Mudra σημαίνει χειρονομία, τοποθέτηση ή σύμβολο.
Το σύμβολο της εσωτερικής συνειδητότητας.
Η Mudra είναι μια χειρονομία, μια θέση ή τοποθέτηση των χεριών, του περινέου ή ολόκληρου του σώματος.
Τις mudras τις χρησιμοποιούμε κατα τη διάρκεια της πρακτικής της γιόγκα, στις asanas, την pranayama και το διαλογισμό.
Μπορεί να γνωρίζετε κάποιες mudras, ή και να τις χρησιμοποιείτε ηδη. Όταν, για παράδειγμα, ενώνετε τα χέρια σας για να προσευχηθείτε, ή να χαιρετίσετε και να υποκλιθείτε σε κάποιον που συναντάτε, ή να πείτε ένα ευχαριστώ με μια χειρονομία. Αυτή η χειρονομία ή mudra που θα χρησιμοποιήσετε στις παραπάνω περιπτώσεις, είναι η Pranam Mudra. Η Pranam mudra δημιουργεί ακριβώς αυτή την πρόθεση: την εκτίμηση, υπόκλιση, ευγνωμοσύνη, χαιρετισμό, προσευχή και σεβασμό.
Το σώμα μας είναι πλασμένο για να εκφράζει όσα η ψυχή δε μπορεί να πει, ή και όσα ήδη λέει.
Σκεφτείτε έναν άνθρωπο ευτυχισμένο. Χαμογελάει το πρόσωπό του, λάμπει, το σώμα του κινείται ανάλαφρα, γελά και τραγουδά, ακόμη και αν προσπαθεί να το κρύψει. Έχει χαλαρούς ώμους, γελαστό πρόσωπο, λαμπερά μάτια, ήρεμα χέρια, λυκνίζει τη λεκάνη, έχει μια αέρινη κίνηση, σχεδόν χορευτική.
Από την άλλη, ένας θυμωμένος άνθρωπος συνοφρυώνεται, σφίγγει τα δόντια και τις γροθιές του. Κινείται ορμητικά και κλειδωμένα, σαν ρομπότ.
Και όταν φοβάται σκύβει, κουλουριάζεται, μαζεύεται μέσα στους ώμους του σαν τον σκατζόχοιρο, το σαγόνι τρέμει, ιδρώνει και πιθανότητα να νιώσει πως απελευθερώνεται η κύστη με τα ούρα του χωρίς να το θέλει.
Κάθε τί που αισθανόμαστε εκφράζεται στο σώμα μας. Και κάθε έκφραση του σώματος, μεταφέρει ένα μήνυμα στον νου.
Αν ένας άνθρωπος είναι ήρεμος αλλά υιοθετήσει μια στάση, όπως αυτή του θυμωμένου, σταδιακά, το συναίσθημα του θυμού θα δημιουργηθεί στην ψυχή του.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις mudras. Οι mudras είναι χειρονομίες, διαισθητικές απαντήσεις, εκφράσεις που επηρεάζουν και απασχολούν τον νου. Δημιουργούν αλλά και αντιπροσωπεύουν ένα συναίσθημα, μία νοητική κατάσταση. Εφαρμόζοντας μια mudra καλλιεργούμε ένα συναίσθημα. Αντίστοιχα, ένα συναίσθημα που βιώνουμε μας οδηγεί αυθόρμητα στην εφαρμογή μιας mudra στο σώμα μας.
Η γλώσσα του σώματος αντανακλά τη συνεχή επικοινωνία του υλικού σώματος με τα υπόλοιπα σώματα (koshas), τα πιο λεπτοφυή, μέσα από το δίκτυο των nadis, των ενεργειακών καναλιών. Κάθε τοποθέτηση του σώματος ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένη έκφραση του νου. Κάθε mudra έχει ένα μήνυμα που περνά σε όλα τα 5 σώματα του ανθρώπου, koshas, και το σήμα μεταφέρεται από το χονδροειδές στο πιο λεπτοφυές σώμα.
