Now Reading
Οδηγός για χρήσιμα παιδικά παιχνίδια – 10 σημαντικά παιχνίδια

Οδηγός για χρήσιμα παιδικά παιχνίδια – 10 σημαντικά παιχνίδια

 

Αναζητώντας τί είναι καλύτερο για τα παιδιά μας, ξεκινήσαμε να ψάχνουμε στο διαδίκτυο για παιχνίδια που είναι χρήσιμα, δημιουργικά και σημαντικά για την ψυχοσωματική ανάπτυξη. Μέσα από αυτή την αναζήτηση και μαζί με την εμπειρία μας, δημιουργήσαμε μια λίστα παιχνιδιών που θα ήταν υπέροχο να έχουν όλα τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν. Αυτά τα παιχνίδια μένουν για μια ζωή γιατί είναι διαχρονικά, όμορφα, εκπαιδευτικά και βοηθούν την σωστή ανάπτυξη του σώματος και του νου, και που στην τελική, αν καταλήξουν στα σκουπίδια, δε θα επιβαρύνουν και το περιβάλλον.
Τα παιδιά δε χρειάζονται πολλά παιχνίδια. Χρειάζονται λίγα και χρήσιμα παιχνίδια για να μάθουν τα πάντα για τον κόσμο.

Τα παιδιά βιώνουν δύο σημαντικές καταστάσεις τα πρώτα χρόνια της ζωής τους: την αγάπη και το παιχνίδι.

Για το λόγο αυτό, αξίζει να επιλέγουμε με σοφία τα παιχνίδια που τους προσφέρουμε, και με αυτά να παίζουμε μαζί τους με απόλυτη αγάπη.
Το παιχνίδι είναι ένα είδος έρευνας, είναι η εργασία του παιδιού. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που διασκεδάζουν με εύκολο τρόπο δεν είναι στις επιλογές μας. Μπορεί να βολεύουν τις ώρες που εμείς έχουμε άπειρες δουλειές να κάνουμε, αλλά αυτό δεν τα κάνει κατάλληλα για την ανάπτυξη του παιδιού. Χρειαζόμαστε παιχνίδια που θα εμπνεύσουν, θα δημιουργήσουν, θα κάνουν το παιδί να φανταστεί και να ανακαλύψει.
Πολλά από τα παιχνίδια που ακολουθούν θα τα απέρριπταν οι μεγάλοι. Ένα παιχνίδι που μπορεί να θεωρεί ενδιαφέρον ο ενήλικας δε σημαίνει πως είναι κατάλληλο για την ανάπτυξη των παιδιών. Οι επιλογές βέβαια διαφέρουν ανάλογα με την παράδοση, τα πιστεύω και την κουλτούρα κάθε οικογένειας.

Ένα κριτίριο είναι σημαντικό να διατηρήσουμε στην επιλογή των παιχνιδιών: μένουμε στα βασικά!

Επιλογή Νο1 : Ξύλινα τουβλάκια

Τα ξύλινα τουβλάκια δίνουν την ευκαιρία για ατελείωτες ώρες παιχνιδιού και δημιουργίας. Κάθε μέρα ένα νέο παιχνίδι ξεκινά! Κάθε μέρα τα τουβλάκια δίνουν το πλεονέκτημα να κατασευάσουμε από την αρχή το σενάριο και να χτίσουμε μαζί το σκηνικό.

 

thehousethatlarsbuilt.com

 

rockblockshop.com

Επιλογή Νο2 : ξύλινα αυτοκινητάκια και οδικά σήματα

Μπορεί να μοιάζει επιλογή για αγόρια, αλλά δεν είναι! Ειδικοί στο παιδικό παιχνίδι μας πληροφόρησαν οτι ορισμένα παιχνίδια που μοιάζουν περισσότερο για αγόρια, απασχολούν το ίδιο δημιουργικά και τα κορίτσια, πολλές φορές περισσότερο από το αναμενόμενο. Τα παιχνίδια απευθύνονται σε όλα τα παιδιά και ας επιμένουμε να πιστεύουμε οτι τα αγόρια παίζουν με αμάξια και τα κορίτσια με κούκλες. Το παιδικό παιχνίδι δεν έχει φύλο, γι’αυτό δε χρειάζεται να βάφεται ροζ και γαλάζιο για να διαχωρίζεται. Όταν δεν απευθύνεται και στα δύο φύλα, ίσως να μην είναι κατάλληλο για κανένα.

candylab.toys

 

Επιλογή Νο3 : ξύλινα παιχνίδια κατασκευών.

