Now Reading
parsvottanasana – η στάση πυραμίδα

parsvottanasana – η στάση πυραμίδα

parsva = side
uttana = stretched out
asana = pose

Η στάση πυραμίδα είναι περίπλοκο να περιγραφεί γραπτώς, αλλά θα προσπαθήσουμε να σας εξηγήσουμε τα βήματα όσο καλύτερα γίνεται.
Ξεκινάμε από την όρθια θέση και τοποθετούμε το ένα πόδι πιο μπροστά από το άλλο, δημιουργώντας ένα μεγάλο άνοιγμα. Το λέμε και προβολή. Οι δύο φτέρνες βρίσκονται περίπου στην ίδια ευθεία κοιτώντας προς τα εμπρός. Το πίσω πέλμα το φέρουμε σε μικρή έξω στροφή, 45 περίπου μοιρών ώστε να μην χάσουμε την ισορροπία μας. Τα γόνατα παραμένουν σε έκταση. Η λεκάνη και ολόκληρος ο κορμός κοιτά προς τα εμπρός. Τα χέρια μπορούν να έρθουν πίσω από τον κορμό. Κρατάμε καρπό με καρπό, ή αγκώνα με αγκώνα, ή πλέκουμε τα δάχτυλά μας, ή τοποθετούμε τα χέρια σε κάποια mudra. Η σπονδυλική στήλη είναι σε μία ευθεία, ο κορμός ενεργοποιημένος, ψηλώνουμε προς την κορυφή του κεφαλιού, και χαλαρώνουμε τους ώμους μακριά από τα αφτιά ώστε να ελευθερωθεί ο αυχένας από τις εντάσεις.
Εισπνέουμε, και κατα την εκπνοή μας κάμπτουμε τον κορμό προς τα κάτω χωρίς να καμπυλώσει η σπονδυλική στήλη. Στο τέλος της κίνησης μπορούμε να αφεθούμε πλησιάζοντας λίγο ακόμη το μπροστινό πόδι. Αν τα χέρια μπορούν να φτάσουν στο έδαφος, τότε τα ακουμπάμε δεξιά και αριστερά από τα πέλματα.
Το βλέμμα εστιάζει στην άκρη της μύτης.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο παρακάτω.

Για να προετοιμάσετε τη στάση αυτή, μπορείτε να κάνετε τη στάση paschimottanasana, τη βαθιά πρόσθια κάμψη από καθιστή θέση.
Για να αντισταθμίσετε τη στάση πυραμίδα μπορείτε να κάνετε τη στάση της μισής γέφυρας, ή τη στάση βουνό.

Η στάση πυραμίδα, ή parsvottanasana διατείνει τα ισχία και το θώρακα, δυναμώνει τον κορμό και μαλάσσει τα εσωτερικά όργανα. Ηρεμεί και αναζωογονεί το σώμα και τον νου. Βοηθά σε θέματα πέψης και πόνου στην περιοχή της κοιλιάς, ειδικά εκείνους τους πόνους της εμμηνόρροιας. Βελτιώνει την ισορροπία δυναμώνοντας τα πέλματα.
Αποφύγετε να τη δοκιμάσετε μόνοι σας αν είστε έγκυος, αν έχετε προβλήματα στη σπονδυλική σας στήλη ή κάποιο τραυματισμό στο σώμα σας, ειδικά στο δικέφαλο μηριαίο και τους ισχιοκνημιαίους. Μην υπερβάλλετε αν έχετε προβλήματα αρτηριακής πίεσης, ή κάποιο σοβαρό πρόβλημα στα μάτια.
Οι γυναίκες που εγκυμονούν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με τις στάσεις ισορροπίας.

See Also

Αν νιώθετε οτι οι γαστροκνήμιοι μύες και η περιοχή του αχιλλείου, δε σας επιτρέπει να κάνετε τη στάση αυτή ή παρόμοιες, τότε μπορείτε να δείτε εδώ τρίκ για να το καταφέρετε και να εξελίξετε σιγά σιγά την πρακτική σας.

*Δεν αφήνουμε τον κορμό να γείρει δεξιά ή αριστερά. Η λεκάνη κοιτά προς τα εμπρός χωρίς να στρίβει στο πλάι. 
*Αν το κεφάλι χαμηλώσει πιο κάτω από το ύψος της καρδιάς, τότε προσέχουμε την επαναφορά στην όρθια θέση. Ενδέχεται να προκληθεί μια ήπια ζάλη. Δοκιμάζουμε να επανέλθουμε σε όρθια θέση με αργό ρυθμό, ή να μείνουμε από την αρχή ως τη θέση που ο κορμός είναι παράλληλος με το έδαφος.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top