Now Reading
Γιόγκα και στρες

Γιόγκα και στρες

πώς επιδρά η γιόγκα στο στρες

Σύμφωνα με το άρθρο ncbi.nlm.nih.gov η μέχρι τώρα αντιμετώπιση των διαταραχών άγχους περιλάμβανε ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή. Οι μέθοδοι αυτές έχουν αποδειχθεί οτι έχουν αποτέλεσμα, με κάποια μειονεκτήματα. Η ψυχοθεραπεία κοστίζει ακριβά, αν και η μέθοδος cognitive-behavioral therapy (CBT) αποδίδει σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα, και τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν εθισμό, υπνηλία, να επηρεάσουν τη μνήμη και πιθανότατα να χρειάζονται για μια ζωή.  Γι’αυτούς τους λόγους έγινε προσπάθεια να διαπιστωθεί αν εναλλακτικές μέθοδοι όπως ο βελονισμός, ο διαλογισμός και η γιόγκα μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική υγεία.

Η γιόγκα είναι μια πανάρχαια μέθοδος, που προέρχεται από την Ινδία. Ο σκοπός της γιόγκα είναι η ένωση με τον εσωτερικό εαυτό, μια περίπλοκη αλλά και πολύ απλή στην ουσία της κατάσταση, συνάμα. Παρ’όλα αυτά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλους λόγους, όπως για να οφελήσει την υγεία του ανθρώπου. Αυτό μπορεί να το πετύχει μέσω των στάσεων του σώματος (asana), μέσω του ελέγχου της αναπνοής (pranayama), μέσα από τη βαθιά χαλάρωση (yoga nidra) και μέσα από τον διαλογισμό. Αυτές οι τεχνικές φαίνεται να επηρεάζουν την πνευματική κατάσταση του ασκούμενου, ισορροπώντας τα συναισθήματα, αντιμετωπίζοντας την κατάθλιψη, το στρες, τα επίπεδα του άγχους, δημιουργώντας καλή και αισιόδοξη διάθεση, καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτερη λειτουργία στην καρδιά και φυσικά μια γενικευμένη κατάσταση καλής υγείας στον οργανισμό. Για τους λόγους αυτούς έχει συνδεθεί με την αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών. Μέχρι το 2003 είχαν γίνει περίπου 50 έρευνες για τη συμβολή της γιόγκα στην αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, το άγχος, οι στρεσογόνες καταστάσεις (η υπέρταση και η αυπνία), και όλες είχαν θετικά αποτελέσματα, δίνοντας στον ασκούμενο τη δυνατότητα να εκτελεί τις τεχνικές της γιόγκα και μόνος του στο σπίτι, αφού πρώτα εκπαιδευτεί.

Πώς όμως οι τεχνικές της γιόγκα βοηθούν να αντιμετωπίσουμε το άγχος; Σύμφωνα με έρευνες η συνεχής ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων δημιουργεί χρόνιο στρες, άγχος και κατάθλιψη, επηρεάζοντας ολόκληρο τον εγκέφαλο. Οι πρακτικές όπως η γιόγκα έχουν την ιδιότητα να μειώνουν αυτή την ενεργοποίηση. Η χαλάρωση που προκύπτει μετά από μια πρακτική γιόγκα είναι το αποτέλεσμα της μειωμένης ενεργοποίησης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, και η ενεργοποίηση των ανταγωνιστών συστημάτων.

Επιπλέον, οι τεχνικές αναπνοών της γιόγκα (pranayama) διδάσκουν πώς εκκούσια να ελέγξουμε την αναπνοή, επηρεάζοντας ακούσιους μηχανισμούς, δηλαδή την αλληλεπίδραση του συμπαθητικού-παρασυμπαθητικού και του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων. Ηρεμώντας την αναπνοή, κάνοντας βαθιά, διαφραγματική, αργή αναπνοή, επιδρούμε στην καρδιά, μειώνουμε τους παλμούς της, και εδραιώνεται τελικά το αίσθημα της χαλάρωσης και των θετικών συναισθημάτων, και το άγχος εξαφανίζεται.

See Also


Αν και οι μηχανισμοί με τους οποίους λειτουργεί η γιόγκα χρειάζονται περισσότερη έρευνα ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πολύτιμο εργαλείο των πρακτικών της γιόγκα προς όφελός μας, ένα είναι σίγουρο, είναι πλέον αποδεδειγμένο οτι οι ασκούμενοι στη γιόγκα έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαταραχές άγχους, και αντιδρούν καλύτερα σε αρνητικά συναισθήματα όταν αυτά εμφανιστούν. Αυτό βέβαια ισχύει όταν όλες οι πρακτικές της γιόγκα (αναπνοές, στάσεις σώματος, βαθιά χαλάρωση, διαλογισμός) εφαρμόζονται, και όχι κάθε μία ξεχωριστά.

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
2
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top