Now Reading
Chakras

Chakras

Τα τσάκρα, για καλή μας τύχη, εξηγήθηκαν από τον Swami Satyananda Saraswati (1972b), για να μπορέσουμε εμείς του Δυτικού κόσμου να κατανοήσουμε τη σημασία τους και τη λειτουργία τους.
Σκεφτείτε τη σπονδυλική στήλη του ανθρώπου, και πάνω σε αυτή ζωγραφίστε τρεις γραμμές, τρία κανάλια ή αλλιώς τρία ρεύματα βιοενέργειας. Ένα στα αριστερά, ένα στο κέντρο και ένα στα δεξιά. Θα τα ονομάσουμε ναντις. Το αριστερό νάντι λέγεται ida nadi, το δεξί pingala nadi και το κεντρικό sushumna nadi. Τα νάντις δε διατρέχουν τη σπονδυλική στήλη σε μία ευθεία, αλλά πλέκονται μεταξύ τους σε 7 σημεία. Αυτά τα σημεία είναι εκεί όπου εδράζουν τα τσάκρας.

Πρώτο σημείο είναι στο περίνεο το οποίο θα ονομάσουμε mooladhara chakra.
Το δεύτερο βρίσκεται στον κόκκυγα και λέγεται svadhishthana chakra.
Μετά ακολουθεί το manipura chakra ακριβώς πίσω από τον ομφαλό.
Έπειτα το anahata chakra πίσω από την καρδιά.
Το vishuddhi chakra πίσω από το λαιμό.
Το ajna chakra στην κορυφή της σπονδυλικής στήλης και τέλος
το sahasrara chakra στην κορυφή του κεφαλιού.

Τα τσάκρα θεωρούνται ενεργειακά κέντρα, που διοχετεύουν τη συνείδηση και την ενέργεια από τα χαμηλότερα σημεία που είναι πιο γήινα, προς τα ψηλότερα που είναι πιο πνευματικά, και ενώνουν με αυτό τον τρόπο το σώμα με το πνεύμα, τη γη με το σύμπαν, το υλικό με το άυλο.
Τα τσάκρα είναι αποθήκες ενέργειας, μια ενέργεια που έχει ίδια φύση με την πρανα.
Ονομάζονται επίσης και ψυχικά κέντρα.

«Τσάκρα» σημαίνει κυριολεκτικά τροχός ή κύκλος.

Κάθε τσάκρα παρομοιάζεται με άνθος λωτού με συγκεκριμένο αριθμό πετάλων, γιατί αυτό είναι το σχήμα του φωτός που μας αποκαλύπτεται όταν συγκεντρωνόμαστε σε κάθε τσάκρα.
Κάθε τσάκρα σχετίζεται με ένα από τα πέντε στοιχεία, γη, φωτιά, νερό, αέρας και  αιθέρας. Η αφύπνιση των τσάκρα σημαίνει την απόκτηση του ελέγχου των στοιχείων αυτών και όσων αντιπροσωπεύουν, και την απελευθέρωση της δύναμής τους.

See Also

Και επειδή όλα αυτά σε κάποιους μπορεί να μοιάζουν περίεργα, στο Δυτικό κόσμο τα τσάκρα ερμηνεύονται ως ψυχοσωματικά σημεία. Μέσα στη σπονδυλική στήλη βρίσκεται ο νωτιαίος μυελός, ή αλλιώς το sushumna nadi. Σε κάθε πλευρά του νωτιαίου μυελού διατρέχει το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο έχει δύο όψεις, το παρασυμπαθητικό και το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Οι δύο όψεις του αυτόνομου νευρικού συστήματος αντιπροσωπεύουν το ida και το pingala nadi αντίστοιχα. Το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα ή ida nadi σχετίζεται με τη χαλάρωση και την ηρεμία, ενώ το συμπαθητικό νευρικό σύστημα ή pingala nadi σχετίζεται με την αντίδραση fight or flight. Στα σημεία όπου πλέκονται τα δύο nadis δημιουργούνται πλέγματα, από τα οποία εκφύονται νεύρα, όπως το βραχιόνιο πλέγμα, το οσφυϊκό πλέγμα κ.α. Αυτά τα πλέγματα συμπίπτουν με τα ενεργειακά κέντρα ή τσακρα, και έτσι με τη σειρά τους συνδέουν τα διάφορα μέλη και εσωτερικά όργανα με τα κέντρα αυτά. Αξίζει να σημειωθεί οτι κάθε τσάκρα αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο αδένα του ενδοκρινικού συστήματος, αλλά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα.

Διαβάστε περισσότερα:

What's Your Reaction?
Excited
2
Happy
1
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top