Now Reading
Σκέφτομαι θετικά για να αντιμετωπίσω το άγχος μου

Σκέφτομαι θετικά για να αντιμετωπίσω το άγχος μου

Γιατί το να σκέφτεσαι θετικά είναι στάση ζωής. Είναι η μεγαλύτερη και σοφότερη απόφαση που θα πάρεις.

Ας αποκτήσουμε τη γαλήνη που επιθυμούμε.


Ο υπέροχος ήλιος ανέτειλλε και γέμισε με φως το δωμάτιο. Ξυπνώ και τεντώνομαι, αλλά παρατηρώ οτι ξέχασα να βάλω το ξυπνητήρι και έτσι δεν έχω χρόνο για την πρωινή μου πρακτική, πρωτού ξυπνήσουν οι υπόλοιποι. Αποφασίζω να γράψω μόνο στο ημερολόγιό μου, τα παράπονά μου για την υποθετική θετική επίδραση του καθημερινού ημερολογίου και της πρακτικής διαλογισμού και γιόγκα, ενω στην ουσία εγώ νιώθω χάλια που δεν κατάφερα να θυμηθώ να βάλω ένα ξυπνητήρι για να τηρήσω το πρόγραμμά μου. Ανοίγω το laptop και βλέπω το πρόγραμμα και τα dead lines για τη δουλειά και φρικάρω! Πρέπει να βιαστώ για να είμαι στα ραντεβού στην ώρα μου! Ανοίγω το κινητό και βλέπω μήνυμα πως το πρώτο μου ραντεβού ακυρώθηκε -ουφ!- αλλά πρέπει να πάω τον Νικόλα νωρίς στο σχολείο και να φτιάξω προγράμματα για αύριο! Πώς θα τα κάνω όλα στην ώρα μου;!!
Και ενω συμβαίνουν όλα αυτά, ακούω τον γιο μου που ξυπνάει με απειλητική διάθεση.. Του εξηγώ πως πρέπει να πάμε στο σχολείο σιγά σιγά και να φάει το πρωινό του χωρίς πολλά παράπονα. Μέχρι να τελείωσω τη φράση μου, τον βλέπω να γκρινιάζει γιατί δε θέλει ταχίνι στο ψωμί, αλλά θέλει κέικ, και όχι κομμένο, ούτε στο πράσινο πιάτο, αλλά σε ένα φανταστικό πιάτο που ούτε ξέρω πού θα βρω… Γιατί οι επιθυμίες του ώρες ώρες είναι τόσο παράλογες..; Και γιατί κάθε πρoτεραιότητά του τις θέλει να γίνει και δική μου πρoτεραιότητα; Λες και δεν έχω ηδη πολλές..! Γιατί όλα τα πρωινά πρέπει να είναι τόσο δύσκολα!!
Έτσι αργούμε στο σχολείο, αργώ στη δουλειά και πάλι βρίσκομαι με 100 εκκρεμότητες και ένα κεφάλι καζάνι από τα τεραστιών διαστάσεων, ανεκπλήρωτα to-do lists.

Οι αρνητικές σκέψεις παρεισφρέουν στην κουβέντα μας με τον εαυτό μας, και ξεχύνονται και απλώνονται παντού μέσα μας και γίνονται πολύ δυνατές, με πολύ εύκολο τρόπο σε σχέση με τις θετικές. Μάλιστα έχουν τόσο μεγάλη ισχύ που λειτουργούν σαν πόλος έλξης για τη συνείδηση. Έτσι ο νους χάνει πολύ εύκολα το ενδιαφέρον του για τις θετικές σκέψεις και εστιάζει φοβερά στις αρνητικές, οι οποίες ανακυκλώνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, γίνονται ανεξέλεγκτες και μάς εξαντλούν σωματικά και ψυχικά.

Αντί να σκέφτομαι με καταστροφολογίες, ας σκεφτώ θετικά. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να σκεφτώ θετικά; Γιατί οι αρνητικές σκέψεις και τα σενάρια με καταπνίγουν; Η αισιοδοξία, η θετική σκέψη δεν είναι απλά, θετικής έκβασης σενάρια. Είναι αισθήματα αγάπης, ευγνωμοσύνης, υπομονής, ενσυναίσθησης, εκτίμησης και χαράς. Η θετική σκέψη είναι το ανοιχτό μυαλό, η τρυφερή καρδιά, τα χαλαρωμένα άκρα, το ήρεμο πρόσωπο. Η θετική σκέψη αλλάζει το σώμα και τον νου μας.