Στη yoga και Tantra, οι mudras χρησιμοποιούνται για να επηρεάσουν την ροή της ενέργειας μέσα στο σώμα.
Συγκεκριμένα, οι mudras σε συνδυασμό με τις asanas και pranayama, κατευθύνουν την ενέργεια στα ενεργειακά κανάλια chakras, αφυπνίζοντάς τα.
Αν και οι mudras φαίνεται να είναι θέσεις των χεριών, των ματιών και όλου του σώματος, οι yogi έχουν βιώσει τις mudras σαν καταστάσεις ενεργειακής ροής που έχουν σκοπό να συνδέσουν την ατομική πρανική δύναμη με τη συμπαντική. Αυτό συμβαίνει γιατί οι mudras σταματούν την περιπλάνηση του νου, και τον εστιάζουν στην ψυχή, στους θαλάμους της καρδιάς, όπου και τον εγκαθιστούν.
Λέγεται, πως η πρακτική των mudras και bandhas μπορεί να πραγματοποιήσει όλα όσα κάποιος ζητά. Ομως δε γελιόμαστε. Με μια απλή χειρονομία δε θα αλλάξει όλη μας η ζωή. Χρειάζεται μεγάλη ευαισθησία, συνέπεια, υπομονή και επιμονή. Με την συνεχή και συνεπή πρακτική των mudras, προκύπτουν συγκεκριμένα συναισθήματα.
Οι κλασσικές yoga mudras κατηγοριοποιούνται σε 5 κατηγορίες.
Οι κατηγορίες αυτές είναι: οι hasta mudras που είναι χειρονομίες, οι shirsha mudras που είναι mudras του κεφαλιού, οι kaya mudras που είναι στάσεις του σώματος, οι bandha mudras που είναι κλειδώματα στο σώμα, και οι adhara mudras που αφορούν mudras του περινέου.
Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι με τις mudras είναι πως, σύμφωνα με την γιόγκικη φιλοσοφία και την αρχαία παραδοσιακή Κινεζική ιατρική, το σώμα συνεχώς χάνει ενέργεια από τα άκρα. Αυτό παρατηρήθηκε και στις έρευνες φωτογραφίας Kirlian. Οι φωτογραφίες με τη μέθοδο Kirlian παρουσιάζουν την αύρα ή τα ενεργειακά πεδία, γύρω από το σώμα. Έρευνες έδειξαν πως η πρανική ενέργεια του ανθρώπου ρέει περισσότερο προς τα άκρα του σώματος, όπως τα χέρια, τα πόδια και το κεφάλι. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί και από την ίδια τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος, αφιερώνει ένα τεράστιο μέρος του στην λειτουργία της άκρας χείρας, στη γλώσσα και στο λόγο, στα αισθητήρια όργανα του προσώπου και στα πέλματα. Δείτε τον homunculus, την αναπαράσταση της εικόνας που έχει ο εγκέφαλος για το σώμα μας. Το χέρι, το στόμα, η γλώσσα, τα μάτια, η μύτη και τα πέλματα απασχολούν μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου και πολύ λιγότερο από αυτό ασχολείται με τον κορμό και τα πόδια. Ειδικότερα, για τα χέρια, υπάρχουν πολλοί μύες που καταλήγουν στα χέρια μας, όπως και πολλά νεύρα που τους νευρώνουν και δέχονται αισθητικά ερεθίσματα και απαντούν με κινητικά. Η επικοινωνία του εγκεφάλου με το χέρι και αντίστροφα, είναι συνεχής και καίρια. Στα χέρια καταλήγουν και 6 από τους 14 βελονιστικούς μεσημβρινούς της Κινέζικης Ιατρικής. Ο μεσημβρινός των πνευμόνων καταλήγει στον αντίχειρα, ο μεσημβρινός του παχέος εντέρου καταλήγει στο δείκτη, ο μεσημβρινός του περικαρδίου στο μέσο δάκτυλο, ο μεσημβρινός του τριπλού θερμαστή στον παράμεσο και ο μεσημβρινός της καρδιάς και του λεπτού εντέρου στο μικρό δάκτυλο. Σκεφτείτε, εξάλλου, με ποιό όργανο ανακαλύπτετε τον κόσμο.