Τα παιχνίδια κατασκευών δημιουργούν με άπειρους τρόπους νέα παιχνίδια και νέα σενάρια στη φαντασία των παιδιών. Δεν είναι ο εύκολος τρόπος να διασκεδάσει ένα παιδί, καθώς δεν έχουν μπαταρίες να πατήσεις για να παίξει εκείνο για σένα. Είναι ο τρόπος να ανακαλύψεις, να δημιουργήσεις και να φανταστείς νέες ιδέες για να διασκεδάσεις και να χρησιμοποιήσεις ένα αντικείμενο. Τα ξύλινα παιχνίδια κατασκευών μπορεί να είναι και το κλασικό ουράνιο τόξο τύπου grimms και ocamora.

katieconsiders.com

 

www.littleacornstomightyoaks.co.uk

Επιλογή Νο4 : βιβλία και παραμύθια

Μέσα από τα βιβλία τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο! Μαθαίνουν να ακούνε, μαθαίνουν τους ήχους του κόσμου, τα συναισθήματα, τις εικόνες των αντικειμένων, φαντάζονται, δημιουργούν, μιμούνται, γελούν, νιώθουν. Τα παραμύθια και τα βιβλία μαθαίνουν στα παιδιά να μιλούν, να εκφράζονται, να φαντάζονται! Η εικόνα των παιδικών προγραμμάτων στην τηλεόραση και το youtube προσφέρουν εύκολες, έτοιμες, αφιλτράριστες εικόνες με υποσυνείδητα μηνύματα που δε μπορούν να ελεγχθούν, δεν ευνοούν την ανάπτυξη του εγκεφάλου, προκαλούν διάσπαση προσοχής και άλλα προβλήματα στην ανάπτυξή του, στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση με τα παραμύθια και τις εικόνες των βιβλίων. Αντικαταστήστε το συντομότερο τα τάμπλετ με τα παραμύθια.

almostmakesperfect.com

almostmakesperfect.com

 

Επιλογή Νο5: μινιατούρες ζώων και ανθρώπων.

Τα παιδιά χρειάζονται μινιατούρες ανθρώπων και ζώων για να αρχίζουν να τα ανακαλύπτουν στα δικά τους μικρά χεράκια. Με τις μινιατούρες μαθαίνουν να ξεχωρίζουν τις μορφές, να αισθάνονται τα σχήματα από τα οποία αποτελούνται, ακόμη και αν δεν μοιάζουν απόλυτα με τα πραγματικά ζωάκια οι μινιατούρες βοηθούν να κατηγοριοποιούμε και να αναγνωρίζουμε τί είναι τί. Μπορεί για εμάς να είναι εύκολο να αντιληφθούμε οτι σε μια ζωγραφιά απεικονίζεται ένας ελέφαντας, για τα παιδιά όμως τίποτα δεν είναι δεδομένο, όλα τα μαθαίνουν για πρώτη φορά. Με τις μινιατούρες ξεχωρίζουν, θυμούνται, αναγνωρίζουν, μιμούνται τους ήχους τους και τις κινήσεις τους. Αναγνωρίζουν τον κόσμο. Για όλους εμάς είναι εύκολο να αναγνωρίζουμε κάθε ήχο που ακούμε, κάθε σχήμα που βλέπουμε. Τα μικρά παιδιά όμως ζουν σε έναν κόσμο με περίεργους θορύβους και σχήματα!
Και έπειτα με τα ζωάκια και τις μινιατούρες ανθρώπων με μια ιδιότητα (η μινιατούρα μαμά, η μινιατούρα αγρότης, κτλ) ξεκινούν το παιχνίδι της μίμησης, τα βάζουν να πιούν νερό, να τρέξουν με χαρακτηριστικές κινήσεις, να κάνουν ο,τι χαρακτηρίζει κάθε ζωάκι, κάθε επάγγελμα, ή κάθε χαρακτήρα. Και έτσι μαθαίνουν τον κόσμο!

