Η σωστή στάση του σώματος
Θα έχετε ακούσει για τη “σωστή στάση”, τον τρόπο να στεκόμαστε, να καθόμαστε, ακόμη και να κοιμόμαστε και να κινούμαστε σωστά!
“Υπάρχει πραγματικά σωστή στάση, και αν ναι, ποιά είναι αυτή;;;“
Αντίθετα με όλα όσα θα υποθέταμε, σωστή στάση δεν υπάρχει. Αυτό που ορίζουμε εμείς ως σωστό και φυσιολογικό, για κάποιον μπορεί να φαντάζει αδύνατο ή λάθος. Καθένας είναι μοναδικός και ακολουθεί τους δικούς του ιδιαίτερους κανόνες που κάνουν το σώμα του να νιώθει άνετο και όμορφο. Μπορούμε παρ’όλα αυτά να ορίσουμε μια επιθυμητή, ουδέτερη θέση για το σώμα, η οποία αντιστοιχεί σε έναν μέσο, υγιή, φυσιολογικό (σύμφωνα με τα καθιερωμένα πρότυπα) σωματότυπο. Αυτή η θέση, ορίζεται ως η θέση με τη λιγότερη αρνητική φόρτιση στο σώμα.
Για την όρθια θέση, η ουδέτερη θέση σημαίνει πως η γραμμή που ενώνει το λοβό του αυτιού, τον ώμο, το ισχίο, το γόνατο, και το μέσο του αστραγάλου, είναι ευθεία. Αυτή η θέση λέγεται οτι βοηθά να αποφύγουμε τους πόνους στη μέση, και στον αυχένα, τα πιο συνηθισμένα μέρη που εκδηλώνεται ένταση και πόνος λόγω “κακής στάσης”. Για να την επιτύχουμε, χρειάζεται να σταθεροποιήσουμε στην ουδέτερη θέση τη μέση μας, το θώρακα, την ωμική ζώνη και τον αυχένα μας. Ο τρόπος για να συμβεί αυτό είναι μια διαδικασία που απαιτεί εκπαίδευση από έναν φυσικοθεραπευτή.
(δείτε εδώ το άρθρο και το βίντεο με τις οδηγίες για να το καταφέρετε).
Να θυμάστε, όταν στεκόμαστε για αρκετή ώρα όρθιοι αλλάζουμε τη στήριξη από το ένα πόδι στο άλλο, ή από τα μετατάρσια προς τις φτέρνες και το αντίστροφο. Δε φορτίζουμε μόνο τις φτέρνες αλλά μοιράζουμε το βάρος στις φτέρνες και τα μετατάρσια. Τα χέρια πέφτουν ελεύθερα δίπλα στο σώμα. Τα γόνατα δεν είναι κλειδωμένα σε έκταση, είναι χαλαρά και ελαφρώς (ελάχιστα) λυγισμένα.
Σχετικά με τον ύπνο, σωστός τρόπος να κοιμόμαστε δεν υπάρχει. Όπως βολεύεται κανείς. Μπορούμε να πούμε όμως πως ο ύπνος στο πλάι ή ύπτια (ανάσκελα) είναι συνήθως πιο άνετος για τη μέση από οτι η πρηνή στάση (μπρούμυτα). Χρησιμοποιούμε μαξιλάρι που ευθυγραμμίζει σωστά το κεφάλι και τους ώμους με το υπόλοιπο σώμα ώστε να μην προσκαλούμε ενόχληση στον αυχένα, το γνωστό και ως “στραβοκοιμήθηκα”. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια πετσέτα τυλιγμένη σε ρολό κάτω από τον αυχένα, αν το μαξιλάρι σας δε σας βολεύει, και ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα, για χαλαρώσετε τη μέση σας, αν το νιώθετε απαραίτητο. Όταν κοιμόμαστε στο πλάι, τοποθετούμε πάντα ένα μαξιλάρι ανάμεσα στο γόνατα για να μένει η σπονδυλική μας στήλη και η λεκάνη ευθυγραμμισμένη. Δεν έχουμε αυταπάτες οτι τα μαξιλάρια που τοποθετούμε θα μείνουν στη θέση τους, καθώς κατα τη διάρκεια του ύπνου μπορούμε να αλλάξουμε στάση από 3 εως 36 φορές. Παρ΄ολα αυτά τα τοποθετούμε, ειδικά κατα την ξεκούραση σε ξαπλωμένη θέση
Για να καθίσουμε σωστά, ακουμπάμε όλη την πλάτη μας στην πλάτη της καρέκλας, και αποφεύγουμε να σκύψουμε μπροστά, ακόμη και αν έχουμε κουραστεί. Φροντίζουμε όταν κάθόμαστε σε γραφείο, οι αγκώνες να είναι σε γωνία 75-90 μοιρών. Διαφορετικά, προσαρμόζουμε την καρέκλα ανάλογα (τοποθετούμε ένα μαξιλάρι στο κάθισμα ή τη χαμηλώνουμε). Σχετικά με τα κάτω άκρα, τα γόνατα θα πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία με τα ισχία, ή λίγο πιο ψηλά. Τα πέλματα να ακουμπούν ολόκληρα χωρίς προσπάθεια στο πάτωμα. Αν αυτό είναι δύσκολο, και δε μπορούν να φτάσουν κάτω ή είναι στις μύτες, τοποθετούμε ένα σκαμνάκι απο κάτω, ή βιβλία. Κρατάμε τους ώμους σε ευθεία.
