Now Reading
Αναπνοή nadi shodhana για νοητική εργασία, συγκέντρωση, ηρεμία

Αναπνοή nadi shodhana για νοητική εργασία, συγκέντρωση, ηρεμία

Νάντι Σόντανα σημαίνει η πρακτική που εξαγνίζει τα ενεργειακά κέντρα.
Πώς γίνεται
Η Hatha Yoga Pradipika αναφέρει πως αν εισπνεύσουμε μέσα από το αριστερό ρουθούνι, πρέπει να εκπνεύσουμε από το δεξί. Έπειτα εισπνέοντας από το δεξί και κρατώντας τον αέρα στο εσωτερικό, πρέπει να εκπνεύσουμε από το αριστερό. Αυτός ο τρόπος αναπνοής αποκαλείται νάντι σόντανα, και προκαλεί τη ρύθμιση όλου το συστήματος του οργανισμού και των ροών των ενεργειών στο σώμα. Παράλληλα ηρεμεί και ισορροπεί το μυαλό, την ενέργεια και το σώμα.
Οφέλη
Η νάντι σόντανα είναι μια τεχνική που συγκεντρώνει τον περιπλανόμενο νου, αποβάλλει τις τοξίνες από το αίμα, παρέχει μεγαλύτερη ποσότητα οξυγόνου, και ο εγκέφαλος λειτουργεί με τις ανώτερες δυνατότητές του. Συνιστάται σε εκείνους που εκτελούν νοητική εργασία, σε όλους όσους χρειάζονται συγκέντρωση, ηρεμία, μείωση του άγχους, και διαύγεια σκέψης. Μπορεί να οδηγήσει στη βαθιά κατάσταση του διαλογισμού. Αν εκτελείται με επιτυχία, τότε το σώμα γίνεται ανάλαφρο και ο νους πιο ήρεμος, το δέρμα γίνεται λαμπερό, η πεπτική ικανότητα βελτιώνεται, το νευρικό σύστημα ηρεμεί, η αναπνοή ισορροπεί και απαλλασσόμαστε από την ασθένεια.
Πότε είναι χρήσιμη
Η τεχνική αυτή μπορεί να φανεί χρήσιμη, αν το σώμα μας νιώθει μπλοκαρισμένο από την έλλειψη κίνησης, αν τρώμε ανθυγιεινά, αν η στάση του σώματός μας είναι κακή, αν είμαστε εθισμένοι σε ουσίες, αν νιώθουμε έντονο άγχος κ.α.
Πόσα στάδια έχει
Σαν πρακτική έχει τέσσερις τεχνικές, κάθε μία πιο προχωρημένη της προηγούμενης. Η προπαρασκευαστική της πρακτική εκτελείται για 2 με 4 εβδομάδες, αλλά οι υπόλοιπες χρειάζονται πρακτική τουλάχιστον για 6 μήνες η κάθε μία. Κάθε τεχνική προετοιμάζει για την εφαρμογή της επόμενης, αλλά κάθε ένα στάδιο εκτός του πρώτου μπορεί να απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να γίνει με επιτυχία. Το παρακάτω βίντεο περιγράφει την τεχνική της εναλλαγής των ρουθουνιών, την δεύτερη δηλαδή τεχνική, χωρίς της προπαρασκευαστική της.
Τί χρειάζεται να ξέρω πριν τη δοκιμάσω
Χρειάζεται σωστή καθοδήγηση από ειδικούς, καθημερινή πρακτική, για 5-10 γύρους  ή για 10 με 15 λεπτά. Η αναπνοή δεν πρέπει να παράγει ήχο. Για όσους είναι εξοικειωμένοι, θα χρειαστεί να συνδυάσουν τη nadi shodhana με γιόγκικη αναπνοή. Πραγματοποιείται από καθιστή θέση οκλαδόν, ή με στήριξη της πλάτης στον τοίχο, ή σε μια καρέκλα με ίσια πλάτη.

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
1
In Love
2
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top