Now Reading
Yoga Nidra

Yoga Nidra

Yoga Nidra – ο γιόγκικος ύπνος

Η γιόγκα νίντρα είναι μια ψυχοσωματική θεραπεία.
Κυριολεκτικά, yoga nidra σημαίνει ψυχικός ύπνος, ένας ύπνος με πλήρη επίγνωση.
Ο ασκούμενος ξαπλώνει ή κάθεται σε μια άνετη θέση. Κλείνει τα μάτια και χαλαρώνει σταδιακά τον νου και το σώμα. Καθώς χαλαρώνει, η επίγνωσή του στρέφεται προς τα μέσα, μακριά από τα εξωτερικά ερεθίσματα. Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται ένας καθοδηγητής  να αναφέρει βήμα προς βήμα όλα όσα θα εκτελέσει ο ασκούμενος. Ο ασκούμενος δεν κινείται, εκτελεί όμως νοητικά όλες τις οδηγίες. Και ενώ το σώμα δείχνει να κοιμάται, το μυαλό παραμένει ξύπνιο, και ακούει. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται hypnogogic state, μια κατάσταση μεταξύ ύπνου και ξύπνιου.

Η πυροδότηση της δημιουργίας της γιόγκα νίντρα ξεκίνησε από μια εμπειρία του Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι, η οποία του αποκάλυψε οτι το λεπτοφυές σώμα μπορεί να ακούσει, να απορροφήσει πληροφορίες την ώρα του ύπνου, τότε που δε μεσολαβεί κανένα αισθητηριακό μέσο.

Η γιόγκα νίντρα δεν είναι ούτε ο ξύπνιος ούτε ο ύπνος. Αν ο ασκούμενος αποκοιμηθεί, δεν είναι γιόγκα νίντρα, αλλά δε σημαίνει οτι δε θα επωφεληθεί από την απόλυτη αυτή χαλάρωση. Αν ο ασκούμενος μείνει ξύπνιοι και πάλι δεν είναι γιόγκα νίντρα. Αν δεί όνειρα, δεν είναι γιόγκα νίντρα. Η γιόγκα νίντρα είναι η κατάσταση επίγνωσης του συνειδητού, του υποσυνειδήτου, και του ασυνείδητου πεδίου του μυαλού, ταυτόχρονα. Ένας δυναμικός ύπνος. Ο ασκούμενος έχει επίγνωση χωρίς να γνωρίζει οτι έχει επίγνωση.

Σε έναν άπειρο ασκούμενο, το πρώτο που θα συμβεί είναι να βρίσκεται σε εγρήγορση γιατί δεν έχει συνηθίσει να χαλαρώνει.  Μπορεί όμως και να ανήκει στην άλλη κατηγορία, όπου θα πέσει σε βαθύ αναζωογονητικό ύπνο, ειδικά αν νιώθει εξαντλημένος από τις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Στη γιόγκα νίντρα ο ύπνος προσπαθεί να σας εξουσιάσει.

Η επίδραση της χαλάρωσης της γιόγκα νίντρα μπορεί να οφελήσει τον εγκέφαλο, τη μνήμη, τη σκέψη, την απελευθέρωση των καταπιεσμένων συναισθημάτων, μπορεί ακόμη και να βοηθήσει να αποκτηθούν γνώσεις χωρίς πολύ κόπο. Οι έρευνες έχουν δείξει οτι η γιόγκα νίντρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν θεραπευτική τεχνική, για την αντιμετώπιση του άγχος, της αυπνίας και άλλων ψυχικών διαταρραχών, αλλά και ψυχοσωματικών παθήσεων όπως το άσθμα, ο καρκίνος, η υπέρταση κτλ. Η γιόγκα νίντρα φέρει την κατάσταση του διαλογισμού, και αναζωογονεί το σώμα, την ενέργεια και το πνεύμα.

See Also

Η γιόγκα νίντρα χρειάζεται να διδάσκεται από έναν guru για να εκτελεστεί σωστά. Μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ώρα, αλλά όχι αμέσως μετά το γεύμα.

Διαβάστε περισσότερα στο βιβλίο “Yoga Nidra” του Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι, Yoga Publications Trust, Munger, Bihar, India, Garuda Hellas Α.Ε., 2009, 2η Έκδοση

What's Your Reaction?
Excited
2
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top