Ο τρόπος που σκεφτόμαστε επηρεάζει τον τρόπο που δρούμε, την μυαλοτοπία μας, τους κτύπους της καρδιάς μας, την χημεία του σώματός μας, τον μυϊκό τόνο μας, τις εκφράσεις του προσώπου μας, τα προσόντα και τις σχέσεις μας. Όλα όσα μας χαρακτηρίζουν, η εμφάνισή μας, η στάση του σώματός μας, η έκφρασή μας, η αύρα μας και η προσωπικότητά μας μπορούν να επηρεαστούν από την ανακύκλωση των αρνητικών σκέψεων που εξουσιάζουν έναν εξαντλημένο νου.

Οι σκέψεις είναι παράγωγα του νου. Είναι ένας ηλεκτρικός παλμός που μεταφέρεται κατα μήκος των νευρώνων μας με μεγάλη ταχύτητα. Εκφράζονται σαν ιδέες, αναμνήσεις, τραγούδια, ήχοι, εικόνες, αισθήσεις, ιδέες. Αντιδρούν σε ερεθίσματα. Δεν γνωρίζουμε πώς δημιουργούνται. Αυτή τη στιγμή, η ανάλυση και η προσπάθεια περιγραφής του τί είναι οι σκέψεις, είναι η δική μου σκέψη. Αναλύω εσωτερικά όλα όσα πιστεύω πως είναι οι σκέψεις. Δηλαδή καταγράφω τις σκέψεις μου που είναι τα πιστεύω μου και όλα όσα νιώθω για αυτά. Μαζί με αυτά είναι και οι αναμνήσεις μου, καθώς προσπαθώ να ανασύρω στον νου μου όλα όσα έχω μάθει πως είναι οι σκέψεις. Κάθε τι που έρχεται σε επαφή με τις 5 αισθήσεις μας είναι ένα ερέθισμα το οποίο προκαλεί και τις ανάλογες σκέψεις, κάθε μία με διαφορετική ή ίδια μορφή. Σκεφτείτε λοιπόν πόσες σκέψεις κάνουμε όταν έχουμε τόσα πολλά ερεθίσματα γύρω μας, πόσοι συνειρμοί γεννιούνται από κάθε ερέθισμα και σκέψη, με αποτέλεσμα οι σκέψεις να μπορούν να ακολουθήσουν μια πορεία ακατάπαυστη, η μία να οδηγεί συνειρμικά σε άλλη, η μία να συνεπάγεται την επόμενη. Αναρωτηθείτε τώρα τι θα συμβεί αν σιγάσουν τα πολλά ερεθίσματα γύρω μας..

Για να αποκτήσουμε θετικές σκέψεις χρειάζεται να μείνουμε συνδεδεμένοι με τη θετική πλευρά της ζωής, κάθε λεπτό και κάθε στιγμή. Είναι ο μόνος τρόπος. Υπάρχει μια θεωρία στη γιόγκα όπου καλλιεργείται το αντίθετο θετικό συναίσθημα σε κάθε αρνητική κατάσταση που μπορεί να βιώνουμε. Λέγεται pratipaksha bhavana. Αν καταφέρουμε να συνδεθούμε με τη θετική πλευρά όσων μας συμβαίνουν, έστω για λίγο μέσα στη μέρα, το άγχος και η πίεση θα υποχωρήσουν και το χαμόγελο και η αισιοδοξία θα γίνουν τα επιτεύγματά μας!

Και για όσους πιστεύετε οτι ζείτε σε ένα απαισιόδοξο, απαιτητικό, άδικο κόσμο, και πως οι αρνητικές σκέψεις είναι αποτέλεσμα όσων ζείτε, ή όσων έχετε μάθει να ζείτε από την οικογένειά σας και το περιβάλλον σας, τότε χρειάζεται να μάθουμε πως οι σκέψεις μας, οι πεποιθήσεις μας, μπορούν να αλλάξουν ακόμη και τα γονίδιά μας. Τα πιστεύω μας και όλα όσα δημιουργεί ο νους μας, είναι ικανά να δημιουργήσουν ξανά τον οργανισμό μας, να μας αλλάξουν, να αλλάξουν το ίδιο το πεπρωμένο μας και όσα κληρονομήσαμε. Αρκεί να προσανατολίσουμε τη σκέψη μας προς την αισιοδοξία.