www.projectdollhouse.nl

 

odinparker.com
odinparker.com

Επιλογή Νο6: παιχνίδια μίμισης και ρόλων

Μπορεί να είναι μια κουζίνα, όπου το παιδί μιμείται το μαγείρεμα, μπορεί να είναι μια κούκλα, όπου το παιδί μαθαίνει να τη φροντίζει σαν μωρό, την ταΐζει, την χτενίζει, την ντύνει, την πλένει και την αγαπά. Μπορεί να είναι τα κουζινικά, όπου το παιδί θα μάθει να πίνει νερό από ένα ποτήρι, να κόβει μια φανταστική πίτα και να φέρνει το πηρούνι στο στόμα για να τη φάει. Μαθαίνει πώς να χρησιμοποιεί τα διάφορα αντικείμενα και να αυτοεξυπηρετείται.

pureaslove.com

 

www.inspiredbythis.com

 

Επιλογή Νο7: παζλ και ενσφηνώματα

Ένα παιχνίδι για να βελτιωθεί η λεπτή κινητικότητα του παιδιού, η παρατηρητικότητα, η συγκέντρωση, η αντίληψη και η σύνδεση των εικόνων και αντικειμένων, των σχημάτων και των χρωμάτων.

www.etsy.com

 

www.etsy.com

 

www.etsy.com

 

See Also

Επιλογή Νο8: αφίσες για μάθηση

Οι vintage αφίσες με είδη πτηνών, εντόμων, βοτάνων, φυτών, με την αλφαβήτα και τους αριθμούς, την ανατομία του σώματος, τον παγκόσμιο χάρτη, είναι ο υπέροχος τρόπος να βλέπει υποσυνείδητα ή συνειδητά και να μαθαίνει το μικρό παιδί, ακόμη και αν δεν χρειαστεί τις πληροφορίες αυτές άμεσα. Είναι ένας τρόπος να αφήσουμε την περιέργεια του παιδιού να ανακαλύψει τον επιστημονικό κόσμο.

www.housemixblog.com

 

nestlingandnook.com.au

 

cellajane.com

www.circu.net

Επιλογή Νο9: πίνακας ζωγραφικής/μαυροπίνακας/πίνακας μαρκαδόρων και μαγνητικός πίνακας και είδη ζωγραφικής

Πίνακας για ζωγραφική με κιμωλία ή μαρκαδόρους, ρολό χαρτί για ζωγραφική με ξυλομπογιές, δακτυλομπογιές, κηρομπογιές κτλ, όλα αυτά τα μέσα που βοηθούν στη ζωγραφική και δημιουργιά, την απεικόνιση των σκέψεων και της φαντασίας των παιδιών. Η ζωγραφική είναι η πιο όμορφη και ανεπεξέργαστη έκφραση!

www.bhg.com

 

visi.co.za

 

Επιλογή Νο10 : άμμος, χώματα, πλαστελίνες και πέτρες, παιχνίδια με το νερό

Δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμη τον τρόπο να περιορίσουμε το παιχνίδι αυτό ώστε να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις της σημερινής νοικοκυράς, αλλά σαν παιχνίδι θα το λατρέψουν όλα τα παιδιά! Αφήνει όλη την παιδικότητα, την περιέργεια και τη δημιουργία να εκφραστούν με κάθε τρόπο! Οι διαφορετικές υφές, μυρωδιές,  γεύσεις, τα σχήματα και τα χρώματα, οι ιδιότητες του κάθε αντικειμένου, με κάποιο μαγικό τρόπο κερδίζουν της παντοτινή αφοσίωση κάθε παιδιού!

abeautifulmess.com

 

abeautifulmess.com

 

www.teachinvestigateplay.com

 

Για αυτό το άρθρο πήραμε έμπνευση από:  naeyc.org και books.google

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top