Now Reading
Χαιρετισμός στον ήλιο – Surya Namaskar

Χαιρετισμός στον ήλιο – Surya Namaskar

Κάθε δραστηριότητα απαιτεί ενέργεια. Αυτή η ενέργεια εξασφαλίζεται από τον ήλιο. Ο ήλιος είναι πηγή ενέργειας και χάρη σε εκείνον υπάρχουν τα σύννεφα, η βροχή, τα φυτά και η ζωή. Ο ήλιος δίνει ζωή.

Έχει προσδιοριστεί πως σε κάθε δευτερόλεπτο ο ήλιος εκπέμπει τόση ενέργεια όση θα έδινε μια έκρηξη 4 δισεκατομμυρίων βομβών υδρογόνου των 100 μεγατόνων η κάθε μία. Και όλα αυτά για ένα μόνο δευτερόλεπτο, ενώ ο ήλιος εκπέμπει εδώ και 5 δισεκατομμύρια χρόνια και θα συνεχίσει τουλάχιστον για άλλα τόσα.

Από τα βάθη του παρελθόντος, η ανθρωπότητα λάτρευε τον ήλιο. Και αυτό δε μπορεί να μας φανεί περίεργο, καθώς αυτή η πύρινη σφαίρα είναι ορατή από όλους μας στον ουρανό, υποστηρίζοντας τη ζωή με τη θερμότητά του, με το φως και την ενέργειά του.
Πρωτόγονες κοινωνίες δημιούργησαν μύθους και τελετουργίες βασισμένες στον ήλιο. Σχεδόν όλοι οι θαυμαστοί πολιτισμοί του παρελθόντος έχουν δημιουργήσει βαθιά φιλοσοφικές, θρησκευτικές προσωπικότητες που αφορούν τον ήλιο, όπως ο Mithras των Περσών, ο Inti των Ίνκας της Νότιας Αμερικής, ο Osiris των Αιγύπτιων, ο Απόλλων των Ελλήνων ή ο θεός Ήλιος με το πύρινο άρμα, ο Baal των Χαλδαίων, ο Σολ των Ρωμαίων και ο Surya των Ινδών. Όλοι αυτοί αντιπροσώπευαν την αναγέννηση, την αναζωογόνηση της ύπαρξης του κόσμου. Πολλά κτίσματα και ναοί χτίστηκαν για να λατρευτεί ο θεός Ήλιος, όπως οι πυραμίδες της Αιγύπτου, το Yucatan στο Μεξικό, τα Zikkuruts της Βαβυλώνας και Χαλδαίας, και ο ναός του ήλιου στο Konarak στην Ινδία.

Όλοι μας με το δικό μας τρόπο λατρεύουμε τον ήλιο. Μπορεί να εκφράζουμε αυτή τη λατρεία πηγαίνοντας στην παραλία να κάνουμε ηλιοθεραπεία το καλοκαίρι, ή πηγαίνοντας μια βόλτα σε ένα πάρκο να απολαύσουμε την ηλιόλουστη μέρα, να “απορροφήσουμε” τις ηλιαχτίδες του ήλιου και τη ζεστασιά και την ενέργειά του. Ποιός θα αμφισβητούσε την ομορφιά ενός ηλιοβασιλέματος, ή της ανατολής του ηλίου, ή μήπως δε μας δημιουργεί η θέα τους νέα συναισθήματα και όμορφες σκέψεις; Ποιός θα μπορούσε να αμφισβητήσει, επιστήμονας ή μη, την απόλυτη εξάρτησή μας από τη θερμότητα, το φως, την ενέργεια που μας προσφέρει ο ήλιος!

Ο χαιρετισμός στον ήλιο, ή surya namaskara είναι ακριβώς αυτό. Μια έκφραση ευγνωμοσύνης προς τον ήλιο. Surya στα σανσκριτικά σημαίνει ήλιος, και namaskar σημαίνει χαιρετισμός ή λατρεία. Αυτή η πρακτική έχει δημιουργηθεί στην Ινδία, χιλιάδες χρόνια πριν και προτείνεται σαν καθημερινή πρακτική σε όλους. Είναι μια ολοκληρωμένη πρακτική η οποία αναζωογονεί όλο τον οργανισμό. Μέσα από 12 κινήσεις επηρεάζει θετικά ολόκληρο το σώμα. Και όταν λέμε ολόκληρο, εννοούμε ολόκληρο, από τα εσωτερικά όργανα, τα αγγεία, τους αδένες, το νευρικό σύστημα, μέχρι το μυοσκελετικό, το δέρμα και τον νου.

