Now Reading
Χαλαρώνω με savasana.

Χαλαρώνω με savasana.


Γιατί έχω παιδί, δουλεύω πολύ και παραφορτώθηκα πολλές ευθύνες..

Κάνω ένα βήμα πίσω.
Παίρνω μια βαθιά και ήρεμη ανάσα.
Βλέπω τα πράγματα πιο απλά.
Τί σημασία έχει να αναλύσω και να αναμασήσω και να γιγαντώσω καταστάσεις; Η ζωή είναι ωραία, και όλα τα πρέπει και οι εκκρεμότητες, είναι απλώς μια παραπάνω δράση για να νομίζω πως είμαι πιο σημαντική.

Δε μας προσφέρει τίποτα να είμαστε συνεχώς απασχολημένοι και να κάνουμε πράγματα και οι δουλειές μας να μην τελειώνουν. Κάποιες στιγμές μπορούμε απλά να υπάρχουμε και να παρατηρούμε, και να ζούμε την κάθε στιγμη.

Όπως αναφέρει ο Sadhguru στο παρακάτω βίντεο, “αν νομίζεις οτι αυτό που κάνεις είναι τόσο σημαντικό, τότε χρειάζεσαι επειγόντως διακοπές”.
Αλλά αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο.

Για να δούμε τη χαλάρωση από τη ματιά του ανατολικού κόσμου..

“Η λέξη που αντιστοιχεί στη βαθιά χαλάρωση στα σανσκριτικά (αρχαία ινδικά), είναι η savasana. Η σαβάσανα (savasana) προέρχεται από τη λέξη shava शव, που σημαίνει πτώμα και τη λέξη asana που σημαίνει θέση του σώματος. Είναι μία από τις στάσεις χαλάρωσης που χρησιμοποιούνται πριν ή μετά την πρακτική της γιόγκα και θεωρείται η δυσκολότερη asana γιατί απαιτεί την απόλυτη ακινησία του νου και του σώματος”

Εσείς έχετε βιώσει ποτέ κάτι τέτοιο; Μπορείτε να ανασύρετε την ανάμνηση της τελευταίας φοράς που αφεθήκατε πλήρως να σας παρασύρει κάτι χωρίς ενδοιασμούς ή δεύτερες σκέψεις,
ή που απελευθερώσατε το βάρος του σώματός σας στο κρεβάτι χωρίς καμία εκούσια σύσπαση των μυών σας και χωρίς τίποτα να σας απασχολεί;
Για τη γιόγκα, χαλάρωση σημαίνει να διατηρείς ατάραχο τον νου και το σώμα, χωρίς μυϊκή κίνηση, χωρίς ο νους να ταυτιστεί με τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, χωρίς να επηρεαστείς από εξωτερικά ή εσωτερικά ερεθίσματα. Κατά τη διάρκεια της χαλάρωσης, ο νους επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα σημεία και καταστάσεις, όπως η αργή και βαθιά αναπνοή, ώστε να γίνει ένας απλός παρατηρητής με μία μόνο άγκυρα για να επιστρέψει όταν αποσπάται, την αναπνοή. Όταν συμβαίνει αυτό, αποβάλλεται η ένταση και το στρες και γαληνεύει το σώμα και το πνεύμα.

Ωραία λοιπόν η περιγραφή μας στη θεωρία, αλλά στην πράξη, η χαλάρωση δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Όταν “επιβάλλουμε” στον νου να χαλαρώσει, εκείνος αντιστέκεται, δεν του αρέσει η ακινησία, γιατί η ακινησία δε συμβαδίζει με τη ζωή, εκτός φυσικά αν πρόκειται για τον ύπνο, αλλά στη φάση της χαλάρωσης ο νους δεν κοιμάται. Γι’αυτό σε έναν άπειρο ασκούμενο, ο εγκέφαλος αρχίζει να δημιουργεί φαγούρες εδώ κι εκεί, αρχίζει να δημιουργεί λόγους για να κουνηθεί. Πόσο μάλλον αν πρόκειται για μαμά.. Μια μαμά βρίσκεται σε συνεχή κίνηση, τόσο νοητικά όσο και σωματικά.

Η συνεχής ή έντονη μυϊκή σύσπαση κατά τη διάρκεια της σαβάσανα συμβαίνει σε όσους δεν έχουν μάθει να αφήνονται

Η χαλάρωση όμως είναι οφέλιμη, φοβερά οφέλιμη, και ειδικά για μια κουρασμένη μαμά. Η χαλάρωση είναι οφέλιμη κάθε φορά που υπάρχει σωματική ή/και πνευματική κούραση. Κάτι σας είπα τώρα μαμάδες.. Η σαβάσανα μπορεί να βοηθήσει να ανανεωθεί το μυαλό και το σώμα μετά από κάθε κουραστική μέρα και επιτρέπει στις αποφάσεις μας να γίνουν με ωριμότητα και καθαρό νου. Για σκεφτείτε το..

