Now Reading
Sankalpa

Sankalpa

Σανκάλπα - μια ισχυρή απόφαση ζωής

Έχετε αναρωτηθεί πόσες επιθυμίες μπορεί να έχετε στη ζωή σας;

Οι επιθυμίες πάνε και έρχονται στο μυαλό μας, με κάποιες να μοιάζουν πιο ισχυρές και κάποιες άλλες να έρχονται δεύτερες σε προτίμηση. Τις περισσότερες τις ξεχνάμε σύντομα, ειδικά όταν μια νέα ιδέα έρχεται στο νου μας. Έτσι χάνουμε τον στόχο μας και περνάμε σε κάποιον άλλο, και έπειτα σε κάποιον άλλο, και τελικά καταλήγουμε χωρίς σκοπό, αναρωτώμενοι έπειτα από χρόνια τί απέγιναν όλα όσα ονειρευτήκαμε στα νιάτα μας.. Ο καταιγισμός των επιθυμιών μας, και οι απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής μας παρέσειραν στα μονοπάτια τους χωρίς να έχουμε το σθένος και το χρόνο να αντισταθούμε στην ορμή τους. Και έτσι, χάσαμε όλα όσα ονειρευτήκαμε, με τη δικαιολογία πως ανήκαν στην εφηβική μας ανεμελειά.

 

Υπάρχει ένα εργαλείο στη γιόγκα που μπορεί να δώσει μια εναλλακτική σε όλους εμάς που ψάχνουμε τη χαμένη μας θέληση και γαλήνη. Λέγεται γιόγκα νίντρα, και μεταφράζεται ως γιόγκικος ύπνος, ή πολύ απλά: yoga nidra. Δεν είναι διαλογισμός, παρ’ότι μπορεί να μοιάζει με διαλογισμό. Δεν είναι ύπνωση, παρ’ότι και με ύπνωση μπορεί να μοιάζει. Είναι η τέχνη του να ακούς και να εκτελείς νοητικά, σε μια κατάσταση ακινησίας του σώματος, μετασχηματίζοντας τον υποσυνείδητο νου. (Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη γιόγκα νίντρα, τί είναι και πώς γίνεται, μπορείτε να διαβάσετε προηγούμενο άρθρο μας : Yoga Nidra – ο γιόγκικος ύπνος).

Κατα τη διάρκεια της γιόγκα νίντρα, ο ασκούμενος καλείται να διαμορφώσει μια σανκάλπα. Η σανκάλπα είναι σανσκριτική λέξη, και μεταφράζεται ως απόφαση ή πρόθεση. Είναι μια κατεύθυνση, μια επιλογή στη ζωή. Τη δημιουργούμε μόνοι μας στον νου μας, και αφορά όσα εμείς επιθυμούμε να μας συμβούν στη ζωή μας. Όλα όσα θέλουμε να επιτύχουμε. Ο,τι επιθυμούμε να είμαστε. Τη διατυπώνουμε στο μυαλό μας κατα τη διάρκεια της διαδικασίας της γιόγκα νίντρα, με στόχο να αναδιαμορφώσουμε την προσωπικότητά μας και να κατευθύνουμε τη ζωή μας με πιο θετικό τρόπο.

Η σανκάλπα είναι ο δημιουργός του πεπρωμένου μας.

Είναι ξεκάθαρο πως πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία της γιόγκα νίντρα, θα χρειαστεί να συλλογιστούμε τί πραγματικά θέλουμε από τη ζωή μας, ποιός είναι ο στόχος μας, η κατεύθυνσή μας, ώστε να διατυπώσουμε στο νου μας τη σανκάλπα μας. Χωρίς να είμαστε σίγουροι γι’αυτό, δε μπορούμε να συνεχίσουμε. Διότι η σανκάλπα χρειάζεται να διατυπώνεται σοφά, έχοντας θετικό αντίκτυπο σε εμάς και τους γύρω μας. Η σανκάλπα είναι σύντομη, συγκεκριμένη και αφορά μια απόφαση. Δεν είναι μια γενική επιθυμία, αφορά όσα θέλουμε να γίνουμε ή όσα θέλουμε να κάνουμε στη ζωή μας.

Κατα τη διάρκεια της γιόγκα νίντρα, η σανκάλπα έρχεται με τη μορφή της νοητικής δήλωσης. Χρειάζεται δηλαδή να σχηματίσουμε στον νου μας την επιθυμία μας, και να την επαναλάβουμε τρεις φορές με εξαιρετική θέληση και αποφασιστικότητα.

 

Και θα αναρωτηθεί κανείς, γιατί η σανκάλπα έχει διαφορά από τις υπόλοιπες επιθυμίες μας οι οποίες μένουν ανικανοποίητες; Είναι πολύ απλό: διότι διατυπώνεται κατα τη διάρκεια της γιόγκα νίντρα. Η σανκάλπα είναι εκείνη η επιθυμία που θα σπείρουμε στη διάρκεια της γιόγκα νίντρα, όταν ο νους είναι καθαρός, ήρεμος, δεκτικός και απαλλαγμένος από όλα τα ζιζάνια και τις ενοχλήσεις που μπορεί να υπάρχουν στο μυαλό μας μέσα στην καθημερινότητά μας. Έτσι η επιθυμία αυτή σπείρεται σε κάποιο σημείο στην αρχή της γιόγκα νίντρα και επαναλαμβάνεται για δεύτερη φορά στη διάκρειά της ώστε να ποτιστεί και να ανθίσει σαν μια οδηγία στη ζωή, σαν τον σκοπό της ζωής μας. Η στιγμή εκείνη είναι τόσο σημαντική, διότι ο νους είναι ανοιχτός να δεχθεί και να απορροφήσει, γι’αυτό και η σανκάλπα πρέπει να γίνεται με ισχυρή θέληση. Όταν πια φυτευτεί και ποτιστεί, έχει εντυπωθεί βαθιά στο υποσυνείδητο και εκδηλώνεται συνεχώς στο συνειδητό, αλλάζοντας όλη τη ζωή μας.

Η σανκάλπα δεν είναι μια μαγική διαδικασία, πέρα από την πραγματικότητα. Είναι η δύναμη της θέλησης, έχει νόημα και σκοπό. Συνήθως όταν τη χρησιμοποιούμε σοφά, μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας προς το καλύτερο, μαζί με όλες τις κακές μας συνήθειες.

 

 

Λέγεται οτι σπουδαίες προσωπικότητες στην ιστορία της ανθρωπότητας κατάφεραν μεγάλα επιτεύγματα εξαιτίας της γιόγκα νίντρα και μιας σοφής σανκάλπα.

See Also


sankalpa – willpower, determination or conviction;

concept formed in the mind; also spiritual resolve.

 

Πηγές

Hatha Yoga Pradipica – Light on Hatha Yoga, Commentary by Swami Muktibodhananda, Under the Guidance of Swami Satyananda Saraswati – Yoga Publications Trust, Munger, Bihar, India

Γιόγκα Νίντρα – Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι – Yoga Publications Trust, Munger, Bihar, India

Sankalpa – Swami Satyananda Saraswati

Γράφει η :
Σοφία Σταράμου
 Φυσικοθεραπεύτρια, ΤΕΙ Αθήνας
 Yoga instructor – International Yoga Alliance
Hatha yoga, Vinyasa yoga, Restorative yoga, Aerial
yoga,
Θεραπευτική προσέγγιση της yoga (healing aspects of yoga) Thai yoga massage therapist
Clinical pilates instructor,Rehabilitation technics instructor

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
1
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top