Το σημαντικότερο είναι να μην παραμένουμε πολλή ώρα σε καθιστή θέση, αλλά να σηκωνόμαστε για λίγο περπάτημα, ή να τεντωνόμαστε όσο χρειάζεται, ακόμη και αν η θέση στην καρέκλα είναι ξεκούραστη.
Τί πρέπει να κάνουμε για να σηκώσουμε ένα βάρος με ασφάλεια; Πάντα λυγίζουμε τα γόνατα, όχι τη μέση, και χρησιμοποιούμε τους μύες της κοιλιάς και των ποδιών για να σηκώσουμε το βάρος, και όχι μόνη της την πλάτη. Αν χρειαστεί, χρησιμοποιούμε ζώνη για τη μέση όταν σηκώνουμε βάρος. Το αντικείμενο που σηκώνουμε το τοποθετούμε κοντά στο στήθος ή στον κορμό, στο κέντρο του σώματός, ενσωματώνοντάς το στον κορμό μας και όχι σε απόσταση.
Αν πρέπει να σηκώσουμε ένα βάρος με το ένα χέρι, αλλάζουμε συχνά από το ένα χέρι στο άλλο. Μια τσάντα χιαστι την τοποθετούμε μπροστά σας ώστε να ισορροπεί το βάρος και στις δυο πλευρές. Όταν κουβαλάμε τσάντα πλάτης, αποφεύγουμε να σκύβουμε μπροστά και να κλείνουμε τους ώμους. Αντικαθιστούμε τις τσάντες πλάτης με τσάντα με ρόδες, ειδικά για τα παιδιά.
Ο τρόπος που περπατάμε έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες (μίμηση, διάθεση, κληρονομικότητα κτλ). Γενικά, σαν οδηγία, προσπαθούμε να κρατάμε το κεφάλι ψηλά και τα μάτια να κοιτούν ευθεία μπροστά. Αποφεύγουμε να φέρουμε το κεφάλι προς τα εμπρός και διατηρούμε τους ώμους ευθυγραμμισμένους με το σώμα.
Πόνο λόγω κακής στάσης έχουμε όταν :
- Παραμένουμε για ώρες στην ίδια θέση καθημερινά
- Έχουμε αδύναμο μυϊκό σύστημα
- Καμπουριάζουμε ή οι ώμοι μας βρίσκονται πιο μπροστά από το σώμα
- Η λεκάνη εξέχει προς τα πίσω και η κοιλιά προς τα εμπρός (λόρδωση)
- Σηκώνουμε βάρος από τη μια πλευρά του σώματος
- Μιλάμε συχνά στο τηλέφωνο το οποίο στηρίζουμε στον ώμο και το αυτί μας
- Φοράμε ψηλά τακούνια ή στενά ρούχα
- Έχουμε το κεφάλι πολύ ψηλά ή να κοιτά προς τα κάτω
- Δεν τοποθετούμε σωστά τα μαξιλάρια όταν κοιμόμαστε
- Χρησιμοποιούμε πολλές ώρες το κινητό το τάμπλετ ή τον υπολογιστή μας.
Γράφει η :
Σοφία Σταράμου
Φυσικοθεραπεύτρια, ΤΕΙ Αθήνας
Yoga instructor – International Yoga Alliance
Hatha yoga, Vinyasa yoga, Restorative yoga, Aerial
yoga, Θεραπευτική προσέγγιση της yoga (healing aspects of yoga) Thai yoga massage therapist
Clinical pilates instructor,Rehabilitation technics instructor