Now Reading
365 mindfulness δραστηριοτητες για παιδιά: #4 Αναπνέω όπως τα αγαπημένα μου ζωάκια και γαληνεύω

365 mindfulness δραστηριοτητες για παιδιά: #4 Αναπνέω όπως τα αγαπημένα μου ζωάκια και γαληνεύω

Η αναπνοή μας είναι η πολυτιμότερη λειτουργία μας. Χωρίς την αναπνοή δε μπορούμε να επιβιώσουμε παρά μόνο για λίγα λεπτά επάνω στη Γη.
Είναι τόσο πολύτιμη η αναπνοή, που δεν αρκείται μόνο στο να μας χαρίζει τη ζωή, αλλά έχει ακόμη ένα σημαντικό δώρο να μάς κάνει. Μπορεί να εκφράσει και να μάς αποκαλύψει, όλα όσα συμβαίνουν στον νου και το σώμα μας.

Πολλές φορές, λόγω της έντονης καθημερινότητας, ξεχνάμε πώς εκτελούμε τη σημαντικότερη λειτουργία της ζωής μας. Ασχολούμαστε με τόσες πολλές υποχρεώσεις και δραστηριότητες, που δε δίνουμε καθόλου σημασία στο σημαντικότερο πράγμα που μας κρατά ζωντανούς. Μπορεί ακόμη και να ξεχάσουμε οτι αναπνέουμε. Τόσο πολύ έχουμε απορροφηθεί από τις απαιτήσεις της ζωής μας.
Αν όμως περάσουμε στο μικροσκόπιο, τότε θα ανακαλύψουμε πολύ σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο που αναπνέουμε.
Όταν είμαστε στρεσαρισμένοι και τρέχουμε να προλάβουμε τα πάντα, η αναπνοή μας γίνεται γρήγορη, κοφτή και ρηχή. Η κοφτή και ρηχή αναπνοή δίνει το μήνυμα στον νου πως είμαστε σε μια κατάσταση ανάγκης και στρες.
Όταν καθόμαστε στον καναπέ και βλέπουμε τηλεόραση, η αναπνοή ηρεμεί αλλά πιθανότατα μένει το ίδιο ρηχή και σύντομη.
Όταν κοιμόμαστε ή γαληνεύουμε, η αναπνοή γίνεται πιο αργή, πιο βαθιά.
Όταν θυμώνουμε, ξεφυσάμε δυνατά.
Όταν κουραζόμαστε λαχανιάζουμε.
Όταν απογοητευόμαστε αναστενάζουμε βαθιά.
Όταν γαληνεύουμε αναπνέουμε ήρεμα, βαθιά και αργά.

Έτσι η αναπνοή μπορεί να αποκαλύψει την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, και να μεταφέρει αυτή την πληροφορία στον νου μας.
Από την άλλη, αν ο τρόπος που αναπνέουμε αλλάξει, μπορεί να δώσει το μήνυμα στον νου να μετατρέψει τη διάθεσή μας σε ο,τι εμείς επιθυμούμε. Αν αρχίσουμε να αναπνέουμε ήρεμα, βαθιά, φουσκώνοντας την κοιλιά (διαφραγματική αναπνοή) όταν νιώθουμε αγχωμένοι, τότε ο νους δέχεται το μήνυμα πως όλα είναι καλά και μπορεί να μας βοηθήσει να ηρεμήσουμε. Μετά από λίγες βαθιές διαφραγματικές αναπνοές, το σώμα και ο νους γαληνεύουν.

