Now Reading
Bhairava mudra

Bhairava mudra

Εφαρμογή.

 

Καθίστε σε μια άνετη θέση διαλογισμού με το κεφάλι και τη σπονδυλική στήλη σε ευθεία. Τοποθετήστε το δεξί χέρι επάνω στο αριστερό, ώστε και οι δύο παλάμες να κοιτούν προς τα επάνω. Τα δύο χέρια μένουν χαλαρωμένα σε αυτή την αγκαλιά. Κλείστε τα μάτια και ηρεμήστε ολόκληρο το σώμα, χωρίς να κάνετε καμία κίνηση.

Παραλλαγή.

Όταν βάλετε το αριστερό χέρι επάνω στο δεξί, η πρακτική λέγεται bhairavi mudra.
Μια ακόμη παραλλαγή που αναφέρεται σε κάποια κείμενα είναι να αγκίζουν οι άκρες των αντίχειρων.

Μεσημβρινοί που επηρεάζονται.

Οι yin μεσημβρινοί των χεριών που διατρέχουν τις παλάμες και την παλαμιαία περιοχή των δακτύλων είναι οι μεσημβρινοί των πνευμόνων, του περικαρδίου και της καρδιάς. Οι yang μεσημβρινοί που διατρέχουν τη ραχιαία πλευρά των χεριών και των δακτύλων είναι οι μεσημβρινοί του παχέος εντέρου, του τριπλού θερμαστή, και του λεπτού εντέρου. H yang ή ραχιαία πλευρά του δεξιού χεριού χαλαρώνει στην yin, την παλαμιαία πλευρά του αριστερού χεριού, συνδέοντας και ισορροπώντας αυτές τις δύο δυνάμεις.
Η θέση των χεριών και των δακτύλων συνδέει τους μεσημβρινούς της μιας πλευράς του σώματος, με τους αντίστοιχους μεσημβρινούς της άλλης πλευράς. Για παράδειγμα, ο αριστερός μεσημβρινός των πνευμόνων συνδέεται με τον δεξί μεσημβρινό των πνευμόνων. Αυτό διορθώνει οποιαδήποτε ανισορροπία μεταξύ της αριστερής και δεξιάς πλευράς του σώματος, δημιουργεί μια ήρεμη κατάσταση στο νου και εξομαλύνει την λειτουργία των εσωτερικών οργάνων.

Επίδραση στο υλικό σώμα.

Για τους σκοπούς της πρακτικής pranayama και του διαλογισμού, αυτή είναι μια ιδιαίτερα άνετη mudra. Τι είναι πιο εύκολο από το να αγκαλιάζεις με το ένα χέρι το άλλο, ενώ κάθεσαι σε μια asana διαλογισμού; Είναι μια mudra που οι άνθρωποι κάνουν σχεδόν αυτόματα. Ηρεμεί τα νεύρα, στρέφει προς τα έσω το μυαλό, αυξάνει τη συγκέντρωση και ενισχύει το διαλογισμό. Είναι επίσης η μούτρα που χρησιμοποιείται για την επίκληση ενέργειας στην πρακτική της prana mudra.

Συμβολισμός.

Σύμφωνα με το Sri Vijnana Bhairava Tantra, ο Bhairava είναι μία από τις μορφές του Shiva, και λέγεται πως η μορφή αυτή είναι τρομακτική και απαγορευμένη. Συχνά απεικονίζεται πολύ τρομακτικός και άγριος να χορεύει σε εδάφη νεκρών. Η σύζυγός του, η Shakti, ονομάζεται και Bhairavi,  και αντιπροσωπεύει τη δύναμη ή την ενέργεια (ή και την ψυχή), που εκδηλώνει αυτή τη συγκεκριμένη πτυχή της ύπαρξης.
Στην Yajurveda ένας υπέροχος ύμνος γνωστός ως Rudri είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένος σε αυτήν την deva (θεϊκή μορφή). Σύμφωνα με τον ύμνο, ο Bhairava είναι εκείνος που ελέγχει τις οκτώ κατευθύνσεις του διαστήματος και ο άρχοντας που προστατεύει. Αυτές οι οκτώ κατευθύνσεις του σύμπαντος, είναι εξαιρετικά σημαντικές σε κάθε ταντρική sadhana ή εσωτερική πρακτική του ασκούμενου. Εάν δε ληφθούν υπόψη, μπορεί να προκύψουν εμπόδια στην πρακτική του. Για αυτόν τον λόγο ο Rudra (Shiva) εκδηλώθηκε ως οκτώ Bhairavas, έτσι ώστε κάθε κατεύθυνση να προστατεύεται από κάθε μία από τις 8 μορφές του, για να μπορέσει ο sadhaka να εισέλθει στο βασίλειο της υπέρβασης.
Ο Bhairava συμπεριφέρεται σαν τον προστάτη του ασκούμενου. Θεωρείται μια βίαιη μορφή του Shiva που σχετίζεται με τις μάχες του ενάντια στους δαίμονες. Ως δαίμονες προσωποποιούμε τα χαρακτηριστικά που συναντά ο ασκούμενος στο ταξίδι του από τη χονδροειδή στην λεπτοφυή σφαίρα της συνειδητότητας.
Στην πραγματικότητα η ουσία του Bhairava δεν είναι αυτές οι 9 μορφές. Η ουσία και η κατάσταση του Bhairava δε μπορεί να περιγραφεί. Μπορεί ο ασκούμενος να τη βιώσει σαν την εσωτερική εμπειρία του εαυτού, όταν ο νους του απελευθερωθεί από τους μετασχηματισμούς του και τα μοτίβα της σκέψης του. H ψυχή (atman) του Bhairava που είναι γνωστή σαν Bhairavi βιώνεται σαν χαρά της επίγνωσης του εαυτού, μια κατάσταση πληρότητας, απελευθέρωσης των αντιφάσεων, που είναι η κατοικία ολόκληρου του σύμπαντος.
Υπάρχει μια στενή σχέση μεταξύ του Bhairava, της Υπέρτατης Επίγνωσης και του κοσμικού αντίστοιχου, Bhairavi, της Υπέρτατης Ενέργειας. Είναι η prakasha και η vimarsha. Ο Bhairava είναι prakasha, φως, και η Bhairavi είναι vimarsha, δόνηση και nada, ο ήχος. Μαζί, μέσω της αλληλεπίδρασής τους, δημιουργούν τα έκδηλα φαινόμενα.

See Also

 

Πηγή: “Mudra Vigyan, Philosophy and Practice of Yogic Gestures. From the teachings of Swami Satyananda Saraswati, Swami Niranjanananda Saraswati”, Yoga Publications Trust, Munger, Bihar, India, First Edition 2013.

What's Your Reaction?
Excited
2
Happy
2
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top