Now Reading
Κάνω πρακτικές mindfulness

Κάνω πρακτικές mindfulness

Μια πρακτική mindfulness για μαμάδες
– ζούμε το παρόν και απολαμβάνουμε τη μητρότητα

Εξερευνούμε την ενσυνειδητότητα, μαθαίνουμε να ζούμε στο παρόν ενώ μεγαλώνουμε παιδιά

Πόσο υπέροχο θα ήταν να ξεκινούσαμε τη μέρα με διαλογισμό.
Σκεφτείτε τον εαυτό σας ένα ηλιόλουστο πρωινό, καθισμένο σε μια προβλήτα αντικρίζοντας τον απέραντο ωκεανό, με μια κούπα τσάι, στην απόλυτη ηρεμία των ήχων της φύσης, να διαλογίζεται χωρίς καμία απολύτως σκέψη και ανησυχία.
Όποιο και αν είναι το δικό σας ιδανικό σενάριο για τα πρωινά σας, εαν είστε μητέρα, μάλλον η πραγματικότητα απέχει πολύ από κάτι τέτοιο..

Στην καθημερινότητα μιας μαμάς επικρατεί ένα απροσδόκητο χάος. Η ησυχία μετατρέπεται σε βαβούρα, η ηρεμία σε εξάντληση, η χαλαρότητα σε βιασύνη. Μοιάζει σχεδόν αδύνατο να αντιληφθείτε το παρόν χωρίς να ανυπομονείτε ή να ανησυχείτε για το μέλλον, και δεν υπάρχει χρόνος για mindfulness, ενσυνειδητότητα και άλλες τέτοιες πολυτέλειες.

Για μια στιγμή όμως, σταματήστε τον χρόνο και παρατηρήστε χωρίς κριτική.
Μόλις ξυπνήσατε. Το μωρό ακόμη κοιμάται. Παρατηρήστε τί αίσθηση έχετε αυτή τη στιγμή που ξυπνήσατε. Χωρίς κριτική, απλά παρατηρήστε πώς αισθάνεστε. Δοκιμάστε να πάρετε μερικές βαθιές αναπνοές και να βιώσετε όλη τη διαδικασία. Αφιερώστε αυτή την σύντομη παρατήρηση στον εαυτό σας, απλά παρατηρήστε τις εισπνοές και εκπνοές, τον αέρα που εισέρχεται και εξέρχεται στο σώμα.

Διαβάστε επίσης : Σαβάσανα – η βαθιά χαλάρωση

www.boredpanda.com

Όσο απασχολημένες και αν είστε μέσα στη μέρα, όσες ευθύνες και φροντίδες και αν έχετε, μπορείτε να αφιερώσετε αυτά τα λίγα λεπτά του πρωινού για να παρατηρήσετε τη ζωή σας και το παιδί σας.
Απλά να παρατηρήσετε.

Παρατηρήστε την πρώτη έκφραση του μωρού σας το πρωί. Παρατηρήστε τη ζεστασιά της πρώτης γουλιάς καφέ που θα πιείτε. Παρατηρήστε την αίσθηση που αφήνει το βάρος του μωρού σας στα χέρια σας. Παρατηρήστε τη θερμοκρασία του νερού καθώς πλένετε τα χέρια σας και το πρόσωπό σας. Παρατηρήστε τη ζεστασιά και την αφή του πρώτου φιλιού στο μέτωπο του μωρού σας. Παρατηρήστε τα βήματά σας, την αίσθηση των πελμάτων σας και την κίνηση στους μηρούς και τη λεκάνη σας. Παρατηρήστε το πρωτόγνωρο συναίσθημα που δημιουργείται σε κάθε συνηθισμένη πράξη όταν δίνετε σ’αυτή απόλυτη προσοχή και επίγνωση.

Καθώς ξεκινά η μέρα να μπαίνει στο συνηθισμένο πρόγραμμά της, παρατηρήστε το μωρό σας με περιέργεια. Τί είναι αυτό που επιθυμεί να κάνει, να παίξει μόνο του ή μαζί σας; Θέλει να ανακαλύψει κάτι καινούργιο και χρειάζεται τη συμπαράστασή σας; Δώστε σημασία στην επιθυμία του. Καθώς βρίσκεστε σε αυτή τη νέα εμπειρία του να ζείτε δίνοντας σημασία στο παρόν, τί είναι αυτό που συνειδητοποιείτε για το παιδί σας και για εσάς; Πώς αντιδρά σε κάθε τι που κάνει; Ποιές είναι οι εκφράσεις του, οι αντιδράσεις του, πώς κινούνται τα μάτια του, η φωνή του, τα χεράκια του;

 

www.boredpanda.com

Σαν μητέρες χρειαζόμαστε την ενσυνειδητότητα ώστε να εστιάζουμε την προσοχή μας εκεί που είναι απαραίτητο.

