Yin και Yang
Όλα στη ζωή μας έχουν δύο πλευρές. Υπάρχει το πάνω και το κάτω, το μέσα και το έξω, το κακό και το καλό, το ευχάριστο και το δυσάρεστο. Όλα έχουν ένα αντίθετο. Μπορεί να το αντιληφθεί κανείς με την όρασή του, με τις αισθήσεις του, με τα συναισθήματά του.
Για κάποιους η ισορροπία και η γαλήνη βρίσκεται εκεί που ισορροπούν τα αντίθετα, στο κέντρο. Το κέντρο βρίσκεται πάντοτε εκεί, ακόμη και αν εμείς δεν είμαστε στο κέντρο για να απολαύσουμε αυτή τη γαλήνη. Όταν αποκλίνουμε από το κέντρο, τότε ακολουθούμε τη yin ή τη yang οδό.
Η yin οδός αναφέρεται στη σκιά, στο εσωτερικό, το εσωστρεφές, στο θυληκό, στο παθητικό, το μυστήριο, το κρυμμένο, το βαρύ και το κάτω, το χαμηλά. Αντίθετα, η yang αναφέρεται στο φως, στο εξωστρεφές, το εμφανές, το αρσενικό, το ενεργητικό, το επιφανειακό και το πάνω, το ελαφρύ. Αναφέρονται και σε ένα σωρό άλλα πράγματα, γιατί οι αντιθέσεις που αλληλοσυμπληρώνονται δεν τελειώνουν ποτέ. Χωρίς το yin δε μπορεί να υπάρξει το yang, και χωρίς το yang δε μπορεί να υπάρξει το yin.
Το yin και yang έχει εφαρμογή σε όλους τους τομείς της ζωής μας, όπως και στη γιόγκα. Η γιόγκα είναι μια πρακτική η οποία αφορά τόσο το σώμα μας, τους ιστούς του οργανισμού μας, όσο και τα μη απτά εμφανή στοιχεία μας, την αναπνοή μας, τον νού και το πνεύμα μας, και τα ενεργειακά μας κανάλια. Αυτά αποτελούν τα yin και yang στοιχεία της ζωής μας.
Συνήθως ξεκινάμε την πρακτική μας στη γιόγκα με τον πιο εύκολο στόχο, με το σώμα μας (yang), αυτό που γνωρίζουμε και αυτό που είναι εμφανές οτι καθορίζει την ύπαρξή μας. Η ύπαρξή μας αποδεικνύεται μέσω της παρουσίας μας, αυτό που βλέπουν οι άλλοι, το σώμα μας, η εικόνα μας, αυτό που βλέπουμε εμείς στον καθρέφτη. Καθώς όμως βελτιώνουμε τη φυσική μας κατάσταση, αρχίζουν να μας απασχολούν πιο ουσιώδη και λεπτοφυή θέματα. Τα πιο yin στοιχεία μας. Ασχολούμαστε με τον εαυτό μας, με το είναι μας και τον αέρα που γεμίζει το σώμα μας και μας δίνει ζωή. Τα συναισθήματά μας, η παρατήρηση της αναπνοή μας, οι ήχοι που δημιουργούνται, οι αλλαγές στη διάθεσή μας, η αίσθηση που έχουμε καθώς κινούμαστε μεταξύ των στάσεων της yoga, αυτή η προσοχή στο πνεύμα μας που είναι τόσο δύσκολο να περιγραφεί με λόγια, αυτό είναι η yin εμπειρία μας με το σώμα μας. Αυτό το κομμάτι του εαυτού μας που ίσως έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από το πώς δείχνει το σώμα μας, ή το πόσο δυνατοί είμαστε.
Η ισορροπία μεταξύ των yang και yin στοιχείων μας ενίοτε είναι απαραίτητη, αν μπορεί κάτι να θεωρηθεί απαραίτητο. Ίσως κάποια στιγμή κάποια πλευρά μας να υπερισχύει, και άλλοτε να εμφανίζεται ισχυρότερη η άλλη. Όπως και να έχει, υπάρχουν δύο πλευρές σε κάθε άνθρωπο στις οποίες αξίζει να δίνεται σημασία εξίσου. Υπάρχουμε, αισθανόμαστε, ζούμε, αλλά χρειάζεται και να δημιουργούμε, να ενεργούμε και να κινούμαστε.
Δοκιμάστε να ξεχωρίσετε τί είναι yin και τι yang στη ζωή σας, και σε ποιό δίνετε περισσότερη σημασία. Ίσως σας βάλει σε σκέψεις αν χρειάζεται να μετακινήσετε το βάρος προς τη μία ή την άλλη πλευρά για να ισορροπήσετε.
Προτείνεται το βιβλίο “The complete guide to yin yoga” – the filosophy and practice of yin yoga by Bernie Clark – with a Foreword by Sarah Powers, White Cloud Press, Ashland Oregon, από το οποίο έγινε και η παραπάνω μεταφορά.
Γράφει η :
Σοφία Σταράμου
Φυσικοθεραπεύτρια, ΤΕΙ Αθήνας
Yoga instructor – International Yoga Alliance
Hatha yoga, Vinyasa yoga, Restorative yoga, Aerial
yoga,
Θεραπευτική προσέγγιση της yoga (healing aspects of yoga)
Thai yoga massage therapist
Clinical pilates instructor,Rehabilitation technics instructor