Now Reading
η γυναίκα

η γυναίκα

[video src="https://www.youtube.com/watch?v=XjJQBjWYDTs&t=3s"]

η γυναίκα

Η γυναίκα είναι το φύλο που μεγάλωσε με προσοχή. Η γυναίκα είναι εκείνη που όταν ήταν μικρό παιδί θεωρήθηκε αδύναμη και προστατεύτηκε από χτυπήματα στους δρόμους και τσαλαβουτήματα στις λάσπες. Έκανε παρέα με τους ενήλικες, για να προστατεύεται και να επιτηρείται ώστε να μην της συμβεί τίποτα κακό. Και εκείνη δίπλα τους, έμαθε πιο νωρίς να είναι υπεύθυνη, να μην ασχολείται με έντονες δραστηριότητες, να μένει ήσυχη και τακτική. Έμαθε να φροντίζει το σπίτι και την οικογένεια, να μη λερώνει, να δίνει έμφαση στην τάξη, να βοηθά τους μεγαλύτερους και να τους φροντίζει και να ακολουθεί ο,τι τη συμβουλέψουν. Έτσι άρχισε να μιλά, να επικοινωνεί μέσα από τον λόγο, να ακούει, να επιχειρηματολογεί. Να νοιάζεται, να αναλύει και να σκέφτεται πολύπλοκα. Δε μπόρεσε να παίξει στις αυλές ανέμελη, δεν κατάφερε να τσακωθεί γιατί την αδίκησαν στο κυνηγητό. Δε λερώθηκε στα χώματα παίζοντας με μια μπάλα χωρίς να νοιάζεται. Και δεν έλυσε τα προβλήματα με πράξεις και βία. Γιατί συναναστρεφόταν με ενήλικες. Έπειτα από όλα αυτά, η γυναίκα διαμόρφωσε το σημερινό της χαρακτήρα. Η γυναίκα, το όμορφο και αδύναμο φύλο.

 

Δεν είναι όλες οι γυναίκες το ίδιο, γιατί δε μεγάλωσαν όλες οι γυναίκες με τον ίδιο τρόπο.

Η γυναίκα αρχίζει να μεγαλώνει και εμφανίζεται για πρώτη φορά η περίοδος μαζί με την εφηβεία. Τότε η γυναίκα αντιλαμβάνεται πως κάτι αλλάζει στο σώμα της. Μαθαίνει πως η περίοδος είναι άκρως φυσιολογική και πολύ σημαντική, και θα έπρεπε να γιορτάζεται η άφιξή της ώστε να δίνεται η ευκαιρία στην νεαρή έφηβη να προσαρμόζεται ομαλά και να αποδέχεται τη νέα αυτή κατάσταση. Να μην αγανακτεί κάθε φορά που της συμβαίνει, να μην νιώθει ανυπόφορους πόνους που μεγενθύνονται εξαιτίας της δυσαρέσκειας που πολλοί την προτρέπουν να νιώσει για την περίοδό της. Η περίοδος σηματοδοτεί την σωματική ωρίμανση της εφήβου.
Η γυναίκα από τα 12 περίπου παλεύει με τις ορμόνες της. Το σώμα αλλάζει, οι ευθύνες αλλάζουν, τα συναισθήματα αλλάζουν και εμφανίζονται πολλές συναισθηματικές συγκρούσεις, αυτοκαταστροφικές και αντικοινωνικές συμπεριφορές.
Η γυναίκα ενηλικιώνεται και σπουδάζει. Και περνά στην αγορά εργασίας, όπου αντιμετωπίζει την άποψη πως είναι αδύναμη να αναλάβει ηγετικούς ρόλους, γιατί κάθε μήνα πονά, γιατί 9 μήνες της ζωής της κυοφορεί, γιατί είναι μητέρα, γιατί κλαίει, γιατί εκφράζεται, γιατί συζητά, γιατί είναι συναισθηματική και γιατί νοιάζεται. Γι’αυτό συνήθως αναλαμβάνει οργανωτικούς ρόλους όπως αυτόν της γραμματειακής υποστήριξης. Φυσικά η γυναίκα είναι ικανή να αναλάβει τα πάντα, αλλά παρεξηγείται και υποβιβάζεται, ενώ στην ουσία θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει σε κάθε ρόλο.

Η γυναίκα είναι διαισθητική, συμπονετική, νοιάζεται και μπορεί να οργανώσει τα πάντα. Αν η διαίσθηση μπορούσε να αναλυθεί, να μετρηθεί και να εκτιμηθεί, η γυναίκα θα ήταν πάνω από κάθε άλλον.

