- Παρατηρήστε τον τρόπο που αναπνέετε. Δείτε αν η αναπνοή σας είναι ρηχή ή βαθιά, αργή ή γρήγορη. Παρατηρήστε ποιό σημείο του σώματός σας κινείται εξαιτίας της αναπνοής, το στέρνο, τα πλευρά ή η κοιλιά.
- Μπορείτε να μετρήσετε τις αναπνοές που κάνετε το λεπτό
- Η αναπνοή, ιδανικά, χρειάζεται να είναι βαθιά και αργή, με στόχο τις 8-10 αναπνοές το λεπτό, χωρίς ήχο
- Επίγνωση σε κάθε αναπνοή (εισπνοή και εκπνοή) για τουλάχιστον 1 λεπτό κάθε ημέρα. Σταδιακά αυτό μπορεί να αυξηθεί
- Η εκπνοή χρειάζεται να είναι ήρεμη, να μη γίνεται αισθητή περισσότερο από 2 δάκτυλα απόσταση από τα ρουθούνια, για να διατηρείται η ενέργεια και η μακροζωΐα
- Η μύτη είναι φτιαγμένη για να αναπνέουμε, γιατί φιλτράρει τον αέρα που περνά στο εσωτερικό του οργανισμού, αποτρέποντας τυχόν βλαβερούς παράγοντες να εισέλθουν, υγραίνοντας τον αέρα και ζεσταίνοντάς τον
- Όλα τα στάδια και οι αγωγοί από όπου περνά ο αέρας μέσω της μύτης στην αναπνοή, τον προετοιμάζουν ώστε να εισέλθει κατάλληλα στο ευαίσθητο εσωτερικό μας περιβάλλον
- Η εισπνοή από τη μύτη προστατεύει τον οργανισμό από πολλές λοιμώξεις του αναπνευστικού και αποτρέπει τη ρηχή αναπνοή
- Η αναπνοή από τη μύτη λέγεται οτι ερεθίζει το οσφρητικό νεύρο. Αυτό το ερέθισμα περνά στον υποθάλαμο, που συνδέεται με την επίφυση του εγκεφάλου, που σχετίζεται με την περιοχή του τρίτου ματιού – της εσωτερικής σας σοφίας. Το αποτέλεσμα είναι να καθησυχάζεται και σταθεροποιείται ο νους.
- Για να αναπνεύσουμε σωστά και να παράξουμε τα επιθυμητά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα θα χρειαστεί να χρησιμοποιούμε το διάφραγμα.
- Όταν αναπνέουμε με το στόμα χρησιμοποιούμε κυρίως τον άνω θώρακα και όχι τόσο το διάφραγμα, έτσι διαταράσσουμε τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στους πνεύμονες.
- Η αναπνοή μέσω του στόματος επηρεάζει την πέψη, τη ροή του αίματος και της λέμφου, τη διάθεση και τη διάννοια.
- Το να εκπνέεις από το στόμα, έχει μια διαφορετική επίδραση. Μια δυνατή βαθιά εκπνοή από το στόμα χαλαρώνει το σαγόνι, χαλαρώνει τους ώμους και απελευθερώνει από εντάσεις το νου και το σώμα
- Στη γιόγκα, συνήθως δεν εκπνέουμε από το στόμα, (η αναπνοή γίνεται μόνο μέσα από τη μύτη) γιατί από το στόμα απελευθερώνεται ενέργεια που κατά την πρακτική της γιόγκα θέλουμε να διατηρήσουμε στο σώμα μας και να τη μεταφέρουμε στους ιστούς.
- Παρ’όλα, αν κατά την πρακτική της γιόγκα ζητηθεί η εκπνοή από το στόμα, συνήθως έχει σαν στόχο να αποβάλλει συσσωρευμένη ένταση, να αποφορτίσει (to let go)
- Δοκιμάστε να εκπνεύσετε δυναμικά από το στόμα και παρατηρήστε την επίδραση στο σώμα και τον νου
- Αν τοποθετήσετε το χέρι σας μπροστά στο στόμα σας καθώς εκπνέετε θα αντιληφθείτε τη ζέστη του αέρα που βγαίνει και τη θερμότητα που χάνεται, ενω αντίθετα αν εκπνεύσετε μεσω της μύτης ο αέρας είναι σαφώς πιο ψυχρός.
- Κάθε δύο ώρες αλλάζει η κυριαρχία του κάθε ρουθουνιού. Δηλαδή αν τώρα αναπνέετε καλύτερα με το δεξί σας ρουθούνι (είναι πιο ανοιχτό), σε περίπου δύο ώρες θα αναπνέετε καλύτερα με το αριστερό.
