Now Reading
Adho mukha svanasana – η στάση του σκύλου που κοιτάζει προς τα κάτω

Adho mukha svanasana – η στάση του σκύλου που κοιτάζει προς τα κάτω

Adho mukha svanasana - η στάση του σκύλου που κοιτάζει προς τα κάτω

Η adho mukha svanasana είναι η στάση του σκύλου που κοιτάζει προς τα κάτω ή του κάτω σκύλου. Και πράγματι η στάση αυτή μοιάζει με ένα σκύλο που τεντώνεται, εκτείνει τα πόδια του και την πλάτη του.

Η ονομασία της στάσης προέρχεται από τις Σανσκριτικές λέξεις adhas που σημαίνει κάτω, mukha που σημαίνει βλέμμα/πρόσωπο/κοιτώ, svana που σημαίνει σκύλος και asana που σημαίνει πόζα/στάση.

Μέσω της στάσης αυτής ενεργοποιείται το τρίτο και έκτο τσάκρα του σώματος, βοηθώντας την αντιμετώπιση του φόβου και της ανασφάλειας, και τονώνει την αντίληψη και την έμπνευση. Οι ανάστροφες στάσεις είναι γνωστές για την αντιγηραντική τους δράση και για την τόνωση της αυτοπεποίθησης!

Η στάση χρησιμοποιείται συχνά στην πρακτική της γιόγκα, κυρίως ως μεταβατική από τη μια θέση στην άλλη. Είναι γνωστή και από το χαιρετισμό στον ήλιο, τη Surya Namaskar.

Για να ξεκινήσετε τη στάση, σταθείτε σε τετραποδική στάση πατώντας στα δάκτυλα των ποδιών. Τοποθετήστε τα χέρια κάτω από τους ώμους, και τα γόνατα κάτω από τη λεκάνη. Ανοίξτε τα δάκτυλα των χεριών σας. Μπορείτε να ζεστάνετε τη μέση σας με τη στάση cat-cow, ή να προχωρήσετε άμεσα στην ολοκλήρωση της στάσης. Επομένως, ενεργοποιήστε το κέντρο σας και αρχίστε σιγά σιγά να σηκώνετε τα γόνατά σας από το έδαφος, εκτείνοντάς τα ένα ένα, και ωθήστε τι πτέρνες σας να πατήσουν στο έδαφος (δεν πειράζει αν δεν φτάνουν να πατήσουν κάτω). Η λεκάνη σηκώνεται προς τα επάνω, οι ώμοι βρίσκονται σε πλήρη κάμψη, και οι αγκώνες είναι σε έκταση. Αφήστε τους ώμους να απομακρυνθουν από τα αφτιά και να έρθουν σε έξω στροφή. Πιέστε τις παλάμες σας στο έδαφος, τις άκρες των δακτύλων, τον αντίχειρα και το μικρό δάκτυλο. Νιώστε οτι η παλάμη αποκολλάται από το έδαφος. Ο αυχένας σας εκτείνεται, το πηγούνι έρχεται προς το στέρνο, και το βλέμμα σας εστιάζει προς τον αφαλό σας. Η πλάτη σας μένει ευθεία, και η λεκάνη τείνει προς τον ουρανό. Αναπνεύστε στη στάση, και κινηθείτε ελεύθερα αν το επιθυμείτε. Μπορεί να χρειάζεστε να κάνετε ένα βήμα πιο μπροστά σε κάθε πόδι ώστε να μην πιέζεστε. Είστε ελεύθεροι να μετακινηθείτε όπως θέλετε.

Η adho mukha svanasana είναι στάση χαλάρωσης. Αν μοιάζει δύσκολη τώρα, καθώς δυναμώνει το σώμα σας θα αρχίσετε να νιώθετε πως στη θέση αυτή ηρεμείτε και ξεκουράζεστε.  Αμέσως μετά τη στάση του σκύλου, ελάτε στη στάση του παιδιού και χαλαρώστε.

See Also


Η στάση του σκύλου που κοιτά προς τα κάτω δυναμώνει τα χέρια, τον κορμό, την πλάτη, εκτείνει τα άνω άκρα, το θώρακα και τους μηρούς και τις γάμπες στην οπίσθια πλευρά τους. Το αίμα κυλά προς το κεφάλι και ο νους χαλαρώνει, ενώ το σώμα ζωντανεύει και δυναμώνει.

Γράφει η :
Σοφία Σταράμου
 Φυσικοθεραπεύτρια, ΤΕΙ Αθήνας
 Yoga instructor – International Yoga Alliance
 Hatha yoga, Vinyasa yoga, Restorative yoga, Aerial
yoga,
Θεραπευτική προσέγγιση της yoga (healing aspects of yoga) Thai yoga massage therapist
                          Clinical pilates instructor,Rehabilitation technics instructor

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
1
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top