Now Reading
Kirtan

Kirtan

The word kirtan is made up of two roots: ki and ratana. Ratana means ‘jewels’, and ki is ‘key’. Therefore, kirtan is the key to the inner jewels.

Ο Θεός Κρίσνα πέρασε όλη τη ζωή του χορεύοντας και τραγουδώντας.
Και αν δεν το γνωρίζετε ηδη, αυτό είναι γιόγκα.
Αυτό το είδος της γιόγκα, η γιόγκα της μουσικής και του χορού είναι ο ευκολότερος τρόπος να χαλαρώσουμε και να εκφράσουμε τη θεϊκή φύση μας, να ενωθούμε με τον εαυτό.
Λέγεται kirtan, ή nada yoga.
Η φλογέρα, ή φλάουτο, είναι το σύμβολό της.
Η φλογέρα συμβολίζει τον εσωτερικό ήχο που ακούει ο διαλογιζόμενος, κατά τη διάρκεια του διαλογισμού.

 

 

Το κίρταν είναι τέχνη και επιστήμη. Είναι ένα τραγούδι με πολλούς συμμετέχοντες που προκαλεί ένα αγνό συναίσθημα αναζωπύρωσης και μια δύναμη που αλλάζει ολόκληρο το είναι μας. Αυτό το συναίσθημα που δημιουργείται, το bhava, είναι και το σημαντικότερο στοιχείο στο κίρταν.
Για να συμμετέχετε στο κίρταν θα χρειαστεί να τραγουδήσετε, να κρατάτε τον ρυθμό, να έχετε την κατάλληλη διάθεση, να λυκνίσετε το σώμα σας στο ρυθμό του τραγουδιού μαζί με τον χορό του νου.

Το κίρταν είναι ψαλμοί ονομάτων ή συλλαβών (μάντρα) που δημιουργούν συχνότητες και δονήσεις οι οποίες αλλάζουν τον νου, κάνοντάς τον πιο δεκτικό και ήρεμο, και προωθούν την ευαισθησία και το συναίσθημα. Το κίρταν πάντα πραγματοποιείται με ένα γκρουπ ανθρώπων. Αρχικά γίνεται η επιλογή του μαντρα ή τραγουδιού και της μελωδίας. Ένας καθοδηγεί και οι υπόλοιποι ακολουθούν. Αυτός που καθοδηγεί τραγουδά πρώτος τους στίχους και μετά από αυτόν, τους τραγουδούν και οι υπόλοιποι. Το τραγούδι μπορεί να συνοδευτεί από κάποια μουσικά όργανα όπως τα κύμβαλα, το αρμόνιο, το τύμπανο.  Το τύμπανο είναι το πιο σημαντικό όργανο, διότι οι δονήσεις του έχουν άμεσο αποτέλεσμα στα εγκεφαλικά κύματα και στην κυκλοφορία του αίματος. Ο ήχος του τυμπάνου είναι το πιο απολαυστικό μασάζ του σώματος και του νου. Κάθε ήχος που παράγεται στο κίρταν φτάνει βαθιά στη συνείδησή μας.
Το κίρταν τραγουδιέται για μισή ώρα περίπου, και έπειτα ακολουθεί ο διαλογισμός.
Το νόημα κάθε μάντρα ή στίχου που ψέλνεται στο κίρταν αποκαλύπτεται όταν εκδηλώνεται το συναίσθημα και συνδέεται μαζί του. Και έτσι το συναίσθημα γίνεται η έννοια κάθε μάντρα, κάθε στίχου.

Το κίρταν μπορεί να απελευθερώσει τον νου, και ο διαλογισμός που θα ακολουθήσει να γίνει χωρίς κανένα εμπόδιο. Δημιουργεί ολοκλήρωση, απελευθέρωση, ηρεμία, νοητική σιωπή, δόνηση, ελευθερία, ελαφρότητα, ασφάλεια, γαλήνη και ευεξία στο μυαλό και σε κάθε κύτταρο του σώματος.

Το κίρταν είναι εξίσου σημαντικό με τα υπόλοιπα είδη και τεχνικές της γιόγκα, διότι όσο σημαντικό είναι το σώμα μας, είναι και το συναίσθημα, οι αισθήσεις, ο νους, η ψυχή, το πνεύμα. Όλα αυτά τα επίπεδα της ύπαρξής μας χρειάζεται να έρθουν πιο κοντά, αφού είναι εξίσου σημαντικά.

Ο σκοπός και το νόημα του κίρταν είναι να δημιουργήσει συναίσθημα. Μπορεί να ζούμε στο δυτικό κόσμο και να θεωρούμε οτι το σημαντικότερο προτέρημά μας είναι το IQ μας και η εμφάνισή μας, αλλά δεν είναι έτσι, τουλάχιστον όχι για όλους μας. Εκτός του δείκτη νοημοσύνης υπάρχει και το συναίσθημα (EQ), ένα πηλίκο που για κάποιους είναι σημαντικότερο από αυτό της ευφυΐας. Μέσω της νοημοσύνης και του νου δε θα μπορέσουμε ποτέ να εμβαθύνουμε στην αλήθεια και τη θεϊκή μας ύπαρξη. Μέσω του συναισθήματος όμως μπορούμε να κάνουμε θαυμαστά πράγματα.

Κάθε πνευματικός αναζητητής χρειάζεται στη ζωή του το κίρταν. Η hatha yoga είναι η γιόγκα για τον καθαρισμό του σώματος, η raja yoga είναι η κατανόηση του νου, η kriya yoga είναι η αφύπνιση της ψυχής, η kundalini είναι η αφύπνιση της kundalini και το kirtan είναι η γιόγκα για το συναίσθημα. Είναι το είδος εκείνο που αφυπνίζει την ευαισθησία μας.

Kirtan is yoga for the feelings.

Κάθε περιορισμός όπως το κύρος μας, η θέση μας, η ιδιότητά μας, ο ρόλος μας, οι προσδοκίες μας, ξεχνιούνται γιατί όλα αυτά είναι όρια που θέτουμε στον εαυτό μας. Κατα τη διάρκεια του κίρταν είμαστε απλά ένα τίποτα. Με τον τρόπο αυτό απαλλασσόμαστε από όλα τα εμπόδια που θέσαμε εμείς και η κοινώνια στον εαυτό μας.

See Also

 Intellect is a medium of knowledge and emotion is an instrument of experience.

Η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα, και όταν ηχεί ή τραγουδιέται με πλήρη αντίληψη και συνείδηση, η διάθεση, οι σκέψεις και τα συναισθήματα μπορούν να γίνουν αντιληπτά από όλους.

 

Το πιο υπέροχο workshop που μπορείτε να βρείτε είναι το “Play Mantra & Kirtan on Harmonium” στο Nada Yoga Place, όπου θα μάθετε να παίζετε και να τραγουδάτε κίρταν και να απαγγέλλετε μάντρα!

πηγές : www.yogamag.net  ,  www.yogamag.net , www.yogamag.net , www.yogamag.net , www.yogamag.net

 

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top