Now Reading
Purvottanasana – η στάση που αναζωογονεί τους κουρασμένους ώμους των μαμάδων

Purvottanasana – η στάση που αναζωογονεί τους κουρασμένους ώμους των μαμάδων

Purvottanasana σημαίνει η στάση της έκτασης της Ανατολής.

Παραδοσιακά η πρακτική της γιόγκα γίνεται κοιτάζοντας την Ανατολή, και μιας και η ανατολική πλευρά του σώματος θεωρείται το μπροστινό του τμήμα, η στάση αυτή έχει πάρει το όνομά της γι’αυτόν τον λόγο. Η Purvottanasana εκτείνει όλη την πρόσθια πλευρά του κορμού, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στους ώμους και τα χέρια, τα σημεία δηλαδή που οι μαμάδες ταλαιπωρούμε καθημερινά. Οι καρποί μας λόγω των πολλών φροντίδων του μωρού και του σπιτιού καταπονούνται πολύ, τα χέρια μας είναι κουρασμένα από τις επαλαμβανόμενες κινήσεις, οι ώμοι μας χρειάζεται να σηκώσουν τα βάρη των ευθυνών της καθημερινότητας. Η στάση purvottanasana δυναμώνει αυτές τις περιοχές, και τονώνει ολόκληρη την πρόσθια πλευρά του σώματος, ενώ αυξάνει την χαμένη ευλυγισία στους ώμους. Μιας και η τάση του σώματός μας είναι να γέρνει προς τα εμπρός, η στάση purvottanasana αντισταθμίζει αυτή την τάση και μας ισορροπεί, δίνοντας ενέργεια και αναζωογόνηση και μια όμορφη στάση στο σώμα μας.

Η purvottanasana είναι μια στάση σχετική με την γέφυρα και την σανίδα.

Την πρώτη φορά που τη δοκιμάζουμε, μπορεί να νιώσουμε την πίεση στους καρπούς και τους ώμους. Αυτό είναι αναμενόμενο, αφού δεν είναι κάτι που το σώμα μας έχει συνηθίσει να κάνει. Σταδιακά, τα χέρια δυναμώνουν και το σώμα υποστηρίζεται καλύτερα. Δοκιμάστε παραλλαγές για να σας διευκολύνουν να πετύχετε την τελική στάση. Μην πιέζετε τον εαυτό σας αν νιώθετε άβολα ή πονάτε.

Για να πραγματοποιήσουμε τη στάση purvottanasana:

Καθόμαστε στο έδαφος με τεντωμένα γόνατα.
Τοποθετούμε τα χέρια 15 εκατοστά πίσω από τη λεκάνη.
Τα δάκτυλα κοιτούν προς τα εμπρός.
Τα χέρια είναι στο άνοιγμα των ώμων.
Τα πόδια ακουμπούν το ένα το άλλο.
Εισπνέουμε και πιέζουμε με τα χέρια το έδαφος για να σηκωθεί η λεκάνη και οι γλουτοί.
Οι ώμοι βρίσκονται πάνω από τις παλάμες.
Το βάρος του σώματός μας στηρίζεται στις παλάμες και τα πέλματα.
Πιέζουμε τα δάκτυλα των ποδιών προς το πάτωμα.
Ενεργοποιούμε τους μηρούς και κρατάμε τα πόδια ενωμένα.
Ολόκληρο το σώμα εκτος από τις παλάμες και τα πέλματα είναι στον αέρα.
Το κεφάλι αφήνεται να πέσει προς τα πίσω απαλά.
Ο θώρακας διευρύνεται.
Προσπαθούμε να κρατάμε τη λεκάνη ψηλά, να μην την αφήσουμε να καταρρεύσει.
Κρατάμε τη στάση για περίπου 5-10 αργές φυσικές αναπνοές που φουσκώνουν την κοιλιά στην εισπνοή.
Το βλέμμα εστιάζει στην άκρη της μύτης.
Κατεβάζουμε τη λεκάνη αργά.

See Also

 

Για να αντισταθμίσουμε τη στάση καθόμαστε κάτω και λυγίζουμε τον κορμό προς τα πόδια.
Για να κάνουμε τη στάση πιο εύκολη λυγίζουμε τα γόνατα και δημιουργούμε μια στάση που μοιάζει με τραπέζι. Μπορούμε να δοκιμάσουμε να αλλάξουμε τη θέση των παλαμών, γυρίζοντάς τις προς τα πίσω, ή κάνοντάς τις γροθιές στο πάτωμα.  Το κεφάλι μπορεί να κοιτά προς τα εμπρός ή προς τον αφαλό αν νιώθουμε ευαισθησία στον αυχένα.
Μια όμορφη εναλλαγή με ροή είναι η purvottanasana-dandasana.

www.latimes.com

Πηγή φωτογραφίας εξωφυλλου : www.gaia.com

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
0
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top