Κάθε στιγμή που ο νους μπερδεύεται, προγραμματίζει, χάνεται, αγανακτεί, προτρέχει, έχει μπουχτίσει, κοντεύει να εκραγεί, σταματήστε για λίγο και αναρωτηθείτε τί συμβαίνει, είστε εστιασμένες στο παρόν; Τί βιώνετε γύρω σας; Αντιληφθείτε τη σύγχιση που μπορεί να σας συμβαίνει, και αποδεχτείτε την ως φυσιολογική. Σημειώστε σε ένα χαρτί όλα όσα θέλετε να κάνετε και σας απασχολούν το μυαλό, και αφού τα έχετε καταγράψει κάπου και είστε βέβαιες οτι θα τα θυμηθείτε και πάλι, ξεκινήστε εστιάζοντας ξανά στο τώρα. Τί είναι αυτό που βιώνετε τώρα;

Αυτή την εβδομάδα, σταματήστε τον χρόνο και μείνετε ακίνητες. Κάθε πρωί επαναλάβετε αυτή την πρακτική. Παρατηρήστε όλα όσα σας συμβαίνουν τώρα, αυτή τη στιγμή. Δώστε σημασία σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω σας, χωρίς κριτική και ανάλυση, απλή παρατήρηση όλων των συνηθισμένων πραγμάτων, με το πιο πρωτόγνωρο αποτέλεσμα.

Κάθε μέρα μπορείτε να ξυπνάτε με αυτή την σκέψη, να διατηρήσετε όσο είναι δυνατό, τον νου σας στο παρόν. Να βιώσετε κάθε στιγμή που σας συμβαίνει στο μέγιστο. Αυτές οι λίγες στιγμές που ζούμε το παρόν, είναι εκείνες που συνθέτουν μια ολόκληρη ζωή. Αν θυμηθείτε τις όποιες εντυπώσεις έχετε από τη ζωή σας, θα είναι εκείνες οι λίγες στιγμές που παρατηρήσατε το τώρα και το βιώσατε στο μέγιστο. Είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό ο νους να αναπολεί, να περιπλανιέται, και εκατόν είκοσι τέσσερις χιλιάδες πεντακόσιες τριάντα τρείς σκέψεις να περάσουν από το μυαλό σας κάθε λεπτό και να αποσυντονίζεστε. Με ηρεμία και άνεση, όταν ο νους το επιθυμήσει, αφήστε τις σκέψεις να περάσουν και αποκτήστε και πάλι επίγνωση όσων συμβαίνουν γύρω σας και όσων νιώθετε αυτή τη δεδομένη στιγμή.

Ακολουθήστε την παρακάτω 15λεπτη πρακτική καθημερινά:

See Also

  1. Βρείτε ένα σημείο να ξαπλώσετε και να αισθανθείτε απόλυτα χαλαρωμένη. Πάρτε το χρόνο σας να βρείτε τη θέση σας ώστε να νιώθετε άνετα, και τότε μόνο, πάρτε 3-4 βαθιές αναπνοές.
  2. Κλείστε τα μάτια αν αυτό είναι άνετο. Δημιουργήστε απόλυτη ησυχία μέσα σας, και απολαύστε αυτή τη σιωπή. Εκτιμήστε το συναίσθημα του να είστε μόνη με τον εαυτό σας χωρίς καμία σκέψη, καμία έγνοια. Εκτιμήστε αυτή την υπέροχη στιγμή και κάθε λεπτό της, όπου όλες οι σκέψεις έχουν σιγάσει έστω για λίγο.
  3. Και τώρα θυμηθείτε κάποιες ευχάριστες στιγμές. Την στιγμή που αντικρίσατε το μωρό σας για πρώτη φορά, και αναρωτηθήκατε αν είναι πραγματικότητα αυτό που σας συμβαίνει. Θυμηθείτε το υπέροχο συναίσθημα που βιώσατε.
  4. Θυμηθείτε την πρώτη φορά που σας αποκάλεσε μαμά. Πού βρισκόσασταν; Τί εποχή ήταν; Θυμηθείτε πόσο σημαντική νιώσατε. Αυτές οι στιγμές είναι απόλυτα δικές σας.
  5. Καθώς συνειδητοποιείτε την απλότητα και τη μαγεία των στιγμών της ζωής σας, απλώς αναπνεύστε. Καθώς εισπνέετε, εισπνεύστε όλη την ομορφιά και τη χαρά αυτών των στιγμών, και κρατήστε για δύο δευτερόλεπτα τον αέρα, για να αποθηκεύσετε αυτές τις στιγμές μέσα σας. Με κάθε εκπνοή, χαμογελάστε απαλά και επιτρέψτε σε αυτές τις σημαντικές στιγμές να σας χαλαρώσουν.

Κάθε φορά που χάνετε τη μαγεία που κρύβει η μητρότητα, ξαναδοκιμάστε αυτόν τον μικρό τύπο διαλογισμού. Και αποκτήστε επίγνωση όλων των υπέροχων στιγμών που κρύβονται μέσα στην καθημερινότητα.

Διαβάστε επίσης : Διαλογισμός και προοδευτική μυϊκή χαλάρωση

Το κείμενο είναι σε ελεύθερη μετάφραση του άρθρου:

A Mindful Parenting Practice to Help You Be Present—and Enjoy the Daily Moments of Motherhood

What's Your Reaction?
Excited
3
Happy
2
In Love
2
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top