Now Reading
Γιατί χασμουριόμαστε; 10 θεωρίες για το χασμουρητό!

Γιατί χασμουριόμαστε; 10 θεωρίες για το χασμουρητό!

Γιατί χασμουριόμαστε; Ακόμη και η ιδέα του χασμουρητού, ακόμη και τώρα που το διαβάζετε και μπορεί να οραματιστείτε κάποιον να χασμουριέται, είναι ικανό να σας προκαλέσει χασμουρητό.
Πολλές θεωρίες υπάρχουν σχετικά με το χασμουρητό. Άλλοι λένε οτι  οξυγονώνεται ο εγκέφαλος, αρα προκαλείται λόγω έλλειψης οξυγόνου.
Άλλοι πάλι με περισσότερη φαντασία, λένε οτι τους μάτιασαν.
Το μόνο σίγουρο, είναι πως το χασμουρητό είναι μεταδοτικό.
Τελικά, αυτό που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα είναι πως το χασμουρητό παραμένει ένα μυστήριο..

Ας ξεκινήσουμε όμως με τις θεωρίες που βρήκαμε έπειτα από έρευνα που κάναμε σχετικά με το χασμουρητό:

1η υπόθεση
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες (www.ncbi.nlm.nih.gov), το χασμουρητό γίνεται για να ρυθμιστεί η θερμοκρασία του εγκεφάλου. Όταν δηλαδή η θερμοκρασία του εγκεφάλου ξεπεράσει το φυσιολογικό όριο, τότε το χασμουρητό έρχεται να ρυθμίσει την αλλαγή αυτή.
Το χασμουρητό λειτουργεί σαν ψύκτης στον εγκέφαλο, απομακρύνοντας το πιο ζεστό αίμα, και εισάγοντας πιο ψυχρό αίμα από τους πνεύμονες και τα άκρα.
Σύμφωνα με την παραπάνω θεωρία, όταν ο αέρας από το εξωτερικό περιβάλλον είναι κρύος, τότε βοηθά τον εγκέφαλο να “δροσιστεί” περισσότερο από οτι όταν είναι ζεστός. Επομένως μάλλον θα χασμουριόμαστε περισσότερο όταν ο αέρας είναι πιο κρύος το χειμώνα, παρά όταν είναι πιο ζεστός το καλοκαίρι.

2η υπόθεση
Όμως γιατί χασμουριόμαστε συγκεκριμένα όταν είμαστε κουρασμένοι, όταν βαριόμαστε ή όταν χασμουριέται κάποιος δίπλας μας;
Σχετικά με αυτή τη θερμορυθμιστική ικανότητα του χασμουρητού που ισχυρίζονται οι μελέτες, όταν είμαστε κουρασμένοι ή βαριόμαστε, ο εγκέφαλος επιβραδύνει τις λειτουργίες του με αποτέλεσμα η θερμοκρασία του να αλλάζει. Για να ρυθμιστεί και πάλι η θερμοκρασία του εγκεφάλου, χασμουριόμαστε.

3η υπόθεση
Στην περίπτωση της μεταδοτικότητας του χασμουρητού, ισχύει πως όταν παρατηρούμε κάποιον να χασμουριέται, συνήθως βρισκόμαστε και οι δύο στις ίδιες περιβαλλοντικές συνθήκες οπότε ο εγκέφαλος του ενός θα έχει τις ίδιες ανάγκες με του άλλου. Άρα χασμουριόμαστε όλοι μαζί.

4η υπόθεση
Τί συμβαίνει όμως όταν απλά δείτε κάποιον να χασμουριέται στην οθόνη της τηλεόρασής σας και σας μεταδώσει το χασμουρητό του;
Πιθανότατα, σύμφωνα με έρευνα, (www.sciencedirect.com), να σχετίζεται με την ενσυναίσθηση.
Όση περισσότερη ενσυναίσθηση έχει κάποιος, τόσο πιο πιθανό είναι να του μεταδοθεί το χασμουρητό του άλλου, ακόμη και μέσα από μια οθόνη.

