Τσάκρα σημαίνει «τροχός» στα σανσκριτικά.
Τα τσάκρα είναι δίνες ενέργειας και απεικονίζονται και βιώνονται ως κυκλική κίνηση με συγκεκριμένο ρυθμό δόνησης.
Το σύστημα των τσάκρα, όπως έχει περιγραφεί από τον Swami Satyananda Saraswati, περιέχει 7 τσάκρα που απεικονίζονται στη σπονδυλική στήλη, μαζί με τρία κανάλια που λέγονται νάντις (ida, pingala και sushumna) τα οποία πλέκονται μεταξύ τους στα σημεία που εδράζουν τα τσάκρα.
Ο Satyananda συνδέει το νευρικό σύστημα με τα τσάκρα, και έτσι γίνεται καλύτερα αντιληπτή η έννοιά τους και από εμάς που ζούμε στο Δυτικό κόσμο. Πρόκειται για το κεντρικό νευρικό σύστημα, συγκεκριμένα, το νωτιαίο μυελό (από όπου περνά το sushumna κανάλι), γύρω από τον οποίο σε κάθε πλευρά περιελίσσεται το αυτόνομο νευρικό σύστημα με τις δύο πτυχές του, αριστερά το παρασυμπαθητικό το οποίο σχετίζεται με το ida κανάλι, και δεξιά το συμπαθητικό που συσχετίζεται με το pingala κανάλι. Σε όποια σημεία διασταυρώνονται αυτά τα δύο δημιουργούνται πλέγματα, ή κόμβοι από τα οποία εξέρχονται νεύρα προς περιοχές όπως για παράδειγμα η καρδιά, οι πνεύμονες, το διάφραγμα, το πεπτικό σύστημα κ.α. Αυτά τα σημεία αντιπροσωπεύουν τα τσάκρας, και θεωρούνται σημαντικά για τη διοχέτευση της συνειδητότητας. Είναι ενεργειακοί κόμβοι, σημεία σύνδεσης του νου και του σώματος, ψυχοσωματικά σημεία.
Κάθε τσάκρα συνδέεται με μια αίσθηση, ή αλλιώς, με ένα ερέθισμα που μπορεί να δεχθεί το σώμα. Λειτουργούν όπως ακριβώς το νευρικό σύστημα δέχεται ερεθίσματα από το περιβάλλον και στέλνει εντολές στα μέλη του σώματος για να δράσουν με βάση το ερέθισμα αυτό. Για παράδειγμα, το δεύτερο τσάκρα, το swadhisthana, συνδέεται με την αίσθηση της γεύσης, και με το ερέθισμα που προκαλεί οτιδήποτε διεγείρει την αίσθηση της γεύσης. Αυτό το ερέθισμα της γεύσης όταν το δέχεται ο οργανισμός ξεκινά μια εσωτερική διεργασία από την οποία προκύπτει μια κινητική απάντηση. Για το swadhisthana, η κίνηση γίνεται από τα χέρια, το να φέρουμε την τροφή στο στόμα και τη γλώσσα για να γευτούμε, ή να φέρουμε το ποτό στο στόμα και να πιούμε. Το swadhisthana chakra ελέγχει επίσης το στοιχείο του νερού, και δεν υπάρχει η αίσθηση της γεύσης χωρίς το στοιχείο του νερού. Ένα στεγνό, ξηρό στόμα δε μπορεί να ξεχωρίσει τί γεύεται.
Έτσι κάθε τσάκρα χαρακτηρίζεται από μια αίσθηση, ένα αισθητήριο όργανο, και ένα μέρος του σώματος που απαντά στο ερέθισμα που διεγείρει την αίσθηση αυτή.
Κάθε τσάκρα συνδέεται, επίσης, με ένα από τα στοιχεία της φύσης. Τα στοιχεία αυτά είναι:
Η γή, η οποία αντιπροσωπεύει τη συνοχή, το στέρεο, το συμπαγές και χαρακτηρίζει το πρώτο τσάκρα, το mooladhara τσάκρα.
Το νερό που αφορά οτιδήποτε έχει υγρή μορφή και τις ιδιότητες του υγρού, και αντιπροσωπεύει το swadhisthana τσάκρα.
Η φωτιά, αφορά οτιδήποτε παράγει θερμότητα και αντιπροσωπεύει το manipura τσάκρα.
Ο αέρας είναι οτιδήποτε έχει τις ιδιότητες του αερίου, όπως η κίνηση, και αντιπροσωπεύει το anahata τσάκρα.
Ο αιθέρας αντιπροσωπεύει ολόκληρο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, πέρα από τις ανθρώπινες αισθήσεις, όλες οι κοσμικές ακτινοβολίες που δεν αντιλαμβανόμαστε. Ο αιθέρας αντιπροσωπεύει το vishuddhi τσάκρα.
Αυτά τα στοιχεία υπάρχουν και μέσα μας. Η αφύπνιση των τσάκρα δηλώνει τον έλεγχο και την απελευθέρωση της δύναμης των στοιχείων αυτών.
Θα ακολουθήσει και δεύτερο μέρος σχετικά με τα τσάκρα..
Διαβάστε περισσότερα: Chakras , Satsang on Chakras , Mooladhara and Ajna: Two Poles of Energy , On a Possible Psychophysiology of the Yogic Chakra System