Υπάρχει μία κατάσταση που λέγεται πάλη ή φυγή.
Έστω οτι μπαίνετε στο σπίτι σας αργά το απόγευμα.. Κανείς δεν είναι στο σπίτι, τα φώτα είναι κλειστά και μέχρι να βγάλετε τα κλειδιά από την πόρτα και να ανοίξετε το φως, βλέπετε μια ανθρώπινη σκιά στο χώλ.
Το άγχος σας αρχίζει να ενεργοποιείται σε υψηλά επίπεδα,
ιδρώνετε,
χλωμιάζετε,
η καρδιά σας χτυπά δυνατά,
η ανάσα σας επιταχύνεται!
Τι θα επιλέξετε να κάνετε τη στιγμή αυτή;
Θα πάρετε τα κλειδιά σας και θα φύγετε, ή θα μπείτε στο σπίτι να αντιμετωπίσετε αυτή την άγνωστη σκιά;
Αυτή λοιπόν είναι μία κατάσταση πάλης ή φυγής.
Σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις μεγάλου άγχους και έντονης ανάγκης για προστασία ή άμεση αντιμετώπιση, το νευρικό μας σύστημα έχει απάντηση. Η απάντηση αυτή έρχεται με την ενεργοποίηση μιας ακούσιας αντίδρασης από την πλευρά του αυτόνομου νευρικού συστήματος, και πιο συγκεκριμένα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Το σύστημα αυτό είναι υπεύθυνο για όλες αυτές τις αντιδράσεις του οργανισμού μας, όπως η εφίδρωση, η ταχυπαλμία, το τρέμουλο, η αύξηση της αρτηριακής πίεσης κτλ. (Αυτό το σύστημα είναι σε συνεχή αλληλεπίδραση με το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Το ένα συμπληρώνει το άλλο).
Οι αντιδράσεις μας έχουν άμεση σχέση με το πώς έχουμε μάθει να χειριζόμαστε τις καταστάσεις άμεσης ανάγκης. Υπάρχουν άνθρωποι που εκπαιδεύονται να παραμένουν ήρεμοι και λογικοί σε κατάσταση άμεσης αντίδρασης, όπως οι στρατιώτες, οι γιατροί, οι τραυματιοφορείς, οι πρωθυπουργοί, οι σαμουράι, οι γιόγκι κτλ.
Εκείνος που πραγματικά θα διατηρήσει την ισορροπία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, είναι αυτός που έχει εκπαιδευτεί να μην επηρεάζεται από εξωτερικά ερεθίσματα, διατηρώντας την εσωτερική γαλήνη και ισορροπία του.
Πριν προχωρήσουμε λοιπόν στο εσωτερικό του σώματός μας, σας ενημερώνω οτι αυτή η σκιά στο χώλ ήταν απλώς ένας καλόγερος όπου κρεμάμε τα παλτό μας. False alarm επομένως.
..η συνέχεια σε επόμενο άρθρο <–πατήστε εδώ.