Now Reading
Ujjayi pranayama – αναπνοή ουτζάι

Ujjayi pranayama – αναπνοή ουτζάι

Ujjayi pranayama - αναπνοή ουτζάι

Η ουτζάι αναπνοή είναι μια αναπνοή με πολλά οφέλη, και αρκετά γνώριμη για τους φίλους που ασχολούνται με τη γιόγκα. Για να τη δοκιμάσετε, καθίστε σε μια άνετη θέση, και προτιμήστε μια θέση διαλογισμού. Κλείστε τα μάτια, και επικεντρωθείτε στην ήρεμη φυσική αναπνοή. Παρατηρείστε την εισπνοή και εκπνοή που γίνεται μέσα στα ρουθούνια. Η αναπνοή γίνεται μόνο από τη μύτη. Μεταφέρετε την επίγνωσή σας στην περιοχή του λαιμού και οραματιστείτε τον αέρα να κινείται στην περιοχή αυτή με κάθε εισπνοή και εκπνοή. Δοκιμάστε να οραματιστείτε πως αναπνέετε από την περιοχή του λαιμού, συγκεκριμένα την περιοχή του φάρυγγα. Καθώς αναπνέετε, κάντε την αναπνοή πιο βαθιά και πιο αργή. Συσπάστε απαλά τη γλωττίδα ώστε να παραχθεί ένας ήπιος ήχος κατά την εκπνοή, σαν αυτόν του απαλού ροχαλητού, ή της αναπνοής ενός μωρού που έχει αποκοιμηθεί. Ο ήχος είναι απαλός, ώστε να τον ακούτε μόνο εσείς που τον παράγετε, και όσοι βρίσκονται πολύ κοντά σας.

Αν είναι δύσκολο να συσπάσετε τη γλωττίδα ή να αντιληφθείτε τί πάει να πεί αυτό, τότε μπορείτε να κάνετε την εξής πρακτική πριν ξεκινήσετε την ουτζάι τεχνική: εισπνεύσετε απαλά και κατά την εκπνοή παράξτε ένα χνώτισμα από το στόμα, ή αλλιώς εκπνεύστε από το στόμα σα να θέλετε να θολώσετε έναν καθρέφτη παράγοντας τον ήχο “χααα”. Αν το καταλάβατε, τότε κάντε το ίδιο με κλειστό στόμα. Όταν γίνεται σωστά, θα πρέπει κατά την εκπνοή να συσπάται ταυτόχρονα και η κοιλιά.

 

Τα οφέλη της ουτζάι αναπνοής είναι η χαλαρωτική και καταπραϋντική δράση της.
Χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και ηρεμεί τον νου.
Βοηθά στην καταπολέμιση της αϋπνίας, επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό και έχει επίδραση στη θερμότητα του σώματος. Σε γενικές γραμμές ηρεμεί, συγκεντρώνει το μυαλό, παύει τις άπειρες σκέψεις, και απαλλάσσει από το άγχος.

Πηγές:

See Also


”Ασάνα Πραναγιάμα Μούντρα Μπάντα” Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι, Bihar School of Yoga, Munger, Bihar, India, 2002.

Γράφει η :
Σοφία Σταράμου
 Φυσικοθεραπεύτρια, ΤΕΙ Αθήνας
 Yoga instructor – International Yoga Alliance
 Hatha yoga, Vinyasa yoga, Restorative yoga, Aerial
yoga,
Θεραπευτική προσέγγιση της yoga (healing aspects of yoga) Thai yoga massage therapist
                          Clinical pilates instructor,Rehabilitation technics instructor

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top