Αν υποθέσουμε πως τα πέλματα και τα χέρια μας, τα μάτια και το στόμα μας, είναι τα μέσα από τα οποία διαχέεται περισσότερη από την ενέργειά μας στο περιβάλλον, τότε σκεφτείτε τί συμβαίνει με την εφαρμογή των mudras. Τα δάκτυλα ενώνονται μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα κύκλωμα που διατηρεί την ενέργειά μας μέσα στο σώμα μας και την ανακατευθύνει προς το εσωτερικό και τον εγκέφαλο. Τα πόδια, στις στάσεις του διαλογισμού, πραγματοποιούν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Τα μάτια και το στόμα κλείνουν και η ενέργεια διατηρείται εσωτερικά και ανακατευθύνεται σε άλλες περιοχές του σώματος όπου είναι απαραίτητη. Οι mudras δημιουργούν ένα κύκλωμα διατήρησης της ενέργειας στο εσωτερικό των ενεργειακών καναλιών του σώματος, και ενισχύουν με αυτόν τον τρόπο τον διαλογισμό, την υγεία και τη συγκέντρωση του νου.
Σύμφωνα με τα ταντρικά κείμενα, παραδοσιακά πίστευαν οτι ο Βασιλιάς Σίβα ήρθε πρώτος σε επαφή με τις mudras, και αποκάλυψε τη γνώση του στη σύζυγό του, Παρβάτι. Ισχυρίστηκε πως η γνώση των mudras φέρνει μαγικές ικανότητες, αλλά είναι τόσο μυστική που ούτε οι Θεοί δε μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση.
See Also
Οι mudras όπως τα mantra και yantra, έγιναν αντιληπτά από τους αρχαίους yogi σε μια κατάσταση βαθύ διαλογισμού. Καθώς οι yogi βρίσκονταν σε βαθύ διαλογισμό και σε σύνδεση με τον ανώτερο νου, τα σώματά τους υιοθέτησαν συγκεκριμένες στάσεις που σχετίζονταν με την κατάσταση της συνείδησής τους. Έτσι οι mudras είναι χειρονομίες, αλλά και διαισθητικές απαντήσεις. Είναι ψυχοσωματικές εκφράσεις που συνδέουν αυτά τα δύο μέρη, την ψυχή με το σώμα. Είναι το κλειδί για αυτή την ένωση. Είναι ένας συνδυασμός λεπτοφυών, σωματικών κινήσεων ή χειρονομιών που αλλάζουν τη διάθεση, τη στάση και την αντίληψη και εμβαθύνουν την επίγνωση και τη συγκέντρωση.
Υπάρχουν αμέτρητες mudras που φέρουν αλλαγές στο σώμα, επηρεάζουν τους αδένες και τις ορμονικές εκκρίσεις, εναρμονίζουν τις πρανικές ανισορροπίες και ηρεμούν τις παρορμήσεις του νου. Ο μεγαλύτερος, στόχος της πρακτικής των mudras είναι να αφυπνίσουν την κοσμική ενέργεια και να βοηθήσουν στην ένωση της ατομικής συνειδητότητας με την κοσμική συνειδητότητα.
Πηγή: “Mudra Vigyan, Philosophy and Practice of Yogic Gestures. From the teachings of Swami Satyananda Saraswati, Swami Niranjanananda Saraswati”, Yoga Publications Trust, Munger, Bihar, India, First Edition 2013.