
Γιατί αν έχεις παιδιά, δουλεύεις πολύ ή απλά παραφορτώθηκες πολλές αρμοδιότητες, τη χρειάζεσαι λίγη χαλάρωση..
Πριν ξεκινήσουμε να εμβαθύνουμε στην πρακτική χαλάρωσης και στην έννοιά της, αγαπημένες μου μαμάδες, εργαζόμενες γυναίκες με άπειρες ευθύνες, έφηβες, φοιτήτριες και απανταχού γυναίκες, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΧΑΛΑΡΩΝΟΥΜΕ.
Πάρτε μια ανάσα και δείτε τα πράγματα πιο απλά. Τί σημασία έχει να αναλύουμε και να αναμασάμε και να γιγαντώνουμε καταστάσεις; Η ζωή είναι μικρή και ωραία, και όλα τα τάχα σημαντικά, είναι απλώς μια παραπάνω δράση για να νιώσουμε σημαντικοί. Δε μας προσφέρει τίποτα να είμαστε συνεχώς απασχολημένοι και να κάνουμε πράγματα. Κάποιες στιγμές μπορούμε απλά να υπάρχουμε και να παρατηρούμε. Έτσι αποκτάμε καλύτερη αντίληψη των πραγμάτων και ζούμε στο παρόν και την κάθε στιγμη.
Όπως λέει ο Bertrand Russell, που τον αναφέρει ο Sadhguru σε ένα από τα βίντεό του, “αν νομίζεις οτι αυτό που κάνεις είναι τόσο σημαντικό, τότε χρειάζεσαι επειγόντως διακοπές”. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο.
“Η λέξη που αντιστοιχεί στη βαθιά χαλάρωση στα σανσκριτικά, είναι η savasana. Η σαβάσανα (savasana) προέρχεται από τη λέξη shava शव, που σημαίνει πτώμα και τη λέξη asana που σημαίνει θέση του σώματος. Είναι μία από τις στάσεις χαλάρωσης που χρησιμοποιούνται πριν ή μετά την πρακτική της γιόγκα και θεωρείται οτι είναι η δυσκολότερη asana γιατί απαιτεί την απόλυτη ακινησία του νου και του σώματος”
Άραγε, έχετε βιώσει ποτέ κάτι τέτοιο; Μπορείτε να ανασύρετε την ανάμνηση της τελευταίας φοράς που αφεθήκατε πλήρως να σας παρασύρει κάτι χωρίς ενδοιασμούς ή δεύτερες σκέψεις,
ή που απελευθερώσατε το βάρος του σώματός σας στο κρεβάτι χωρίς καμία εκούσια σύσπαση των μυών σας και χωρίς τίποτα να σας απασχολεί;
Για να μιλήσουμε με γιόγκικους όρους, το να χαλαρώνεις σημαίνει να διατηρείς ατάραχο τον νου και το σώμα, χωρίς μυϊκή κίνηση, χωρίς ο νους να ταυτιστεί με τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, χωρίς να επηρεαστείς από εξωτερικά ή εσωτερικά ερεθίσματα. Κατά τη διάρκεια της χαλάρωσης, ο νους επικεντρώνεται σε διάφορα σημεία και καταστάσεις, όπως η αργή και βαθιά αναπνοή, ώστε να γίνει ένας απλός παρατηρητής. Όταν συμβαίνει η χαλάρωση της γιόγκα, αποβάλλεται η ένταση και το στρες.
Συνήθως, στη σαβάσανα, ο νους αρχίζει να αντιστέκεται, ζητά από το σώμα να κουνηθεί δημιουργώντας μια μικρή φαγούρα κάπου στο σώμα ή ίσως μια μικρή ενόχληση, και δίνει σήμα στο χέρι να κουνηθεί ή στο σώμα να μετατοπιστεί. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλός μας, μάς θεωρεί ζωντανούς, και η ζωή είναι συνυφασμένη με την κίνηση, άρα δεν αντιλαμβάνεται για ποιό λόγο να μείνουμε ακίνητοι και δημιουργεί λόγους για να κουνηθούμε. Πόσο μάλλον αν είμαστε μαμάδες.. Μια μαμά βρίσκεται σε συνεχή κίνηση, τόσο νοητικά όσο και σωματικά. Γι’αυτό μην το βάζετε κάτω, και αφήστε τον εγκέφαλο να συνηθίσει σταδιακά την νέα κατάσταση της ηρεμίας χωρίς ύπνο.
“Η συνεχής ή έντονη μυϊκή σύσπαση κατά τη διάρκεια της σαβάσανα συμβαίνει σε όσους δεν έχουν μάθει να αφήνονται“
Η χαλάρωση είναι οφέλιμη κάθε φορά που υπάρχει σωματική ή/και πνευματική κούραση. Η σαβάσανα μπορεί να βοηθήσει να ανανεωθεί το μυαλό και το σώμα μετά από κάθε κουραστική μέρα και επιτρέπει στις αποφάσεις να γίνουν με ωριμότητα και καθαρό μυαλό. Σημαντικό αυτό για σένα μαμά, που έχεις πολλές αποφάσεις να πάρεις κάθε μέρα!
