση φτάνει στα αφτιά μας σαν ήχος, και ο ήχος αυτός είναι το Ωμ. Το Ωμ είναι η δόνηση που γέννησε τον ήχο. Από το Ωμ πηγάζουν όλοι οι ήχοι. Όλοι οι ήχοι είναι εκπομπές του Ωμ. Όλα εκδηλώνονται μέσα από τη δόνηση του Ωμ. Η ύλη, η ενέργεια, οι σκέψεις, όλα υπάρχουν στο Ωμ. Ωμ είναι το άπειρο και η αιωνιότητα.
Είναι η πηγή όλων.
Μέσα στη λέξη Ωμ ο κόσμος όλος γαληνεύει.
Δεν ξέρω αν πιάνετε την έννοια του ωμ…

Ας απλουστεύσουμε τη γραφή μας για να καταλάβουμε και εμείς τί είναι αυτό το ωμ..
Γνωρίζετε πως όλες οι κύριες, μεγάλες θρησκείες, αναγνωρίζουν αυτή τη δόνηση της δημιουργίας, αν και μπορεί να την αποκαλούν διαφορετικά;
Για παράδειγμα η Βίβλος την αποκαλεί “Αμήν” και “Άγιο Πνεύμα”.
Οι Μουσουλμάνοι την αποκαλούν “Amin”, και οι Θιβετιανοί “Hum”.

Λέγεται πως ο Άγιος Ιωάννης αποκαλεί το Ωμ, το λόγο του Θεού.
[1.1] ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ λόγος, καὶ ὁ λόγος ἦν πρὸς τὸν θεόν, καὶ θεὸς ἦν ὁ λόγος. [1.2] οὗτος ἦν ἐν ἀρχῇ πρὸς τὸν θεόν. [1.3] πάντα δι᾽ αὐτοῦ ἐγένετο, καὶ χωρὶς αὐτοῦ ἐγένετο οὐδὲ ἓν ὃ γέγονεν·”

Οι τρείς φθόγγοι του Ωμ, α-ου-μ (A-U-M), αναπαριστούν τρείς καταστάσεις.
Το Α αντιπροσωπεύει τη δόνηση της δημιουργίας. Είναι η γέννηση ή το ξύπνημα τη συνείδησης, αρα και της μορφής της ζωής όπως την ξέρουμε. Είναι όσα βιώνουμε από όταν γεννηθήκαμε με τα 19 όργανά μας, με τις αισθήσεις, τα σπλάχνα και τα μέλη του σώματός μας.
Το ΟΥ αντιπροσωπεύει τη δόνηση που διατηρεί την ύπαρξη. Αλλά και την υποσυνείδητη ονειρική κατάσταση. Είναι ο νους και τα συναισθήματα και ο,τι συμβαίνει στο υποσυνείδητό μας που εκφράζεται όταν ονειρευόμαστε.
Και το Μ αντιπροσωπεύει τη δόνηση που καταστρέφει ο,τι δημιουργήθηκε, ολοκληρώνοντας τον κύκλο της ύπαρξης. Είναι η κατάσταση της σοφίας, του ασυνειδήτου, της αποκοπής από τον υλικό κόσμο και της μη ύπαρξης του εγώ. Από τότε που ο Freud αποκάλυψε την ύπαρξη αυτής της κατάστασης, πολλοί προσπάθησαν να την ερευνήσουν αλλά τους περισσότερους τους πήρε ο ύπνος προσπαθώντας..
Ο,τι εκδηλώνεται, ο,τι υπάρχει, πρώτα δημιουργείται, έπειτα διατηρείται στην κατάσταση της ύπαρξης, και τελικά καταστρέφεται.
Ένας λόγος για τον οποίο παραδοσιακά στην Ινδία το Ωμ (αουμ) απαγγέλεται τρείς φορές, είναι η υπενθύμιση των παραπάνω.

Κατα την απαγγελία του Aum το πρώτο ‘α’ ακούγεται ελάχιστα, και το τελευταίο ‘μ’ έχει ίση διάρκεια με τα 2 φωνήεντα.

Σκεφτείτε το Ωμ ως ένα μάντρα. Η απαγγελία του μάντρα Ωμ, είναι το όχημα διεύρυνσης του νου και απελευθέρωσης της ενέργειας.

See Also

Για να ξεκινήσετε την απαγγελία του μάντρα Ωμ

Και γιατί όλα αυτά να ενδιαφέρουν εμάς και το selfcare μας;
Γιατί η απαγγελία του ωμ έχει πολύ καλά νέα για εμάς.
Από όλα τα μαντρα που έχουν εξηγηθεί μέχρι τώρα, το καταπληκτικότερο και πρώτο όλων είναι το ομ. Το ομ είναι ο σπόρος του bija mantra όλων των μαντρα. Έγινε αντιληπτό μέσα από τη μεταφορά στις διαστάσεις των σωμάτων των rishis κατά τη διάρκεια του διαλογισμού.
To Ωμ απαγγέλλεται για να δημιουργήσει ειρήνη και πνευματική αφύπνιση.

Αρχικά καθίστε σε μια άνετη θέση, ιδανικά την θέση οκλαδόν. Συγκεντρωθείτε κοιτώντας την άκρη της μύτης. Όταν τα μάτια κινούνται η συνείδηση δε μένει σταθερή. Έπειτα κλείστε τα μάτια και μην αφήσετε τον νου να φύγει από την άκρη της μύτης. Η άκρη της μύτης συνδέεται άμεσα με το περίνεο, τη θέση του mooladhara chakra. Η συγκέντρωση στην άκρη της μύτης δημιουργεί παλμούς που κινούνται από τη μύτη ως το περίνεο.
Μετά αποκτήστε επίγνωση της αναπνοής. Κρατήστε ένα ρυθμό στην αναπνοή 15 γύρων το λεπτό. Η αναπνοή βιώνεται στην άκρη της μύτης, με τη ροή του αέρα να περνά μέσα από τα δύο ρουθούνια.
Τελευταίο βήμα είναι να συγχρονίσουμε την αναπνοή με το μάντρα Ωμ. Πάρτε βαθιά εισπνοή και κατα την εκπνοή απαγγέλουμε το Ωμ νοητά ή δυνατά.
Αυτό ήταν.

Διαβάστε περισσότερα: The Sound of Om , AUM

What's Your Reaction?
Excited
4
Happy
6
In Love
4
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top