Now Reading
Ψάχνω αγιουρβεδικές λύσεις για την υγεία των παιδιών μου

Ψάχνω αγιουρβεδικές λύσεις για την υγεία των παιδιών μου

 

Βοηθάμε τα παιδιά μας να αντιμετωπίσουν ο,τι τα ενοχλεί με το πανάρχαιο σύστημα παραδοσιακής ιατρικής, την Αγιουρβέδα.

Σαν νέες μαμάδες, ψάχνουμε τους πιο κατάλληλους και αποτελεσματικούς τρόπους να αντιμετωπίσουμε τα καθημερινά προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν στα παιδάκια μας. Θέλουμε να τα φορτώσουμε με όσα λιγότερα φάρμακα είναι δυνατό, και να επιβαρύνουμε όσο γίνεται λιγότερο τον οργανισμό τους.

Σύμφωνα με το άρθρο από όπου αντλήσαμε όλες τις πληροφορίες που σας μεταφέρουμε, η Urszula Bunting επισκέφτηκε διστακτικά την γιατρό και ειδικό στην Αγιουρβέδα Dr. Nita Desai στο Boulder του Colorado, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υγείας του μικρού γιού της. Η επίσκεψη κράτησε 1,5 ώρα, όπου η γιατρός άκουσε προσεκτικά όσα είχε να πεί η μητέρα. Έπειτα, με τα κατάλληλα τεστ, βρήκε μαζί της το dosha του μικρού αγοριού. Τα doshas είναι οι τρεις συμπαντικές ζωτικές δυνάμεις ή ενέργειες, χωρίς τις οποίες δε μπορεί να υπάρξει κανένα ον. Οι ενέργειες αυτές είναι η vata, η pitta, και η kapha, που αντιπροσωπεύουν τον αέρα, τη χολή και τη βλέννα αντίστοιχα. Ο μικρός μας φίλος, λοιπόν, είναι ένας συνδυασμός vatapitta. Αυτό σημαίνει πως όταν είναι ισορροπημένα τα doshas του είναι δημιουργικός, κοινωνικός και χαρισματικός, με αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα και οξυδέρκεια.

Ισορροπώντας τα doshas

Πρώτος στόχος για να είναι υγιές το αγόρι, ήταν να ισορροπήσουν τα 2 αυτά doshas. Για τον σκοπό αυτό, οι ειδικοί στην αγιουρβέδα προτείνουν βότανα, τρόφιμα, πρακτικές και αλλαγή του τρόπου ζωής. Όχι μόνο για το παιδί, αλλά και για τη μητέρα.

Ayurveda για παιδιά

Κοινό κρυολόγημα

Κουρκουμάς και μέλι.
Η συγγραφέας προτείνει να αναμίξουμε ίση ποσότητα μελιού με σκόνη κουρκουμά και μια πρέζα μαύρου πιπεριού για καλύτερη απορρόφηση. Προτείνει ένα κουταλάκι.

Για ξηρό βήχα, βοηθούν οι ατμοί την ώρα του ζεστού μπάνιου και η αρωματοθεραπεία στο δωμάτιο με συνδυασμό ευκαλύπτου, λεβάντας, κανέλλας, tea tree λαδάκι, και μέντα για να βοηθήσει την αναπνοή.

*Το μέλι δε χορηγείται στα παιδιά κάτω των 2 ετών

Για αλλεργίες της άνοιξης

Μαρμελάδα από βότανα, με το όνομα Chyawanprash. Τo κύριο συστατικό της είναι το Ινδικό φραγκοστάφυλο (γνωστό ως Amalaki), η μεγαλύτερη πηγή βιταμίνης C, κατάλληλο για το ανοσοποιητικό.

Για να ξεβουλώσει η μπουκωμένη μύτη, χρησιμοποιούμε το Neti pot, με ζεστό αποσταγμένο νερό με λίγο αλάτι. Έπειτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σταγόνες από έλαιο στα ρουθούνια για να ενυδατωθούν.

Πόνος στο αφτί

Ζεστό λαδάκι για το αφτί, ή μία μίξη λαδιού σκόρδου και tea tree oil, με διάφορα άλλα έλαια όπως και το λάδι ελιάς σε χλιαρή θερμοκρασία.

Πονόκοιλος

Τσάι βοτάνων.
Τσάι με μάραθο για κολικούς και φούσκωμα, τζίντζερ για τη ναυτία και τη δυσκοιλιότητα, μέντα για τις στομαχικές διαταρραχές και τη διάρροια. Τσάι από χαμομήλι για τις κράμπες του στομάχου και των εντέρων, και CCF τσάι (κύμινο, κόλιανδρος, μάραθο) για καλή χώνεψη.
Το αφέψημα των βοτάνων και μια ζεστή θερμοφόρα στην πονεμένη κοιλίτσα συνήθως απομακρύνουν τα συμπτώματα.

Ύπνος

Το γάλα θεωρείται superfood , ειδικά αν προσθέσουμε βότανα και μπαχάρια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και γάλα από καρύδα, αμύγδαλο ή βρώμη ειδικά αν υπάρχουν αλλεργίες.
Μίξη ενός ποτηριού γάλα με μισό κουταλάκι κουρκουμά, κανέλα Κεϋλάνης και τζίντζερ. Μπορεί να προστεθεί ανάλογα την όρεξη, μια πρέζα κάρδαμο, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο ή βανίλια. Ζεσταίνουμε το μείγμα με το γάλα μέχρι να βράσει, το αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε ένα κουταλάκι ghee και μισό κουταλάκι μέλι.

See Also

Stress και άγχος

Το Ashwagandha (ή winter cherry), σαν βότανο, βοηθά στο στρες. Τρώγεται με μέλι για γεύση, το πρωί και το βράδυ. Το καλύτερο όμως φάρμακο για την αντιμετώπιση του στρες είναι το μασάζ από τον ίδιο μας τον εαυτό με ζεστό λαδάκι σε όλο το σώμα, πριν από ένα ζεστό ντους ή μπάνιο.

Οι αναπνευστικές ασκήσεις που βοηθούν τη χαλάρωση και την ηρεμία του νου και του σώματος, μαζί με την ευεργετική επίδραση της φύσης μπορούν επίσης να βοηθήσουν πολύ το σώμα μας να ισορροπήσει.

 

Πηγή:

A Mother’s Guide to Ayurveda for Healthy Kids

 

What's Your Reaction?
Excited
2
Happy
3
In Love
3
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top