Και ωραία τα λέω εγώ, αλλά είναι εύκολο να κάτσει κάποιος ακίνητος και χαλαρός, σαν να κοιμάται στον ξύπνιο του χωρίς να τον επηρεάσουν οι σκέψεις του;
Αν παρατηρήσετε τις σκέψεις σας, θα δείτε πως εμφανίζονται με πολλές και διάφορες μορφές. Μπορεί να είναι αποτυπώσεις, δηλώσεις, εικασίες, ανησυχίες, σχέδια, σχήματα, εικόνες, ήχοι, λέξεις, αναμνήσεις κτλ κτλ. Φανταστείτε να είχαμε ένα πλήκτρο σίγασης και οι σκέψεις να μπορούσαν να μην “ακούγονται”, ή να μην έχουν καμία επίδραση επάνω μας. Η αίσθηση είναι τόσο απελευθερωτική που μπορεί να ορίσει την έννοια της βαθιάς χαλάρωσης! Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες, η παύση της ταύτισης με τις σκέψεις και η σωματική χαλάρωση, έχουν μεγάλο όφελος για τον εγκεφάλο, την καρδιά, το αναπνευστικό σύστημα και όλες τις λειτουργίες του σώματος. Γιατί η χαλάρωση του νου και του σώματος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καλής λειτουργίας της υγείας μας αφού λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα με το άγχος. Όταν η σωματική και νοητική χαλάρωση αυξάνεται, το άγχος μειώνεται. Και όταν το άγχος μειώνεται οι παλμοί της καρδιάς ηρεμούν, ηρεμεί η αναπνοή, ισορροπούν οι ορμόνες, ο μυϊκός τόνος, ο μεταβολισμός και όλα τα υπόλοιπα συστήματα. Πολλά ψυχοσωματικά προβλήματα μπορούν να περιοριστούν σημαντικά, με λίγη χαλάρωση κάθε μέρα.
“Η προσμονή και η επιθυμία είναι τα δεσμά του ανθρώπου.“
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ξεκινήσει μια πρακτική χαλάρωσης, όπως η αντίστροφη μέτρηση των αναπνοών, η απουσία σκέψεων, η συγκέντρωση σε κάποιο σκοπό, η απαγγελία ενός μάντρα κτλ. και μπορεί να διαρκέσει 5-10 λεπτά, ή και παραπάνω.
Ας δοκιμάσουμε μία από τις πρακτικές χαλάρωσης!
Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία χαλάρωσης, μπορείτε να ξαπλώσετε σε ύπτια κατάκλιση στο έδαφος, ή πάνω σε ένα μαλακό στρωματάκι γυμναστικής, ή στο κρεβάτι σας, ή όπου αλλού νιώθετε άνετα.
Υποστηρίξτε το κεφάλι σας και τους ώμους με ένα μαξιλάρι αν το χρειάζεστε, και με ένα ακόμη τους μηρούς σας αν νιώθετε την μέση σας να ενοχλείται.
Μπορείτε να σκεπαστείτε ώστε το σώμα να μείνει ζεστό και ήρεμο.
Τα μάτια παραμένουν κλειστά σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας για να μείνετε απερίσπαστοι από τα οπτικά ερεθίσματα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαξιλαράκι ματιών για να σας διευκολύνει.
Τα πόδια βρίσκονται περίπου στο άνοιγμα της λεκάνης, τα χέρια αφήνονται στο πάτωμα λίγο πιο μακριά από τον κορμό.
Οι παλάμες κοιτούν προς τα επάνω.
Το κεφάλι είναι σε ευθεία γραμμή με τη σπονδυλική στήλη.
Οι ωμοπλάτες παραμένουν μακριά από τα αφτιά.
Χαλαρώστε την περιοχή ανάμεσα στα φρύδια, κρατήστε τα βλέφαρα απαλά κλειστά, και νιώστε τα χείλη να ξεκολλούν ελαφρά ώστε να μειώσετε την ένταση στο σαγόνι σας και στο πρόσωπο.
Ξεκινά η στιγμή της συνειδητότητας. Η στιγμή της επαφής σας με τον εσωτερικό σας κόσμο.
Αν είστε έτοιμοι, μπορείτε να ακούσετε το παρακάτω βίντεο.
Παρακαλώ κρατήστε τα μάτια κλειστά σε όλη τη διάρκεια.
“All we have is NOW“
Γράφει η :
Σοφία Σταράμου
Φυσικοθεραπεύτρια, ΤΕΙ Αθήνας
Yoga instructor – International Yoga Alliance
Hatha yoga, Vinyasa yoga, Restorative yoga, Aerial
yoga, Yoga Nidra, Clinical yoga (healing aspects of yoga), Thai yoga massage therapist, Clinical pilates instructor, Rehabilitation techniques instructor, Acupuncturist.