Οπότε ας ξεκινήσουμε ακίνητοι και χαλαροί, σαν να κοιμόμαστε στον ξύπνιο μας χωρίς να αφήσουμε τις σκέψεις μας να μας επηρεάσουν.. Λίγη φαγούρα εδώ..αντε και τη ξύσαμε..λίγο άβολη η θέση..άντε και τη φτιάξαμε..χμμμ….ΚΑΤΑΙΓΙΣΜΟΣ ΣΚΕΨΕΩΝ!!! Πραγματικά όμως, ετοιμαστείτε για καταιγισμό σκέψεων!

Μην πανικοβληθείτε! Απλά παρατηρήστε τις..
Οι σκέψεις σας εμφανίζονται με πολλές και διάφορες μορφές.. Πώς εμφανίζονται οι δικές σας; Είναι αποτυπώσεις; Δηλώσεις; Εικασίες; Ανησυχίες; Σχέδια; Σχήματα; Εικόνες; Ήχοι; Λέξεις; Αναμνήσεις; Κάτι άλλο;
Φανταστείτε να είχαμε ένα πλήκτρο σίγασης και οι σκέψεις να μπορούσαν να μην “ακούγονται”, ή να μην έχουν καμία επίδραση επάνω μας. Η αίσθηση είναι τόσο απελευθερωτική που μπορεί να ορίσει την έννοια της βαθιάς χαλάρωσης! Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες, η παύση της ταύτισης με τις σκέψεις και η σωματική χαλάρωση, έχουν μεγάλο όφελος για τον εγκεφάλο, την καρδιά, το αναπνευστικό σύστημα και όλες τις λειτουργίες του σώματος. Γιατί η χαλάρωση του νου και του σώματος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καλής λειτουργίας της υγείας μας αφού λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα με το άγχος. Όταν η σωματική και νοητική χαλάρωση αυξάνεται, το άγχος μειώνεται. Και όταν το άγχος μειώνεται οι παλμοί της καρδιάς ηρεμούν, ηρεμεί η αναπνοή, ισορροπούν οι ορμόνες, ο μυϊκός τόνος, ο μεταβολισμός και όλα τα υπόλοιπα συστήματα. Πολλά ψυχοσωματικά προβλήματα μπορούν να περιοριστούν σημαντικά, με λίγη χαλάρωση κάθε μέρα.

See Also

Η προσμονή και η επιθυμία είναι τα δεσμά του ανθρώπου.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ξεκινήσει μια πρακτική χαλάρωσης, όπως η αντίστροφη μέτρηση των αναπνοών, η απουσία σκέψεων, η συγκέντρωση σε κάποιο σκοπό, η απαγγελία ενός μάντρα κτλ. και μπορεί να διαρκέσει 5-10 λεπτά, ή και παραπάνω.

Ας δοκιμάσουμε μία από τις πρακτικές χαλάρωσης!
Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία χαλάρωσης, μπορείτε να ξαπλώσετε σε ύπτια κατάκλιση στο έδαφος, ή πάνω σε ένα μαλακό στρωματάκι γυμναστικής, ή στο κρεβάτι σας, ή όπου αλλού νιώθετε άνετα.
Υποστηρίξτε το κεφάλι σας και τους ώμους με ένα μαξιλάρι αν το χρειάζεστε, και με ένα ακόμη τους μηρούς σας αν νιώθετε την μέση σας να ενοχλείται.
Μπορείτε να σκεπαστείτε ώστε το σώμα να μείνει ζεστό και ήρεμο.
Τα μάτια παραμένουν κλειστά σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας για να μείνετε απερίσπαστοι από τα οπτικά ερεθίσματα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαξιλαράκι ματιών για να σας διευκολύνει.
Τα πόδια βρίσκονται περίπου στο άνοιγμα της λεκάνης, τα χέρια αφήνονται στο πάτωμα λίγο πιο μακριά από τον κορμό.
Οι παλάμες κοιτούν προς τα επάνω.
Το κεφάλι είναι σε ευθεία γραμμή με τη σπονδυλική στήλη.
Οι ωμοπλάτες παραμένουν μακριά από τα αφτιά.
Χαλαρώστε την περιοχή ανάμεσα στα φρύδια, κρατήστε τα βλέφαρα απαλά κλειστά, και νιώστε τα χείλη να ξεκολλούν ελαφρά ώστε να μειώσετε την ένταση στο σαγόνι σας και στο πρόσωπο.
Ξεκινά η στιγμή της συνειδητότητας. Η στιγμή της επαφής σας με τον εσωτερικό σας κόσμο.
Αν είστε έτοιμοι, μπορείτε να ακούσετε το παρακάτω βίντεο.
Παρακαλώ κρατήστε τα μάτια κλειστά σε όλη τη διάρκεια.

“All we have is NOW

Γράφει η :
Σοφία Σταράμου
 Φυσικοθεραπεύτρια, ΤΕΙ Αθήνας
 Yoga instructor – International Yoga Alliance
Hatha yoga, Vinyasa yoga, Restorative yoga, Aerial
yoga, Yoga Nidra,
Clinical yoga (healing aspects of yoga), Thai yoga massage therapist, Clinical pilates instructor, Rehabilitation techniques instructor, Acupuncturist.

What's Your Reaction?
Excited
2
Happy
2
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top