5η υπόθεση
Για ποιό λόγο όμως χασμουριόμαστε όταν ξυπνάμε;
Μια ακόμη θεωρία σχετικά με το χασμουρητό είναι πως αναζωογονεί και ξυπνά τον οργανισμό, βοηθώντας τους μύες, τους πνεύμονες και τους ιστούς να διαταθούν. Επομένως, το χασμουρητό δε μας οδηγεί σε ύπνο, αλλά προσπαθεί να μας κρατήσει ξύπνιους.

6η υπόθεση
Μια θεωρία που δεν ακούμε πολύ συχνά, είναι πως το χασμουρητό, προκαλεί την αναδιανομή μιας ουσίας ελαίου στους πνεύμονες (surfactant), που τους βοηθά να μένουν λιπαροί, και αποτρέπει την κατάρρευσή τους. Αυτό με λίγα λόγια δηλώνει οτι αν δε χασμουρηθούμε δε θα μπορούσαμε να πάρουμε άνετα μια βαθιά ανάσα. Παραμένει μυστήριο η ορθότητα της θεωρίας αυτής. 

7η υπόθεση
Άλλη υπόθεση ισχυρίζεται (www.youtube.com) πως το χασμουρητό δημιουργείται όταν η αναπνοή είναι ρηχή. Το χασμουρητό είναι μια βαθιά αναπνοή, την οποία πιθανότατα ενεργοποιεί ο εγκέφαλος για να διαστείλλει τα στοιχεία των πνευμόνων. Έτσι κάθε φορά που είμαστε κουρασμένοι ή βαριόμαστε, η αναπνοή μας είναι ρηχή, και για να την κάνουμε πιο βαθιά και σύμφωνη με τις ανάγκες μας, χασμουριόμαστε.

8η υπόθεση
Υπάρχει και η θεωρία που λέει οτι το χασμουρητό έχει μικρή επίδραση στο σώμα για να δικαιολογηθεί η διατήρησή του μέσα στα τόσα χρόνια εξέλιξης. Επομένως θα πρέπει να έχει κοινωνικούς σκοπούς και οφέλη. Επιστρέφουμε λοιπόν στην ενσυναίσθηση. Όσο πιο εύκολα μεταδίδεται το χασμουρητό σε κάποιον, τόσο περισσότερη η κοινωνική του ικανότητα και η ενσυναίσθησή του. Το ποιά άλλα μηνύματα μπορεί να μεταφέρει, εφόσον γίνεται ασυναίσθητα, είναι κάτι που θα μάθουμε στο μέλλον, όταν γίνουν οι απαραίτητες έρευνες.

See Also

Μέχρι τώρα, το χασμουρητό, ως σημάδι επικοινωνίας, μοιάζει μόνο να δηλώνει οτι κάποιος βιώνει κάτι που τον κούρασε, που τον έκανε να βαρεθεί, και δεν αποτελεί απειλή. Σαφώς όμως δε μπορεί κάποιος να κατηγορηθεί οτι βαρέθηκε επειδή χασμουρήθηκε. Επομένως, παραμένει μυστήριο το κοινωνικό του μήνυμα.

9η υπόθεση
Από τους προγόνους μας που ζούσαν σε ομάδες γνωρίζουμε οτι το χασμουρητό ήταν το σήμα που δινόταν σε όλους στη φυλή ώστε να πάνε να κοιμηθούν.

 

Όλα τα παραπάνω λοιπόν, επιβεβαιώνουν οτι οι μελέτες και έρευνες που έχουν γίνει ως τώρα για το χασμουρητό, δεν επαρκούν ώστε να δώσουν μια σαφή και έγκυρη απάντηση στο γιατί χασμουριόμαστε. Τα συμπεράσματα δικά σας.

πηγές: www.healthline.com , kidshealth.org , www.webmd.comwww.ncbi.nlm.nih.gov

What's Your Reaction?
Excited
2
Happy
1
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top