- Το κυρίαρχο ρουθούνι έχει επίδραση στις λειτουργίες του υποθάλαμου μέσω του οσφρητικού νεύρου. Αναπνέοντας από το δεξί ενεργοποιείτε τον οργανισμό, και αναπνέοντας με το αριστερό τον χαλαρώνετε. Όταν αισθάνεστε κουρασμένοι και υποτονικοί, αναπνεύστε με το δεξί ρουθούνι, και όταν αισθάνεστε αγχωμένοι ή ταραγμένοι, αναπνεύστε με το αριστερό.
- Η ροή του αέρα στο δεξιό και αριστερό ρουθούνι δηλώνει την ισορροπία του αυτόνομου νευρικού συστήματος (συμπαθητικό-παρασυμπαθητικό)
- Το ανοιχτό δεξί ρουθούνι δηλώνει ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος (δραστήριος οργανισμός, ενέργεια και ένταση)
- Το ανοιχτό αριστερό ρουθούνι δηλώνει ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος (ηρεμία, χαλαρότητα, αδράνεια, παθητικότητα)
- Όταν είναι ανοιχτό το δεξί ρουθούνι είναι η καταλληλότερη ώρα για να κάνετε σωματική άσκηση
- Όταν είναι ανοιχτό το αριστερό ρουθούνι είναι η καταλληλότερη ώρα να κοιμηθείτε ή να χαλαρώσετε σε μια αιώρα
- Όταν είναι ανοιχτά και τα δύο ρουθούνια είναι η καταλληλότερη ώρα να κάνετε διαλογισμό
- Η διαδικασία της αναπνοής συνδέεται άμεσα με τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα, και είναι μια από τις πιο σημαντικές διαδικασίες του οργανισμού. Έχει επίσης σύνδεση με τον υποθάλαμο, το κέντρο του εγκεφάλου που ελέγχει τις συναισθηματικές αντιδράσεις. Η ακανόνιστη αναπνοή (όπως όταν φοβόμαστε, “μου κόπηκε η ανάσα”) στέλνει σήματα στο κέντρο αυτό και δημιουργεί διαταρραχή, π.χ. φόβο.
- Ηρεμώντας την αναπνοή σε καταστάσεις που μας δημιουργούν άγχος, μπορούμε να ξεγελάσουμε τον νου
- Υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές της βλεννογόνου της ρινικής κοιλότητας που συνδέονται με τα σπλάχνα. Όταν η αναπνοή μέσω της μύτης δεν είναι ρυθμική, τα σπλάχνα, και συγκεκριμένα εκείνα που συνδέονται με το κοκκυγικό πλέγμα, ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο, άρρυθμα. Ενοχλημένα, στέλνουν άρρυθμα μηνύματα στον εγκέφαλο, και προκαλούν μεγαλύτερη δυσαρμονία και ανισορροπία. Και όλο αυτό μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο
- Έχοντας επίγνωση της αναπνοής, και ελέγχοντάς τη, ελέγχεται ολόκληρος ο οργανισμός
- Η ζωή δημιουργείται με την εισπνοή
- Η ενέργεια χάνεται με την εκπνοή
- Η ενέργεια είναι η βάση της ζωής και μπορεί να ελεγχθεί μέσω της αναπνοής
- Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν ρηχές, κοφτές και γρήγορες αναπνοές
- Όταν εισπνέουμε χρειάζεται να διαστέλλονται πλήρως οι πνεύμονες και το στομάχι , η περιοχή της κοιλιάς να προβάλλει προς τα έξω. Κατα την εκπνοή η κοιλιά στην περιοχή του στομάχου χαλαρώνει ολοκληρωτικά και οι πνεύμονες αποβάλουν όσο περισσότερο αέρα είναι δυνατό
- Δοκιμάστε ασκήσεις αναπνοών από καθιστή θέση
- Στη φυσιολογική αναπνοή η εισπνοή είναι εκούσια και η εκπνοή ακούσια. Στην τεχνική καπαλαμπάτι, γίνεται το αντίστροφο
- Ο μέσος όρος των αναπνοών είναι 15 αναπνοές/λεπτό
πηγές:
mindbodygreen , yogajournal , gaia ,
“Hatha Yoga Pradipika”, Swami Muktibodhananda, Bihar School of Yoga, Mungher, India
What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
3
In Love
0
Not Sure
1
Silly
0