Now Reading
Sanskrit

Sanskrit

Η Σανσκριτική είναι η κλασική γλώσσα της Ινδίας. Η θέση της στον πολιτισμό της Ινδίας και της ΝΑ Ασίας είναι παρόμοια με εκείνη των Λατινικών και των Αρχαίων Ελληνικών στη μεσαιωνική Ευρώπη, και είναι κεντρικός άξονας της ινδουϊστικής παράδοσης. Η γνώση των Σανσκριτικών στην Ινδία εκείνης της εποχής, υποδείκνυε υψηλή κοινωνική θέση και μόρφωση και διδασκόταν μέσω των λογίων.
Οι ασανα (οι στάσεις) της γιόγκα περιγράφονται με την σανσκριτική τους ονομασία, αλλά και με τη μεταφρασμένη τους λέξη. Λέμε και bhujangasana αλλά και κόμπρα. Πρόκειται για την ίδια στάση. Παρ’όλα αυτά, υπάρχει η τάση να εφαρμοστούν τα Σανσκριτικά, η παραδοσιακή γλώσσα της γιόγκα. 

Όταν ο Swami Niranjanananda Saraswati ερωτήθηκε σχετικά με τη σημασία της σανσκριτικής αναφοράς των ασανα της γιόγκα τη σημερινή εποχή, ανέφερε οτι..

(ελεύθερη μετάφραση)

Όταν κάνει κάποιος την πρακτική της γιόγκα για τον εαυτό του, μόνος του, στο σπίτι του, δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιεί ή να θυμάται τη σανσκριτική ονομασία των στάσεων.
Πάντοτε όμως είναι καλό να γνωρίζει και να αντιλαμβάνεται τί σημαίνουν.
Για παράδειγμα η στάση κόμπρα.
Στα σανσκριτικά είναι bhujangasana και μεταφράζεται κόμπρα.
Αλλά η σανσκριτική ονομασία είναι ο συνδυασμός τριών μάντρα.
Είναι τα μάντρα bhu, jan και gata. Κάθε συλλαβή, κάθε λέξη, κάθε μάντρα, επηρεάζει τα τσάκρα μας με ένα μοναδικό τρόπο.
Το bhu επηρεάζει το τσάκρα της καρδιάς, το jan επηρεάζει το κέντρο του ηλιακού πλέγματος, και το gata το τσάκρα του λαιμού.
Επομένως η στάση bhujangasana επηρεάζει τα τρία αυτά τσάκρα.

Στο παρελθόν, στο αρχαίο σύστημα της γιόγκα, το οποίο λειτουργούσε υπερ της υγείας, οι σανσκριτικές ονομασίες είχαν σημαντικό ρόλο. Όταν κάποιος νοσούσε, οι γιόγκι μπορούσαν να αντιληφθούν την ασθένειά του, και να τη συνδέσουν με κάποιο συγκεκριμένο τσάκρα. Αν, για παράδειγμα, κάποιος ασθενής παρουσίαζε δυσπεψία, ο γιόγκι γνώριζε οτι το manipura chakra (το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος), επηρεαζόταν από την ασθένειά του, και θα έδινε σαν οδηγία τη στάση bhujangasana. Οπότε οι σανσκριτικές ονομασίες έχουν κάποια ιδιαίτερη σημασία στην αρχαία θεραπεία. Πλεον βέβαια η επιστήμη έχει διαφορετικούς τρόπους να προσεγγίζει και να θεραπεύει την ασθένεια, αλλά γίνεται προσπάθεια να μη σταματήσουν οι σανσκριτικές ονομασίες, και η γνώση του τί σημαίνουν.

See Also

Σημασία δεν έχει να γίνεται απόλυτη μετάφραση των λέξεων, όπως οτι dhanur σημαίνει τόξο, αρα η dhanurasana είναι η στάση του τόξου. Σημασία έχει η ερμηνεία των σανσκριτικών σε σχέση με τα τσάκρα. Αυτό είναι εύκολο, καθώς χρειάζεται μόνο ένα λεξικό των τσάκρα, το οποίο δείχνει ποιά μάντρα ανήκουν σε ποιά τσάκρα. Σε κάθε βιβλίο σχετικά με την κουνταλίνι, μπορεί κανείς να βρεί τα bija mantras γύρω από τα πέταλλα των λωτών των τσάκρα. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, αν ερμηνευτεί με αυτόν τον τρόπο η στάση bhujangasana τότε bhu είναι το μάντρα για το anahata τσάκρα, jan είναι για το manipura τσάκρα, ga είναι για το vishuddhi τσάκρα. Έτσι γνωρίζουμε αμέσως οτι η συγκεκριμένη στάση επηρεάζει τα συγκεκριμένα κέντρα. Αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιούμε τα σανσκριτικά ονόματα και ας πρόκειται για μια γλώσσα που πλεον δε χρησιμοποιείται.

Διαβάστε περισσότερα : Satsang With Swami Niranjanananda Saraswati , wikipedia

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top