Η γυναίκα “βιάζεται” να κάνει οικογένεια γιατί το βιολογικό της ρολόι την προειδοποιεί για την προθεσμία που της έχει δωθεί. Η μητρότητα, το μεγαλύτερο κεφάλαιο στη γυναίκα, μπορεί να συνεπάγεται απέραντη αγάπη, συναισθηματική ολοκλήρωση, ευτυχία και χαρά, ή/και να συνεπάγεται κρίση στον επαγγελματικό τομέα, μεγάλη αλλαγή στο σώμα της γυναίκας, αλλαγές των ορμονών, φόβο των νέων ευθυνών, αλλαγή των συζυγικών συμπεριφορών. Μπορεί να είναι μια εύκολη υπόθεση γεμάτη αισιοδοξία και θετική ενέργεια, αγάπη και ευτυχία ή μπορεί να είναι μια περίπλοκη κατάσταση, καθώς δεν είναι όλες οι γυναίκες έτοιμες για να γίνουν μητέρες. Η μέλλουσα μητέρα οφείλει να αναγνωρίζει τους λόγους για τους οποίους δημιουργεί μια νέα ζωή, και οι λόγοι αυτοί δεν πρέπει να έχουν σχέση με το εγώ της.

Όταν πλέον έρθει η εμμηνόπαυση, η γυναίκα έχει μάθει να νιώθει μεγάλη απογοήτευση. Αυτή η αλλαγή της ζωής της, με πολλές σωματικές και συναισθηματικές δυσκολίες, δημιουργεί την έντονη ανησυχία πως χάνει τη θηλυκότητά της, την ταυτότητά της. Αυτή η ιδέα περνά στο νου της γυναίκας από προηγούμενες απαισιόδοξες γενιές που υποβάθμισαν τον ρόλο της. Όμως όταν η γυναίκα ξεπερνά την πρώτη φάση της κλιμακτηρίου, αναγνωρίζει πως όλα δεν είναι όσο απαισιόδοξα τα έβλεπε. Και μπορεί να συμβουλέψει τις επόμενες γενιές, ώστε να αποδέχονται πιο εύκολα και αισιόδοξα αυτή την αλλαγή της ζωής τους.

Το οτι ένας άνδρας ενεργεί σαν άντρας και μια γυναίκα σα γυναίκα δεν είναι βιολογικό γεγονός, είναι κοινωνικό κατασκεύασμα. Διότι κάθε ένας από εμάς, άντρας ή γυναίκα, αποτελείται από δύο ειδών ενέργειες που ισορροπούν ή τραμπαλίζονται. Αυτές οι ενέργειες είναι η θηλυκή, yin ενέργεια και η αρσενική, yang ενέργεια. Φυσικά υπάρχουν δύο φύλα, με διαφορετικά χαρακτηριστικά στο σώμα τους, και με διαφορές στις λειτουργίες του οργανισμού τους. Φυσικά μάς βοηθά να ξεχωρίζουμε το ένα φύλο από το άλλο με τον χαρακτηρισμό άντρας ή γυναίκα. Αλλά δε χρειάζεται να υποτιμήσουμε την ενέργεια των ανθρώπων, καθώς και οι δύο έχουμε τις ίδιες ενέργειες, με διαφορετικό ποσοστό έκφρασης της κάθε μιας, ανάλογα με τα βιώματά μας, και τα γονίδιά μας. Υπάρχουν πιο δυναμικές γυναίκες, που σκέφτονται περισσότερο με τη λογική, και υπάρχουν και πιο συναισθηματικοί άντρες, που απεχθάνονται την επίδειξη της σωματικής τους δύναμης και λειτουργούν με τη συζήτηση.
Αν η γυναίκα έχει δημιουργήσει μια ταυτότητα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, δεν είναι γιατί αυτό την καλούν να κάνει οι ορμόνες της ή ο οργανισμός της, αλλά γιατί της ενίσχυσαν περισσότερο την yin, θηλυκή της ενέργεια, έτσι την έμαθαν να πράττει, έτσι μεγάλωσε, έτσι πρόσταξε η κοινωνία, η οικογένεια, οι φίλοι και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει και ωριμάζει. Και μέσα σε όλα αυτά, η γυναίκα μπορεί και επιβιώνει, μεγαλώνει, ωριμάζει και ανθίζει, δημιουργεί αγάπη και φροντίζει σαν τη μητέρα φύση. Η γυναίκα, η μητέρα, η θαλπωρή, η ζεστασιά και η φροντίδα, η ομορφιά.

 

 

Εμπνευσμένο από το βιβλίο : “Nawa Yogini Tantra – Yoga for women”, Swami Muktananda, Yoga Publications Trust, Munger, Bihar, India

See Also


 

Γράφει η :
Σοφία Σταράμου
 Φυσικοθεραπεύτρια, ΤΕΙ Αθήνας
 Yoga instructor – International Yoga Alliance
Hatha yoga, Vinyasa yoga, Restorative yoga, Aerial
yoga,
Θεραπευτική προσέγγιση της yoga (healing aspects of yoga) Thai yoga massage therapist
Clinical pilates instructor,Rehabilitation technics instructor

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top