Τα εσωτερικά κοιλιακά όργανα διατείνονται, πιέζονται, και αυτό προκαλεί μια υπέροχη μάλαξη στα όργανα αυτά, και τα βοηθά να λειτουργήσουν σωστά. Η περίσταλση των εντέρων βοηθάται μέσα από την πρακτική αυτή, αντιμετωπίζοντας τη δυσκοιλιότητα. Μια απαλή μάλαξη στα νεφρά τα αναζωογονεί, ενώ ευνοείται η κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα. Το σώμα ιδρώνει, καθαρίζοντας τους πόρους του δέρματος και δημιουργεί μια λάμψη, μια καθαρότητα που ακτινοβολεί την καλή υγεία του οργανισμού. Η λειτουργία της καρδιάς επιταχύνεται αλλά χωρίς να ωθείται σε ακραία σημεία και καταπόνηση, όπως θα προκαλούσε η έντονη σωματική άσκηση. Με την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος ολόκληρο το σώμα αποτοξινώνεται. Σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος λιμνάζει το αίμα, μέσα από την κίνηση και πρακτική του χαιρετισμού στον ήλιο θα αναζωογονηθεί με νέο, αγνό και οξυγονωμένο αίμα.  Οι πνεύμονες αδειάζουν και το σώμα δέχεται περισσότερο οξυγόνο. Ολόκληρο το σώμα και ο εγκέφαλος λειτουργούν περίφημα. Η ενέργεια που δημιουργείται γίνεται απόλυτα αισθητή από τον ασκούμενο. Το ενδοκρινικό σύστημα ισορροπεί, εναρμονίζεται, και βοηθά να αποβληθούν όλες οι ανωμαλίες ασκώντας άμεσα μάλαξη και αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος προς τους αδένες.

Οι κινήσεις του χαιρετισμού στον ήλιο κάμπτουν, εκτείνουν, τεντώνουν τη σπονδυλική στήλη, στο μέγιστο δυνατό σημείο, αυξάνουν έτσι την κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο τον νωτιαίο μυελό. Όπως είναι λογικό, ολόκληρο το νευρικό σύστημα κεντρικό και περιφερικό, ευνοείται και αναζωογονείται.

Τα πιο αναμενόμενα οφέλη είναι στο μυοσκελετικό σύστημα, τους μύες, τα οστά και τις αρθρώσεις, τα οποία εμφανώς ενεργοποιούνται, τεντώνονται, πιέζονται, αλλά με τέτοιο τρόπο που δημιουργείται η ανανέωση στο λιμνάζων αίμα, το οποίο επιστρέφει στους πνεύμονες και τα νεφρά για να καθαριστεί.

Εκτός από τα οφέλη στο σώμα και τον οργανισμό, υπάρχουν πολλά οφέλη πέρα από το σωματικό επίπεδο. Κάνοντας την πρακτική αυτή, ο νους γαληνεύει, μειώνονται οι συναισθηματικές συγκρούσεις, οι νευρώσεις και το άγχος.

Η surya namaskara είναι ένας άψογος τρόπος να κάνει κανείς άσκηση την ώρα που ξυπνά το πρωί και έτσι να προετοιμάσει το σώμα και τη διάθεσή του για μια όμορφη μέρα. Δεκαπέντε λεπτά την ημέρα, καθημερινά, μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική και πνευματική μας υγεία για όλη μας τη ζωή.
Δοκιμάστε να επαναλάβετε αυτές τις 12 ασκήσεις, 12 φορές για κάθε πόδι. Έτσι θα έχετε εκτελέσει 288 ασκήσεις μέσα σε ένα τέταρτο περίπου. Κάνοντας μία πρακτική του χαιρετισμού στον ήλιο, θα έχετε “κάψει” 13.90 θερμίδες.
Κάντε μια δοκιμή να επαναλάβετε την πρακτική αυτή καθημερινά, για ένα μήνα, και δείτε τις υπέροχες αυτές διαφορές στο σώμα σας! Ξεκινήστε με 5 κύκλους για κάθε πόδι αν αυτό εξυπηρετεί το σώμα σας, και σταδιακά αυξήστε τους.

Ας δούμε όμως πόσες θερμίδες “καίμε” με 30λεπτά άσκησης συγκριτικά με 30λεπτά χαιρετισμό στον ήλιο, σύμφωνα με το timesofindia.indiatimes.com:

Βάρη = 120 calories

Τέννις = 230 calories

Μπάσκετ = 266 calories

Βόλεϋ στην άμμο = 259 calories

Ποδόσφαιρο = 290 calories

Ποδήλατο (14 – 15.9 mph) = 332 calories

Αναρρίχηση = 363 calories

See Also

Τρέξιμο (7.5mph) = 411 calories

Χαιρετισμός στον ήλιο = 416 calories

 

 

 

 

Those who are interested in learning more about the theory and practice of surya namaskara should write to B.S.Y. for our publication Surya Namaskara: the technique of solar revitalisation.
Swami Santaramananda Saraswati

Πηγές:
yoga mag, Solar Energy and Surya Namaskara – Swami Santaramananda Saraswati, founder of Satyanandashram in Spain,
timesofindia.indiatimes.com , wikipedia

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
1
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top