Μπορεί να νομίζετε πως οι μεγάλοι είναι εκείνοι οι οποίοι θα αναπνέουν ρηχά, με ένταση ή με νευρικότητα, αλλά πολλές φορές και τα παιδιά αντιμετωπίζουν καταστάσεις που τα αγχώνει και τα επηρεάζει αρνητικά. Γι’αυτό το λόγο, δημιουργούμε ευχάριστα και διασκεδαστικά παιχνίδια αναπνοών, συνδέοντάς τα με ζωάκια και ήρωες που διασκεδάζουν τα παιδιά, ώστε να τα βοηθήσουμε να χαλαρώσουν, να συνδεθούν με το σώμα τους και με το παρόν και να βελτιώσουν τη διάθεση, τη διαχείριση των συναισθημάτων, τη σκέψη, την κρίση και τις αντιδράσεις τους.

Οι ασκήσεις που αφορούν την επίγνωση της αναπνοής και τη παρατήρησή της, είναι μια δραστηριότητα ενσυνειδητότητας ή mindfulness.

Ας ξεκινήσουμε με κάποιες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε μαζί με το παιδί σας και να επωφεληθείτε και εσείς!

 

Φίδι

Πάρτε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη, και έπειτα εκπνεύστε από το στόμα κάνοντας τον ήχο του φιδιού, “σσσσσσ”.

 

Αρκούδα

Φανταστείτε πως είστε μια αρκούδα που έχει πέσει σε χειμερία νάρκη. Εισπνεύστε από τη μύτη φουσκώνοντας την κοιλιά σας. Κρατήστε την αναπνοή μετρώντας με τον νου σας “τρία, δύο, ένα”. Εκπνεύστε αργά μετρώντας και πάλι “τρία, δύο, ένα”. Επαναλάβετε 5 φορές.

 

Ελέφαντας

Σταθείτε όρθιοι με τα πόδια ανοιχτά. Πλέξτε τα δάκτυλά σας και κρεμάστε τα χέρια μπροστά, σαν την προβοσκίδα του ελέφαντα. Εισπνεύστε από τη μύτη και σηκώστε ψηλά τα χέρια. Εκπνεύστε από το στόμα ενώ κατεβάζετε τα χέρια κάτω. Επαναλάβετε 3 φορές.

 

Κουνελάκι

Φανταστείτε να μυρίζετε όπως το κουνελάκι. Εισπνεύστε τρείς κοφτές γρήγορες φορές από τη μύτη και έπειτα εκπνεύστε βαθιά από το στόμα ενώ μετράτε ως το τρία.

 

Μέλισσα

Καθίστε αναπαυτικά με τα πόδια οκλαδόν και κλείστε  τα μάτια σας. Κλείστε απαλά τα αφτιά με τους δείκτες σας. Εισπνεύστε από τη μύτη και εκπνεύστε από το στόμα παράγοντας τον χαρακτηριστικό ήχο της μέλισσας “μμμμμ”. Επαναλάβετε 5 φορές.

 

Μαϊμού

Από όρθια θέση, τοποθετήστε τα χέρια σας επάνω στην κοιλιά σας, στο ύψος του αφαλού. Πάρτε μια βαθιά εισπνοή και τεντώστε το ένα χέρι προς τα πάνω. Εκπνεύστε γρήγορα και δυνατά επιστρέφοντας το χέρι στη θέση του. Στην επόμενη εισπνοή αλλάξτε χέρι και επαναλάβετε.

 

 

See Also

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη yogini mama (@yoginimama_eshop)

 

Δοκιμάστε αυτές τις ασκήσεις αναπνοών σαν παιχνίδι. Μπορείτε ενδιάμεσα να μιμηθείτε την ομιλία, το περπάτημα και τη συμπεριφορά των ζώων αυτών ώστε να γίνει ακόμη πιο διασκεδαστικό το παιχνίδι σας. Θυμηθείτε να τις επαναλάβετε όταν νιώθετε λύπη ή άγχος.

 

Στείλτε μας τις εντυπώσεις σας και τις εμπειρίες σας από τη δραστηριότητα αυτή με ένα σχόλιο ή μήνυμα.

 

Πηγή:helpmegrowutah.org

What's Your Reaction?
Excited
5
Happy
5
In Love
4
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top