Για να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε ακολουθούμε τρία βήματα:

  1. Αποκτάμε επίγνωση της παρούσας κατάστασης που βιώνουμε, των σκέψεων που κάνουμε αυτή τη στιγμή για οτιδήποτε, έναν άνθρωπο, αντικείμενο ή κατάσταση. “Τί αισθάνομαι αυτή τη στιγμή που βιώνω αυτή την κατάσταση; Τί σκέφτομαι;”
  2. Αποδεχόμαστε ο,τι σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε. Είναι λογικό, είναι οκ, είναι εντάξει να σκεφτόμαστε με αυτόν τον τρόπο. Είναι πραγματικά εντάξει. Χωρίς κριτική ή ταύτιση. “Είναι οκ να σκέφτομαι έτσι”.
  3. Τί θετική συμπεριφορά επιλέγω να έχω σε αυτή την κατάσταση; Αντικαθιστώ το δυσάρεστο συναίσθημα ή την αρνητική σκέψη με την αντίθετή της, τη θετική! Και μάλιστα την ενισχύω. Και το δοκιμάζω κάθε φορά σε κάθε αρνητική σκέψη. “Αυτό που μου συμβαίνει είναι μια ευκαιρία για να…”

Το σημαντικότερο είναι να αποκτήσουμε επίγνωση των σκέψεών μας, να μην τις κριτικάρουμε ούτε θερικά ούτε αρνητικά, να πάρουμε μια απόσταση, να αποδεχτούμε πως είναι εντάξει να κάνουμε τέτοιες σκέψεις, και στο τέλος, αντί να ακολουθήσουμε το μονοπάτι του φαύλου κύκλου των αρνητικών σκέψεων, να τις αντικαταστήσουμε με θετικές!

Γι’αυτό σήμερα που ξύπνησα χωρίς ξυπνητήρι, χαμογελάω που τα κατάφερα και δε με πήρε ο ύπνος ως το μεσημέρι με την κούραση που έχω.. Νιώθω ευγνωμοσύνη που ξύπνησα στα ζεστά μου παπλώματα και είναι ακόμη νωρίς! Η πρώτη γλυκιά φωνή που άκουσα ήταν του γιού μου, και ας είναι τσαντισμένος πριν ακόμη σηκωθεί από το κρεβάτι! Τι πλάκα που έχει αυτό το παιδί..! Θα τον πάρω μια σφιχτή αγκαλιά!
Θα τα καταφέρω να βγάλω όλη τη δουλειά, αρκεί να δημιουργήσω ένα πλάνο και να μείνω συγκεντρωμένη σε αυτό. Φτιάχνω με τον γιό μου το πιο νόστιμο πρωινό και θα το απολαύσουμε χωρίς τύψεις! Μάλιστα, θα κλείσουμε τα μάτια μας και θα απολαύσουμε κάθε μία μπουκιά! Είμαι φοβερή μαγείρισσα! Χαχα! Εντάξει..ίσως ο άντρας μου να τα καταφέρνει καλύτερα σε αυτό..θα του το πώ με ένα μεγάλο χαμόγελο!

Με τις θετικές μας σκέψεις επηρεάζουμε τις δονήσεις του σώματός μας και του λεπτοφυούς είναι μας, και αυτό με τη σειρά του επηρεάζει τις δονήσεις που απλώνουμε γύρω μας, που με τη σειρά τους επηρεάζουν τις καταστάσεις που βιώνουμε και τις καταστάσεις που ελκύουμε να βιώσουμε, αλλά και το περιβάλλον των ανθρώπων που ζούν μαζί μας. Σίγουρα θα έχετε εκτιμήσει την παρέα ανθρώπων που είναι ήρεμοι και χαρούμενοι και το μεταδίδουν και σε εμάς. Μήπως δε θέλουμε και εμείς να γίνουμε ένας τέτοιος άνθρωπος για τα παιδιά μας;
Αντί για οποιαδήποτε παγίδα, αρνητική σκέψη ή απαισιοδοξία, αποκτάμε χαρά, χιούμορ, ενσυναίσθηση, αισιοδοξία, ενθουσιασμό, ασφάλεια, αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, συμπόνοια και καλοσύνη. Όλα θα πάνε καλά! 

See Also

Πηγές:

Pratipaksha Bhavana, Swami Niranjanananda Saraswati, 25 September 2016, Ganga Darshan, Munger (yogamag.net)

The Three A’s of Yoga, Swami Yogaratna Saraswati (yogamag.net)

Connecting to Positivity, Swami Niranjanananda Saraswati, (yogamag.net)

Yoga Changes Vicious Circles into Virtuous Circles, Dr Rishi Vivekananda Saraswati – This article is an excerpt from the forthcoming book Practical Yoga Psychology by Dr Rishi Vivekananda, published by Yoga Publications Trust.  yogamag.net

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
2
In Love
3
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top