Now Reading
Breath of joy – η αναπνοή της χαράς

Breath of joy – η αναπνοή της χαράς

Breath of joy - η αναπνοή της χαράς

Η αναπνοή της χαράς εισήχθη στην παράδοση Kripalu όταν η yogini Lila Ostermann τη δίδαξε σε εκατοντάδες δασκάλους τη δεκαετία του 1970. Σαν πρακτική ξυπνά ολόκληρο το σώμα. Αυξάνει τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα, ενεργοποιώντας προσωρινά το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, εκείνο δηλαδή που ενεργοποιεί και ζωντανεύει τον οργανισμό, δημιουργώντας ροή στην ενέργεια. Είναι μια αναπνοή που χωρίζεται σε τρία μέρη και χρησιμοποιείται σαν άσκηση για ζέσταμα.

Οι δυνατές εισπνοές και οι συγχρονισμένες κινήσεις των χεριών, προκαλούν ολόκληρο το σύστημα να αναζωογονηθεί. Η έντονη εκπνοή απελευθερώνει την ένταση και τις τοξίνες από το σώμα μας. Αφού ολοκληρωθεί η πρακτική της αναπνοής της χαράς, το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα ενεργοποιείται με τη σειρά του και ηρεμεί και συγκεντρώνει τον νου. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σώμα μετά την πρακτική λέγεται sattva. Στην κατάσταση αυτή ο νους ηρεμεί και γαληνεύει.

Σαν πρακτική όμως δεν είναι κατάλληλη για όλους, και συγκεκριμένα για εκείνους που έχουν υψηλή πίεση, ή πάσχουν από τραύμα στο κεφάλι ή τα μάτια, όπως οι ημικρανίες και το γλαύκωμα.

Για να την πραγματοποιήσετε, ανοίγετε τα πόδια στο άνοιγμα των ώμων, με τα γόνατα ελαφρά σε κάμψη. Πάρτε το 1/3 της εισπνοής σας σηκώνοντας τα χέρια ψηλά μπροστά σας, παράλληλα μεταξύ τους, στο ύψος των ώμων, με τις παλάμες να κοιτούν προς τα επάνω. Εισπνεύστε έπειτα τα 2/3 της εισπνοής σας ανοίγοντας τα χέρια στο πλάι, σαν φτερά, στο ύψος των ώμων. Τέλος, εισπνεύστε όλο τον υπόλοιπο αέρα και ανεβάστε τα χέρια παράλληλα και πάνω από το κεφάλι με τις παλάμες να κοιτούν η μία την άλλη.

Εκπνεύστε από το στόμα πλήρως βγάζοντας τον ήχο “χα”, λυγίζοντας τα γόνατα σα να βυθίζεστε σε ένα κάθισμα, και έπειτα τεντώνοντάς τα, ωθώντας τον κορμό μπροστά και κάτω, κατεβάζοντας τα χέρια ανάμεσα στα πόδια προς τα πίσω.
Εκτελέστε την αναπνοή για μέχρι εννέα φορές. Μόλις ολοκληρώσετε, κλείστε τα μάτια και παρατηρήστε την επίδρασή της. Παρατηρήστε τους παλμούς της καρδιάς σας, την αίσθηση του προσώπου σας και των χεριών σας.

Μια παραλλαγή είναι να προσθέσετε ένα μάντρα (bija (seed) mantra) σε κάθε κίνηση των χεριών σας. Καθώς ανεβάζετε τα χέρια μπροστά, σιωπηλά εισπνεύστε τον ήχο va, καθώς τα χέρια κινούνται στο πλάι απαγγείλετε τη συλλαβή ra, όταν τα χέρια κινηθούν πάνω από το κεφάλι, απαγγείλετε ya. Στην εκπνοή σας βγάλτε δυνατά τον ήχο ha.

See Also


Η αναπνοή της χαράς μπορεί να γίνει και από καθιστή θέση. Επίσης μπορεί να γίνει σε γρήγορο ρυθμό, ή αργό. Μέσα από την αναπνοή της χαράς, το σώμα μας ωθείται να γεμίσει τους πνεύμονες με αέρα, αρχικά στο 1/3 της εισπνοής γεμίζει η κοιλιά, στα 2/3 της εισπνοής το ηλιακό πλέγμα, και τέλος στα 3/3 μέχρι επάνω στο στέρνο. Η αναπνοή ενεργοποιεί τα χέρια τους ώμους, τους δικεφάλους και τρικεφάλους, και το κέντρο του σώματος (κοιλιακοί). Και θα σας κάνει σίγουρα να χαμογελάσετε.

Γράφει η :
Σοφία Σταράμου
 Φυσικοθεραπεύτρια, ΤΕΙ Αθήνας
 Yoga instructor – International Yoga Alliance
 Hatha yoga, Vinyasa yoga, Restorative yoga, Aerial
yoga,
Θεραπευτική προσέγγιση της yoga (healing aspects of yoga) Thai yoga massage therapist
                          Clinical pilates instructor,Rehabilitation technics instructor

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top