Now Reading
μια μικρή ιστορία του Swami Suryamurti Saraswati σχετικά με τα γηρατειά

μια μικρή ιστορία του Swami Suryamurti Saraswati σχετικά με τα γηρατειά

Ο Swami Suryamurti Saraswati θυμάται ένα ταξίδι με το τρένο, πριν από πολλά χρόνια. Το βαγόνι ήταν γεμάτο με κόσμο, όλοι καθόταν στις θέσεις τους, μαζί και μια οικογένεια 6-7 ατόμων. Ανάμεσά τους ήταν μια ηλικιωμένη γυναίκα, γύρω στα 70. Καθόταν ήρεμα, ούτε μιλούσε ούτε έκανε κάτι. Παρ’όλα αυτά ξεχώριζε από την υπόλοιπη οικογένεια. Το μικρό κορίτσι της οικογένειας είπε πως πεινά, και η μητέρα της έβγαλε ένα κουτί με σνακς και τα μοίρασε. Για κάποιο λόγο, η ηλικιωμένη γυναίκα παραμελήθηκε. Όλοι ξεκίνησαν να τρώνε το σνακ τους εκτός από εκείνη. Τότε το μικρό κορίτσι ρώτησε τη γιαγιά του γιατί δεν τρώει. Αμέσως μετά σιωπή… Μόνο οι ρόδες του τρένου ακούστηκαν. Η μητέρα αμέσως έβγαλε το κουτί και έδωσε στη γιαγιά ένα σνακ. Η γιαγιά δέχτηκε το σνακ χαμογελώντας, χωρίς να κάνει κάποιο παράπονο.

Αν πάρουμε παράδειγμα από αυτό το σκηνικό, θα μπορούσαμε να καταλάβουμε τί σημαίνει να μεγαλώνει κανείς όμορφα. Κάθε ένας από εμάς έχει τόσους πολλούς διαφορετικούς ρόλους στους οποίους χρειάζεται να χωρέσει στα διάφορα στάδια της ζωής του. Το να μεγαλώνεις είναι μέρος της ζωής, κανείς δε μπορεί να ξεφύγει από αυτό. Όσο πιο πολύ ζούμε, τόσο πιο πολύ γερνάμε. Η ομορφιά της ζωής έρχεται όταν αποδεχθούμε το αναπόφευκτο χωρίς να έχουμε προσδοκίες. Τη ζωή χρειάζεται να τη ζούμε στο έπακρο, μαζί τις κακές και τις καλές στιγμές, τις χαρούμενες και τις δυσάρεστες.
Το κάρμα, σύμφωνα με τη γιόγκα, περιέχει καλές και κακές στιγμές, και τις δύο χρειάζεται να τις βιώνουμε, να τις απολαμβάνουμε στο έπακρο ώστε να εξαντληθεί η κατάσταση του κάρμα.
Δεν έχουμε επιλογή, όλοι γερνάμε καθώς τα χρόνια περνούν, αλλά έχουμε μια ευκαιρία. Μπορούμε να μετατρέψουμε τα γηρατειά σε κατάρα για εμάς και τους γύρω μας, ή να γίνουν μια όμορφη εμπειρία με τα καλά και τα κακά της, με τις χαρές και τις δυσκολίες, ώστε να αποχαιρετίσουμε τη ζωή χωρίς μετάνοια και απωθημένα.

Οι Ινδοί πιστεύουν στη μετενσάρκωση, σε έναν κύκλο μετενσαρκώσεων, γεννήσεων και θανάτων. Από τη μία ζωή περνάμε στην άλλη, από το θάνατο περνάμε στη γέννηση. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία τους, όλοι είμαστε φορτισμένοι με κάρμα από προηγούμενες ζωές, το οποίο για να ξεπεραστεί και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ελεύθεροι στο επόμενο στάδιο της ζωής, χρειάζεται να αποδεχθούμε τη ζωή μας χωρίς προσδοκίες (ώστε να μη δημιουργείται κιάλλο κάρμα) και να επιτρέψουμε στις δυσάρεστες και τις ευχάριστες στιγμές να εκδηλωθούν ώστε το κάρμα να εξαντληθεί.  Αν το καρμα δεν εκπληρωθεί στη μία ζωή τότε μεταφέρεται στις επόμενες και το κουβαλάμε μέχρι να εκπληρωθεί.

See Also

Διαβάστε περισσότερα: May You Grow Old Gracefully

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top