Now Reading
τί είναι το πυελικό έδαφος

τί είναι το πυελικό έδαφος

-Το πυελικό έδαφος παρ’οτι τα τελευταία χρόνια ακούγεται τόσο πολύ και τόσο συχνά, αποτελεί κατα κάποιο τρόπο ένα μυστήριο.. Είναι άραγε ταμπού λόγω της θέσης του στο σώμα; Είναι γιατί πολλοί δε μιλούν ανοιχτά όταν έχουν κάποια δυσλειτουργία στην περιοχή; Ο,τι και αν είναι, θα μιλήσουμε για όσα μέχρι τώρα είναι γνωστά για τους μύες του πυελικού εδάφους.

πυελικό έδαφος

Το πυελικό έδαφος θα το έχετε ακουστά αν ασχολείστε με τη γιόγκα ή το πιλάτες, αν είστε έγκυος ή αν ξαφνικά παρουσιάσατε ακράτεια ούρων. Το πυελικό έδαφος αναφέρεται στην περιοχή της πυέλου που εκτείνεται από την ηβική σύμφυση μέχρι τον κόκκυγα (βάση της σπονδυλικής στήλης), και από το ένα ισχιακό κύρτωμα εως το άλλο. Δηλαδή την περιοχή όπου βρίσκονται τα καθιστικά κόκκαλα της λεκάνης, το αιδοίο, ο πρωκτός και η ουρήθρα. Η περιοχή αυτή αποτελείται από μύες που την περιτριγυρίζουν, συσφίγγουν και καλύπτουν, και υποστηρίζουν τα όργανα που περικλείονται μέσα στην πύελο. Αυτά τα όργανα είναι η ουροδόχος κύστη, το έντερο και η μήτρα στις γυναίκες.  Χωρίς τους μύες του πυελικού εδάφους, τα όργανα της πυέλου θα κατέρρεαν.

diagram of pelvic floor muscles and their layers
https://www.intimina.com/blog/

Οι μύες του πυελικού εδάφους ελέγχουν την απελευθέρωση των ούρων, των κοπράνων και των αερίων, όπως και τη συγκράτησή τους.
Όταν οι μύες του πυελικού εδάφους είναι αδύναμοι, τότε δημιουργείται δυσκολία στη συγκράτηση της ούρησης και της αφόδευσης.
Αντίστοιχα, όταν είναι σε τάση δεν επιτρέπουν την πλήρη κένωση.
Η σύσπασή τους προκαλεί τα εσωτερικά όργανα της πυέλου να ανέβουν, και συσφίγγει το άνοιγμα του αιδοίου, του πρωκτού και της ουρήθρας.
Κάθε φορά που φτερνιζόμαστε, γελάμε ή βήχουμε συσπώνται αποτρέποντας τη διαρροή υγρών.
Όταν χαλαρώνουν επιτρέπουν στα ούρα και τα κόπρανα να εξέλθουν.
Είναι επίσης χρήσιμοι στη σεξουαλική λειτουργία στους άντρες και τις γυναίκες.
Οι μύες του πυελικού εδάφους στις γυναίκες παρέχουν στήριξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενώ απαιτείται η χαλάρωσή τους κατά τη διαδικασία του τοκετού.
Οι μύες του πυελικού εδάφους αποτελούν τη βάση της ομάδας των μυών που συνήθως αποκαλείται «πυρήνας» ή core. Αυτοί οι μύες λειτουργούν με τους κοιλιακούς μύες, τους ραχιαίους και το διάφραγμα για να στηρίξουν τη σπονδυλική στήλη και να ελέγξουν την πίεση στην κοιλιακή χώρα.

Όταν οι μύες του πυελικού εδάφους είναι δυνατοί, τότε βελτιώνεται ο έλεγχος της κύστης και του εντέρου, μειώνονται οι πιθανότητες για πρόπτωση στις γυναίκες, η αποκατάσταση μετά από τοκετό, προστάτη και άλλα χειρουργεία στην περιοχή είναι πιο γρήγορη, αυξάνεται η σεξουαλική αίσθηση, το άτομο αποκτά αυτοπεποίθηση και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Για τους παραπάνω λόγους χρειάζεται να ανακαλύπτουμε τους μύες του πυελικού εδάφους και να τους εκπαιδεύουμε καθημερινά με την καθοδήγηση ειδικών. Μπορείτε να αναζητήσετε τις ασκήσεις του πυελικού εδάφους ως ασκήσεις Kegel.

Για να αισθανθείτε τους μύες του πυελικού εδάφους παρατηρήστε τη μυϊκή σύσπαση που κάνει το σώμα σας κάθε φορά που συγκρατείτε τα ούρα σας, ή όταν δοκιμάζετε να σταματήσετε τη ροή της ούρησης. Δεν συνιστάται να σταματάτε τακτικά τη ροή της ούρησης καθώς δεν είναι καλό για την ουροδόχο κύστη σας.

Άσκηση μυών πυελικού εδάφους: από καθιστή ή ύπτια θέση, συσπάμε τους μύες του πυελικού εδάφους και έχουμε την αίσθηση πως ανασηκώνουμε τα εσωτερικά όργανα της πυέλου. Κρατάμε τη σύσπαση για 5 δευτερόλεπτα εφόσον είναι εφικτό. Χαλαρώνουμε για 5 δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνουμε για 5 φορές. Με τον καιρό κρατάμε τη σύσπαση περισσότερο χρόνο, μέχρι τελικά να φτάσουμε τα 10 δευτερόλεπτα κάθε φορά.
Μια φορά την ημέρα μπορεί να γίνουν 10 μικρής διάρκειας, απότομες συσπάσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν στον έλεγχο του πυελικού εδάφους όταν φτερνιζόμαστε ή βήχουμε. 
ΠΡΟΣΟΧΗ, συσπάμε ελαφρά, δεν πιέζουμε ούτε σπρώχνουμε. Κατα τη διάρκεια της άσκησης δεν κρατάμε την αναπνοή μας. Δεν ενεργοποιούμε τους γλουτούς, μηρούς ή τους κοιλιακούς.

See Also

Παράγοντες που συνήθως μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στους μύες του πυελικού εδάφους είναι τα γηρατειά, ο φυσιολογικός τοκετός και η παχυσαρκία.

 

Διαβάστε περισσότερα : CONTINENCE HEALTH Pelvic floor , 10 facts about the pelvic floor ,Vaginal childbirth and pelvic floor disorders , The mystery of the pelvic floor  , What are pelvic floor exercises? Pelvic floor exercises during pregnancy | txt4two Program | Mater Research | 2020, intimina

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
2
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top