Now Reading
Λίγα λόγια για το πιλάτες και τον Πιλάτες

Λίγα λόγια για το πιλάτες και τον Πιλάτες

Ο Joseph H.Pilates γεννήθηκε το 1880 στο Dusseldorf της Γερμανίας. Δημιούργησε τη μέθοδο πιλάτες ψάχνοντας να βρεί ένα σύστημα ασκήσεων που θα αντιμετωπίσει κάθε σωματικό περιορισμό. Εμπνεύστηκε από τον Ανατολικό και Δυτικό κόσμο και τη φιλοσοφία τους και συνδύασε τη συγκέντρωση του νου και την αναπνοή της γιόγκα με τη σωματική άσκηση της γυμναστικής και των σπορ ώστε να δημιουργήσει κάτι εντελώς καινούργιο.

Αυτή η καινούργια μέθοδος που πήρε το όνομά του, έγινε γνωστή όταν ο Πιλάτες, το 1926, ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Γερμανία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, και συγκεκριμένα τη Νέα Υόρκη. Κατα τη διάρκεια του ταξιδιού του γνώρισε μια νοσηλεύτρια, την Clara. Η Clara έγινε αργότερα η σύζυγός του. Μαζί δημιούργησαν ένα γυμναστήριο στην Νέα Υόρκη, στο κτίριο που στέγασε το New York City Ballet.

Το πιλάτες είναι ένα είδος άσκησης που συνήθως επιλέγει κάποιος για να βελτιώσει την κατάσταση της υγείας του. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό του. Προτείνεται σε άτομα με κάθε είδους πάθηση, ασθένεια ή βλάβη, πράγμα που δημιουργεί ένα μυστήριο γύρω από τη μέθοδο αυτή. Γιατί ένας άνθρωπος που έχει τραυματιστεί στον αστράγαλό του, θα βοηθηθεί από μια μέθοδο που δυναμώνει και εστιάζει στο κέντρο του σώματος, τους κοιλιακούς μύες;
Το πιλάτες ευθυγραμμίζει και δυναμώνει συμμετρικά το σώμα, αντιμετωπίζοντας με αυτόν τον τρόπο κάθε είδους ενόχληση οπουδήποτε στο σώμα. Το δυνατό κέντρο του σώματος με ισχυρούς σταθεροποιητές μύες, δημιουργεί άκρα που κινούνται με έλεγχο.

Ο Joseph Pilates όταν δημιούργησε τη μέθοδό του, θέλησε να εκπληρώσει την επιθυμία του ασκούμενου να απολαμβάνει την άσκηση που κάνει, και να τον αναζωογονεί.

Για να ασκηθεί κάποιος στη μέθοδο του πιλάτες χρειάζεται συγκέντρωση του νου ώστε να εκτελέσει λίγες επαναλήψεις σύνθετων κινήσεων με απόλυτη επίγνωση και με στόχο την τελειοποίηση κάθε λεπτομέρειας.

Η ζωή που ζούμε σήμερα μας προκαλεί να κινούμαστε και να φορτίζουμε το σώμα μας άτσαλα, μονόπλευρα, να επιβαρύνουμε τη δεξιά μας πλευρά όταν είμαστε δεξιόχειρες, να φορτίζουμε το βάρος του μωρού στον ένα γοφό όταν το κουβαλάμε, να καθόμαστε ατελείωτες ώρες γράφοντας ακίνητοι στον υπολογιστή όταν δουλεύουμε, να σηκώνουμε την τσάντα μας στον ένα ώμο όταν πηγαίνουμε στην εργασία μας, να κάνουμε επαναλαμβανόμενες κινήσεις με το ένα χέρι όταν κινούμαστε αυτοματοποιημένα. Οι συνήθειές μας μάς οδηγούν να υπερχρησιμοποιούμε ορισμένους μύες και άλλους να τους παραμελούμε. Με τη μέθοδο του πιλάτες γυμνάζουμε, ευθυγραμμίζουμε, δυναμώνουμε και διατείνουμε ολόκληρο το σώμα. Δεν είναι η λύση σε όλα όσα μας συμβαίνουν, ούτε χρειάζεται να παρατήσουμε ο,τι κάνουμε για να ασχοληθούμε με το πιλάτες. Κάθε είδους άσκηση είναι καλή. Το περπάτημα, το κολύμπι, το τρέξιμο, το ποδήλατο είναι εξαιρετικά. Με τη μέθοδο του πιλάτες όμως, θα φαίνεστε, θα νιώθετε, θα είστε και θα κινείστε καλύτερα.

  • Μέσα από το πιλάτες:
    Θα γυμνάσετε ολόκληρο το σώμα.
    Θα εκτελείτε ασκήσεις αργά με λίγες επαναλήψεις, αλλά συνειδητά και με μεγαλύτερης διάρκειας αποτελέσματα.
    Θα αποκτήσετε επίγνωση του σώματός σας.
    Θα έχετε πιο σωστή στάση, ο θώρακας θα “ανοίξει”, οι ώμοι θα απελευθερώσουν τον αυχένα, θα δυναμώσει η περιοχή των ωμοπλατών και ολόκληρου του σώματος, ολόκληρο το σώμα θα ψηλώσει και θα ισορροπεί.

Το πιλάτες μπορεί να μη σας ταιριάξει απόλυτα, αλλά μπορεί και να σας ταιριάξει απόλυτα.

See Also

Στο πιλάτες λέγεται συχνά η λέξη scoop. Σημαίνει να φέρω τον αφαλό προς τη σπονδυλική στήλη και επάνω. Μοιάζει σαν να αναπαριστούμε την πίεση ενός κορσέ γύρω από τη μέση μας, ή να κλείνουμε το φερμουάρ ενός στενού ψηλόμεσου παντελονιού. Απομονώνουμε την κίνηση στην περιοχή της κοιλιάς και της μέσης, και με τον τρόπο αυτό δυναμώνουμε και σταθεροποιούμε την περιοχή αυτή.
Μην ξεχνάτε να κάνετε άσκηση καθημερινά έστω και για 5 λεπτά.

 

Πηγή: Alycea Ungaro – Pilates body in motion, A Darling Kindersley Book, London 2002

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top