Now Reading
Γιατί να κάνω γιόγκα με γυμνά πόδια;

Γιατί να κάνω γιόγκα με γυμνά πόδια;

Γιόγκα με γυμνά πόδια

Οι επιστήμονες μάς ενημερώνουν οτι η άσκηση με γυμνό πόδι θεωρείται ευεργετική για τους ιδιοδεκτικούς υποδοχείς του πέλματος, οι οποίοι με το παπούτσι που φοράμε, παραμένουν αδρανείς, τόσο μυϊκά όσο και νευρικά. Με την πάροδο του χρόνου, οι υποδοχείς των πελμάτων που βρίσκονται συνεχώς καλυμμένα από τα παπούτσια, χάνουν τη λειτουργία τους, και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που οι ηλικιωμένοι είναι πιο επιρρεπείς στις πτώσεις.

Κάθε επιφάνεια που αγγίζουμε μεταφέρει πληροφορίες στον εγκέφαλό μας μέσω των υποδοχέων που βρίσκονται στο δέρμα μας. Τα χέρια μας είναι τόσο καλά εκπαιδευμένα που αναγνωρίζουν αντικείμενα ακόμη και με κλειστά μάτια. Αν όμως τα χέρια μας ήταν συνεχώς εγκλωβισμένα μέσα σε ένα γάντι και ένα παπούτσι, σχεδόν όλη τη μέρα, με την πάροδο του χρόνου θα έχαναν την ικανότητα της σύλληψης, της λεπτής κινητικότητας, της προσαρμοστικότητας, της αντίληψης των ιδιοτήτων των αντικειμένων, και γενικότερα των ιδιοδεκτικών τους λειτουργιών.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα πόδια, έχουν τους ίδιους ιδιοδεκτικούς υποδοχείς με τα χέρια, οι οποίοι είναι απαραίτητοι ώστε να ισορροπούμε, να προσαρμοζόμαστε σε κάθε επιφάνεια, να αντιλαμβανόμαστε τη θερμοκρασία του εδάφους, να περπατάμε ομαλά, να γειωνόμαστε. Για να διατηρήσουμε αυτές τις ικανότητες των πελμάτων χρειάζεται να περπατάμε συχνά με γυμνό πόδι, να κάνουμε άσκηση με γυμνό πόδι, να ισορροπούμε στα γυμνά πόδια μας, να περπατάμε σε ανώμαλα εδάφη ή σε διαφορετικές επιφάνειες όπως η άμμος, το γρασίδι, το χώμα, ή όπου αλλού νιώθουμε άνετα.

Σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως τη Γερμανία, έχουν διαμορφωθεί πάρκα όπου μπορούν οι επισκέπτες να περπατούν χωρίς παπούτσια, σε διαφορετικές επιφάνειες, με διαφορετικές θερμοκρασίες, κατάλληλες για την επανεκπαίδευση του πέλματος και των υποδοχέων τους. Για χρόνιες παθήσεις μάλιστα, συστήνεται να περπατάμε επάνω σε ξύλο, γρασίδι, χώμα, άμμο, με γυμνό πόδι, ώστε να μειώσουμε τον μυοσκελετικό πόνο και τις φλεγμονές, να βελτιώσουμε την αιμάτωση του σώματός μας, να βελτιώσουμε την ισορροπία μας, την αντίληψη και τον έλεγχο του σώματός μας, τη μηχανική του πέλματος, και για να έχουμε πολλά πολλά ακόμη οφέλη.

Η φιλοσοφία της γιόγκα είναι τόσο σοφή που παροτρύνει τον ασκούμενο να μείνει ξυπόλυτος.

Σκεφτείτε επομένως, πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε την πρακτική της γιόγκα χωρίς παπούτσια και κάλτσες. Η πρακτική των asana της γιόγκα δημιουργούν ισορροπία, δύναμη, αντίληψη του σώματος και επίγνωση, συγκέντρωση, κιναισθησία, ιδιοδεκτικότητα, αρμονία. Και όλα αυτά χάρη στη φιλοσοφία της, τις αρχές τις και τα γυμνά μας πόδια!

See Also

Όσο περισσότερο ασκούμαστε χωρίς τα παπούτσια μας, τόσο μεγαλύτερο όφελος έχουμε για την υγεία μας.

 

What's Your Reaction?
Excited
2
Happy
2
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top