Now Reading
υπάρχει μία κατάσταση που λέγεται πάλη ή φυγή – μέρος ΙΙ

υπάρχει μία κατάσταση που λέγεται πάλη ή φυγή – μέρος ΙΙ

Συνέχεια από  προηγούμενο άρθρο  <— πατήστε εδώ.

Πάμε να δούμε τί είναι αυτή η κατάσταση, μέσα στο σώμα μας.
Κάθε φορά που νιώθουμε οτι απειλούμαστε, ο εγκέφαλός μας ξεκινά να δίνει εντολές ώστε το σώμα μας να αντιδράσει είτε παλεύοντας είτε δραπετεύοντας. Συγκεκριμένα, πριν ακόμη αντιληφθούμε την πραγματική απειλή ο εγκέφαλός μας διεγείρει το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο θα παράξει ορμόνες στα επινεφρίδια, ενώ παράλληλα θα έχει ειδοποιήσει και τον εγκεφαλικό φλοιό να εξετάσει σοβαρά την ύπαρξη ή όχι της απειλής. Σε περίπτωση που η απειλή δεν είναι τελικά επικίνδυνη, όπως στο δικό μας παράδειγμα όπου αφορά έναν καλόγερο με ρούχα, τότε ο εγκέφαλος θα σταματήσει τη σωματική αντίδραση. Όμως, οι ορμόνες που έχουν ήδη παραχθεί, θα επηρεάσουν κατά ένα ποσοστό τον οργανισμό μας.
Πιο συγκεκριμένα, ο οπτικός φλοιός δέχεται το οπτικό ερέθισμα της “άγνωστης” σκιάς στο χώλ, και το επεξεργάζεται ώστε να αξιολογηθεί ως απειλή ή όχι. Ο φλοιός ανασύρει αναμνήσεις από τον ιππόκαμπο για να ελέγξει αν η συγκεκριμένη απειλή έχει αντιμετωπιστεί ξανά στο παρελθόν. Πριν ακόμη βγεί η απόφαση, η αμυγδαλή ενεργοποιεί την αντίδραση του σώματος μέσα από μια οδό μεταφοράς νευρικών ερεθισμάτων. Μόλις ο φλοιός βγάλει τα συμπεράσματά του, οι αντιδράσεις ηρεμούν ή δυναμώνουν. Αν ο εγκέφαλος κρίνει το οπτικό ερέθισμα ως απειλή, τότε η αμυγδαλή θα στείλει και ένα ερέθισμα στην υπόφυση ώστε να παράξει την απαραίτητη αδρενοκορτικοτρόπο ορμόνη (ACTH) και έπειτα η παραγωγή αυτή μαζί με το νευρικό ερέθισμα της αμυγδαλής θα ενεργοποιήσουν τα επινεφρίδια, (αδένες στα νεφρά), να παράξουν την αδρεναλίνη και την κορτιζόλη ώστε να ενισχύσουν την κατάσταση του στρες, ή πιο συγκεκριμένα την αντίδραση της πάλης ή της φυγής. Αυτά, στο περίπου.

Πως θα καταλάβετε οτι συνέβησαν όλες αυτές οι αντιδράσεις στο σώμα σας;

Ας περάσουμε στα πιο γνωστά μας συμπτώματα.
Ξαφνικά θα νιώσετε τους παλμούς της καρδιάς σας να αυξάνονται και την αναπνοή σας να επιταχύνεται. Έτσι αυξάνεται η μυϊκή αιμάτωση και η απόδοση του οξυγόνου στους ιστούς. Αν κοιτάξετε στον καθρέφτη η κόρη των ματιών σας έχει διασταλλεί (μυδρίαση), ενώ το χρώμα σας θα φαίνεται χλωμό γιατί προκαλείται σύσπαση των αγγείων του δέρματος. Επίσης μπορεί να νιώσετε οτι τα ούρα σας αρχίζουν να φεύγουν διότι ο σφιγκτήρας της ουροδόχου κύστης έχει χαλαρώσει (η φράση “κατουρήθηκα πάνω μου” έχει προκύψει από αυτήν ακριβώς την αντίδραση).
Επόμενες αντιδράσεις έχουν να κάνουν με την ανάγκη για συντήρηση όλης αυτής της απάντησης. Πρώτα από όλα, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα θα ανέβουν, θα αυξηθεί η καύση του λίπους του σώματος ώστε να μπορέσει να συντηρηθεί η ένταση της μυϊκής συστολής, ενώ το ανοσοποιητικό σύστημα θα πάψει να ανταποκρίνεται ώστε να γίνει εξοικονόμιση της ενέργειας του οργανισμού.

See Also

Η συνέχεια σε επόμενο άρθρο   <–πατήστε εδώ

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top