Τί είναι η γιόγκα
Θα γίνει μια προσπάθεια να οριστεί η έννοια της γιόγκα με βάση τις πηγές που εμπιστευόμαστε.
Η γιόγκα योग κατάγεται από την Ινδία. Προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη yuj και σημαίνει ένωση ή ζυγός. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη επιστήμη. Αυτά είναι τα δεδομένα.
Η γιόγκα αναπτύχθηκε σαν μέρος του Ταντρικού πολιτισμού πριν από περισσότερο από δέκα χιλιάδες χρόνια, και θεωρείται από ορισμένες παραδόσεις το θείο δώρο που αποκαλύφθηκε στον άνθρωπο ώστε να αντιληφθεί τη θεϊκή του φύση.
Η πρώτη αναφορά στη λέξη γιόγκα γίνεται στο αρχαιότερο κείμενο, το Rig Veda. Έπειτα ακολούθησαν οι Upanishads όπου έγινε μια προσπάθεια να οριστεί η έννοια της γιόγκα, η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε στις Yoga Sutras του rishi Patanjali.
Ο Patanjali ορίζει τη γιόγκα σαν τον απόλυτο έλεγχο σε όλα τα φάσματα της συνειδητότητας. Και αυτός είναι και ο ορισμός της γιόγκα:
η γιόγκα είναι η τέχνη με την οποία αποκτάμε πλήρη έλεγχο σε όλα τα επίπεδα της συνειδητότητας (συνειδητό, υποσυνείδητο, ασυνείδητο). Μέσα από την τέχνη αυτή, μπορούμε να μετατραπούμε σε παρατηρητές όλων των εμπειριών που έχουμε την ικανότητα να αντιληφθούμε, και με αυτόν τον τρόπο σταματάμε την ύπνωση του νου.
Στις γιόγκικες γραφές αναφέρεται οτι υπάρχουν 8.400.000 στάσεις που αντιπροσωπεύουνν τις 8.400.000 ζωές στις οποίες χρειάζεται να μετενσαρκωθεί κάποιος ώστε να απελευθερωθεί από τον υλικό κόσμο. Οι μετενσαρκώσεις αφορούν την εναλλαγή των όντων από την απλούστερη μορφή στην πιο πολύπλοκη, την ανθρώπινη.
Η γιόγκα χρησιμοποιεί κάποια εργαλεία για να επιτύχει την αρμονία του νου, του σώματος και των συναισθημάτων. Αυτά τα εργαλεία μαζί με πολλά άλλα, είναι οι στάσεις του σώματος (asana), η αναπνοή (pranayama), οι χειρονομίες των χεριών (mudra), τα κλειδώματα (bandha), οι καθαρισμοί (satkarmas) και ο διαλογισμός. Τα εργαλεία αυτά εξισορροπούν τις λειτουργίες του σώματος προς όφελος της υγείας μας.
Το πρώτο εργαλείο που χρησιμοποιεί ο ασκούμενος για να εξασφαλίσει την υγεία του, είναι οι στάσεις του σώματος (asana), γιατί έχει μάθει να προσεγγίζει και να αντιλαμβάνεται την υγεία και τον εαυτό του μέσα από την ύλη και το υλικό σώμα. Αργότερα, εμβαθύνοντας στις πρακτικές, το σώμα και ο νους εναρμονίζονται και σταθεροποιούνται, και τότε εισάγεται η αυτοπειθαρχία και ο αυτοέλεγχος, δηλαδή ο διαλογισμός.
Σκοπός της γιόγκα είναι να αφυπνίσει την πρωταρχική μας ενέργεια, την Κούνταλίνι Σάκτι.
“Άσανα Πραναγιάμα Μούντρα Μπάντα”
του Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι –
Bihar School of Yoga, Munger, Bihar, India
Και αν νομίζετε ότι όλα αυτά ανήκουν στο φάσμα της επιστημονικής φαντασίας και του ματριξ, αναρωτηθείτε.. ζούμε επάνω σε μια σφαίρα που αιωρείται στριφογυρίζοντας γύρω από μια πύρινη μπάλα, χάρη στην οποία εμείς αυτή τη στιγμή μπορούμε και μιλάμε και αναπνέουμε, μέσα σε ένα πλανητικό σύστημα γιγάντων που βρίσκεται σε ένα ακόμη μεγαλύτερο άπειρο με τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων πλανήτες και φαινόμενα.. Οι έννοιες είναι ασύλληπτες. Σε ζαλίζουν. Αυτή τη ζάλη, η γιόγκα την κάνει πιο ομαλή.