Now Reading
παράλυση ύπνου

παράλυση ύπνου

Τί είναι η παράλυση ύπνου, ή υπνοπαράλυση;

Είναι η αίσθηση οτι ξυπνήσαμε, αλλά δε μπορούμε να κινηθούμε και να μιλήσουμε. Συμβαίνει όταν κάποιος περνά από το στάδιο του ύπνου στο ξύπνημα. Διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα ή και λεπτά, και συνήθως μπορεί να συνοδεύεται από το αίσθημα βάρους στο στήθος ή την αίσθηση δυσκολίας στην αναπνοή. Μη φοβάστε όμως. Αν σας συμβεί, τότε, θα πρέπει να γνωρίζετε οτι είναι κάτι σπάνιο αλλά φυσιολογικό.

Ο ύπνος αποτελείται από στάδια. Ένα από αυτά είναι το REM. Κατα τη διάρκεια του REM, τα μάτια μας αρχίζουν να κινούνται γρήγορα, βλέπουμε όνειρα, αλλά το υπόλοιπο σώμα μένει απόλυτα χαλαρωμένο, χωρίς να κινείται, διότι το μυϊκό σύστημα έχει προσωρινά απενεργοποιηθεί ώστε να μην αντιδρά σωματικά στα όνειρα (να μην υποδυθούμε κινητικά τον ρόλο που έχουμε στο όνειρό μας). Εαν αρχίζετε να έχετε επίγνωση (να “ξυπνάτε”) πριν τη λήξη του REM, τότε θα παρατηρήσετε τα χαρακτηριστικά αυτά, δηλαδή οτι δε μπορείτε να κινηθείτε ή να μιλήσετε. Όσοι ανέφεραν οτι είδαν μια μορφή στο χώρο όταν τους συνέβη η παράλυση ύπνου, την οποία πολλοί αποκαλούν και “Μόρα”, πρόκειται για μια ψευδαίσθηση, καθώς ο οργανισμός βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση ονείρου.
Αν σας συμβαίνει η παράλυση ύπνου, αναρωτηθείτε αν σας λείπει ο ύπνος, ή αν καταναλώσατε κάποια ουσία που σας δημιούργησε διαταρραχή στον ύπνο σας.
Αν πάλι, το συμβάν συμβαίνει συχνά, τότε θα χρειαστεί να επισκεφτείτε έναν ειδικό για να αναγνωρίσει τις αιτίες που το προκαλούν.
Τέλος, αν σας συμβεί ποτέ η παράλυση ύπνου, τότε χρειάζεται να χαλαρώσετε και να σκεφτείτε οτι θα διαρκέσει μόνο λίγα λεπτά. Οτι είναι φυσιολογικό να μη μπορείτε να αντιδράσετε, και απλά να περιμένετε μέχρι το σώμα σας να ξυπνήσει. Φυσικά, μπορείτε και απλά να ξανακοιμηθείτε. Όλα είναι υπο έλεγχο.

πηγές: webmd , livescience

See Also

 

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top