Now Reading
Τί πρέπει να γνωρίζω πριν το πρώτο μου μάθημα στη γιόγκα

Τί πρέπει να γνωρίζω πριν το πρώτο μου μάθημα στη γιόγκα

Το πρώτο σας μάθημα γιόγκα θα πρέπει να είναι μια εμπειρία χαλαρωτική, αναζωογονητική και γεμάτη έμπνευση. Για να βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι, διαβάστε παρακάτω τι πρέπει να κάνετε πριν από την είσοδό σας στο στούντιο, και τί χρειάζεται να ξέρετε για την άσκηση που ακολουθεί:

  • Αν επιθυμείτε να πιείτε νερό,τότε πιείτε 1-2 λίτρα νερό μιάμιση ώρα ΠΡΙΝ από την άσκηση: Παίρνει μιάμιση ώρα για να χωνέψετε το νερό ώστε να είστε πλήρως ενυδατωμένοι για το μάθημα. Είναι επίσης καλό να έχετε άδειο στομάχι (ακόμη και από υγρά) ώστε να μη νιώσετε άβολα σε κάποιες στάσεις. Βεβαιωθείτε πως έχετε χρόνο για να χωνέψετε ο,τι φάτε.
  • Φορέστε άνετα ρούχα: δηλαδή ρούχα που διευκολύνουν την κίνηση και δεν εμποδίζουν την αναπνοή. Το παντελόνι φόρμας είναι πολύ βαρύ και ζεστό. Προτείνω αυτές τις τρεις δοκιμές για τα πιο κατάλληλα ρούχα γιόγκα: κάντε βαθύ κάθισμα για να δείτε αν τα πόδια σας αισθάνονται άβολα στο παντελόνι σας. Σηκώστε τα χέρια σας για να δείτε αν οι ώμοι σας εμποδίζονται. Κάντε κάμψη προς τα εμπρός (σκύψτε) για να δείτε αν η μπλούζα σας πέφτει πάνω από το κεφάλι σας. Εάν κατι από αυτά συμβεί ίσως χρειαστεί να επιλέξετε ένα διαφορετικό ρούχο. Το σημαντικότερο είναι να νιώθετε άνετα μέσα σε ο,τι κι αν φοράτε.
  • Ετοιμάστε τα πράγματά σας: τα περισσότερα στούντιο έχουν βοηθητικά εξαρτήματα που μπορεί να χρειαστείτε όπως μπλοκ ιμάντες μαξιλάρια κλπ αλλά αυτό θα πρέπει να το ελέγξετε εκ των προτέρων. Αν δεν έχετε ένα στρώμα ρωτήστε αν το στούντιο έχει διαθέσιμα για χρήση. Φροντίστε πάντα να έχετε μια μικρή πετσέτα μαζί σας και νερό για μετά την άσκηση.
  • Η γιόγκα συνήθως ολοκληρώνει την άσκηση με λίγα λεπτά χαλάρωσης. Το σημείο αυτό θεωρείται και το πιο δύσκολο διότι λίγοι είναι ικανοί να χαλαρώσουν νου και σώμα ολοκληρωτικά. Κάντε μια προσπάθεια να κλείσετε τα μάτια σας και να αφήσετε το σώμα σας ακίνητο και απόλυτα χαλαρωμένο. Οι σκέψεις που θα ακολουθήσουν είναι απλά για παρατήρηση και όχι για ανάλυση. Μείνετε όσο είναι δυνατόν συγκεντρωμένοι στο σώμα σας και την αναπνοή σας. Απολαύστε την ηρεμία της ακινησίας.
  • Οι στάσεις της γιόγκα έχουν ονομασίες στα σανσκριτικά. Μπορεί να τις ακούτε και μεταφρασμένες αλλά η κανονική ονομασία τους είναι στα σανσκριτικά και είναι πιο βολικό να τις γνωρίζετε σε περίπτωση που παρακολουθήσετε ένα τμήμα της γιόγκα με ξένο εκπαιδευτή.
