Now Reading
Όταν πονάει η πλάτη μου..

Όταν πονάει η πλάτη μου..

Γιατί η φροντίδα του μωρού δεν είναι απλή υπόθεση

Μιας και πολλές μαμάδες ρωτούν πώς θα χαλαρώσουν από τους σωματικούς πόνους που προκύπτουν από τις τόσες πολλές αλλαγές που βιώνουμε στο σώμα μας με τη μητρότητα, αποφάσισα να γράψω κάποια πράγματα που ίσως βοηθήσουν την πλάτη και τον αυχένα σας, όπως βοήθησαν και εμένα.
Το άρθρο αυτό, αφορά πόνους που προκύπτουν από ώρες φροντίδας, θηλασμού, υποστήριξης, αϋπνίας, νανουρίσματος και μαγειρικής.. ή απλά από την δουλειά στο γραφείο, την οδήγηση και τη χρήση του υπολογιστή.

Έρευνες έχουν δείξει, πως στις γυναίκες, τείνει να αυξηθεί η κύφωση της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής τους στήλης, καθώς περνούν τα χρόνια, ενώ χρειάζεται να δωθεί μεγάλη προσοχή και στη λόρδωση της οσφυϊκής τους μοίρας.

https://bmcgeriatr.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2318-13-108

Για να υπάρξει μια ήπια και ευχάριστη αλλαγή στον άνω κορμό του σώματός μας, ξεκινάμε με λίγες, απλές ασκήσεις που επαναλαμβάνουμε κάθε μέρα, και σταδιακά προχωράμε σε πιο δυναμικό και απαιτητικό ασκησιολόγιο.

https://yoginimama.gr/category/yoga/yoga-asana-a-%cf%89/

Πρώτη στάση και αρκετά σημαντική για την πλάτη είναι αυτή που κυκλοφορεί περισσότερο στο διαδίκτυο, η στάση της γάτας-αγελάδας. Με τη στάση γατα-αγελάδα, cat-cow ή marjaryasana, βοηθάμε να διατηρηθεί το εύρος της κίνησης που έχει η σπονδυλική μας στήλη. Σε περιόδους δυσκαμψίας, κινούμαστε αργά και ήρεμα από τη στάση της αγελάδας στη στάση της γάτας και τούμπαλιν, κινούμενοι σαν το αργό σαλιγκαράκι, με απόλυτο σεβασμό στο σώμα μας, και χωρίς καθόλου πόνο, για να βελτιώσουμε ή να διατηρήσουμε το εύρος της κίνησής μας. Είναι άσκηση “ζεσταμα” του κορμού.

Δεύτερη στάση που χρειάζεται να δοκιμάσουμε είναι η στάση της κόμπρας. Ξαπλώνουμε στην κοιλιά μας και ανασηκώνουμε απαλά τον κορμό με τη βοήθεια των ραχιαίων και των κοιλιακών, και με τη σταθερότητα των χεριών.

Προχωράμε στην τρίτη στάση, την στάση τόξο. Αυτή η στάση είναι για προχωρημένους. Με το τόξο ανανεώνουμε τους κοιλιακούς μύες και τους μύες των ώμων και διατείνουμε κυριολεκτικά το στέρνο και τον πρόσθιο κορμό. Και επειδή η στάση αυτή είναι δύσκολη και απαιτητική, ξεκινάμε κρατώντας το ένα πόδι με το σύστοιχο χέρι, και έπειτα αλλάζουμε πλευρά.

Για να ξεκουράσουμε τη μέση μας χρειάζεται να κάνουμε μια ολιγόλεπτη στάση στη στάση του παιδιού. Καθόμαστε με τη λεκάνη επάνω στις φτέρνες και χαλαρώνουμε.

Μεταφερόμαστε στην καθιστή θέση. Ξεκινάμε τις κινήσεις του κορμού: πρώτα η πλάγια κάμψη και έπειτα η στροφή.

Κρατάμε ένα κοντάρι (όπως το κοντάρι της σκούπας) στο άνοιγμα των ώμων, και ανασηκώνουμε τα δύο χέρια για 30 επαναλήψεις.

Περνάμε το κοντάρι πίσω από την πλάτη μας και εκτείνουμε τους ώμους για 30 επαναλήψεις.
Έπειτα ανεβάζουμε και κατεβάζουμε το κοντάρι πίσω από την πλάτη μας, λυγίζοντας και τεντώνοντας τους αγκώνες, για άλλες 30 επαναλήψεις.

Κάνουμε την κωπηλατική κίνηση με λάστιχο ή βαράκια 30 φορές.

See Also

Διατείνουμε τους ώμους με τη στάση του προσώπου της αγελάδας.

Σηκωνόμαστε στη στάση του ανάποδου τραπεζιού, ή για προχωρημένους, στη στάση της ανάποδης σανίδας. Αυτή η στάση είναι τόσο σημαντική όσο και η στάση της σανίδας.

Τέλος, ξαπλώνουμε και στρίβουμε τα δυο πόδια στο ένα πλάι, ενώ το κεφάλι κοιτάει αντίθετα και τα χέρια είναι απλωμένα στο πάτωμα.

Δεν ξεχνάμε τη χαλάρωση με διαφραγματικές αναπνοές.

Οι κινήσεις που έχουν περιγραφεί παραπάνω αφορούν άτομα που έχουν εξοικείωση με τη γιόγκα και μπορούν να γυμναστούν χωρίς κανέναν περιορισμό. Σε καμία περίπτωση δεν τις δοκιμάζετε αν δεν έχετε ρωτήσει προηγουμένως τον γιατρό σας ή και αν νιώσετε πόνο. Κάποιες είναι αρκετά έντονες για τον κορμό και μπορείτε μόνο να τις δοκιμάσετε με παραλλαγές. Ο φυσικοθεραπευτής σας είναι υπεύθυνος να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα που θα καλύψει όλες τις ανάγκες σας με βάση το ιστορικό σας.

What's Your Reaction?
Excited
3
Happy
4
In Love
3
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top