  • Ενημερωθείτε σχετικά με το είδος της γιόγκα που θα παρακολουθήσετε. Δεν είναι όλα τα είδη ίδια. Άλλα μπορεί να ταιριάζουν στις προτιμήσεις σας και άλλα όχι. Άλλα έχουν γρήγορη ροή και άλλα πολύ αργή με εναλλαγή 5-6 μόνο θέσεων. Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες για κάθε είδος ή μπορείτε πολύ απλά να ρωτήσετε περισσότερα στο στούντιο που πηγαίνετε.
  • Ναμαστέ και Χάρι ομ είναι ένας τρόπος χαιρετισμού. Σαν να λέμε ένα γειά ή μια όμορφη ευχή για καλωσόρισμα.
  • Να είστε στην ώρα σας (ιδανικά 10 λεπτά πριν την έναρξη της πρακτικής) για να μην διαταράξετε την τάξη και τον εκπαιδευτή.
  • Είναι πάντα καλό να ενημερώνετε το εκπαιδευτή σας εάν έχετε κάποιο τραυματισμό ή ιατρικό πρόβλημα ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να είστε ασφαλείς κατά τη διάρκεια του μαθήματος.
  • Εαν κάνετε αεριαλ γιόγκα υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που πρέπει να τηρούνται για την ασφάλειά σας και για την προστασία των πανιών που χρησιμοποιείτε. Ενδεικτικά : δεν φοράμε αξεσουαρ στα πόδια /χέρια/ λαιμό. Φροντίζουμε να είμαστε καθαροί, ο ιδρώτας είναι εχθρός του πανιού λόγω της έντονης φθοράς που προκαλεί και γιατί αυξάνει την πιθανότητα να γλιστρήσουμε! Η πρώτη επαφή μας με το πανί ίσως προκαλέσει καποιους μικροτραυματισμούς λόγω της τριβής και της μη εξοικείωσης γι’αυτό και προστατεύουμε τις μασχάλες, τους αστραγάλους, τον αυχένα και τους καρπούς μας φορώντας γκέτες, κοντομάνικο (όχι αμάνικες μπλούζες) και μακρύ παντελόνι.
  • Να θυμάστε ότι το στούντιο γιόγκα δεν είναι γυμναστήριο: το στούντιο γιόγκα είναι ένας ιερός χώρος για τον εκπαιδευτή σας. Πρέπει να μπαίνετε στον χώρο λαμβάνοντας υπόψη και τους υπόλοιπους. Τα κινητά τηλέφωνα πρέπει να είναι σε σίγαση ή απενεργοποιημένα. Δεν επιτρέπονται παπούτσια στην αίθουσα γιόγκα αλλά μπορείτε να φοράτε τις κάλτσες σας αν αυτό σας κάνει να νιώθετε καλύτερα. Έχετε μαζί σας παπούτσια που μπαίνουν και βγαίνουν εύκολα ώστε να μετακινείστε στον υπόλοιπο χώρο.
  • Χαλαρώστε! Ο καθένας στην τάξη κάνει τη δική του πρακτική. Κανείς δεν πρόκειται να σας παρακολουθεί ή να σας κρίνει. Απλά χαλαρώστε και δείτε πού μπορεί να σας οδηγήσει αυτή η καινούργια εμπειρία.

“ Να θυμάστε: μόνο και μόνο επειδή ένας εκπαιδευτής σας λέει να αγγίξετε τα δάχτυλα των ποδιών σας, να παραμείνετε σε μια στάση για πολύ ωρα ή να εκτελέσετε πολλές επαναλήψεις, δε σημαίνει ότι πρέπει να το καταφέρετε εκείνη την ημέρα. Η γιόγκα είναι ένα ταξίδι, όχι ένας προορισμός.


Namasté

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
2
In Love
0
Not Sure
1
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top