Now Reading
Πόνος στη μέση (οσφυαλγία)

Πόνος στη μέση (οσφυαλγία)

Πόνος στη μέση

Αν έχετε πόνο στη μέση, δεν είστε μόνοι. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ενήλικων ανθρώπων έχουν βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή τους πόνο στην περιοχή της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Δηλαδή την περιοχή που αποκαλούμε μέση. Για να αντιληφθούμε όμως καλύτερα τί είναι αυτό που αποκαλούμε πόνο στη μέση, ποιές οι αιτίες του, αλλά και τί μπορούμε να κάνουμε ώστε να τον αντιμετωπίσουμε, θα μιλήσουμε με τη Νάντια Καπανδρίτη, φυσικοθεραπεύτρια, O.M.T.

κ.Καπανδρίτη, τί είναι συνήθως ο πόνος στη μέση;

Ο πόνος στη μέση (οσφυαλγία) είναι μια πολύ συχνή κατάσταση/πάθηση την οποία το 90% των ανθρώπων θα βιώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Μπορεί να έχει διάφορες φάσεις, την οξεία, την υποξεία και τη χρόνια. Εμφανίζεται με διαφορετικές μορφές, δηλαδή να είναι πόνος τοπικός, είτε κατα μήκος της οσφύος (σαν ζώνη), πόνος μονόπλευρος που υπο περιπτώσεις κατεβαίνει προς τον γλουτό και κάποιες φορές εως και χαμηλότερα κατα μήκος του κάτω άκρου. Υπάρχει περίπτωση να συνυπάρχουν κάποια συμπτώματα που συνδέονται άμεσα με το πρόβλημα/την πάθηση όπως το μούδιασμα, η αδυναμία στο πόδι και πιο σπάνια η αδυναμία στην ούρηση.

Ποιές είναι οι πιο συχνές αιτίες πόνου στη μέση;

Μετά από μια επίσκεψη στο γιατρό μπορούμε να βεβαιωθούμε οτι ο πόνος δεν είναι σπλαχνικής αιτιολογίας. Δευτερευόντως, η λήψη ενός καλού ιστορικού και μιας σωστής αξιολόγησης είτε από το γιατρό είτε από τον φυσικοθεραπευτή σας μπορεί να μας βοηθήσει να διαλευκάνουμε εαν ο πόνος συνδέεται με τα οστά της περιοχής, τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, τους συνδέσμους, τις μυϊκές ομάδες ή το νευρικό ιστό.

Τί προκαλεί τον πόνο στη μέση;

Συνήθως ο πόνος στη μέση προκαλείται από μια σύσπαση των μυών ή συνδεσμική καταπόνηση στην περιοχή της οσφύος. Αυτό μπορεί να έχει προκληθεί είτε από κάποια παθολογία στους μεσοσπονδύλιους δίσκους (κήλη, προβολή) είτε από υπέρχρηση (ανύψωση βάρους με λάθος τρόπο, κακή στάση στην καθημερινότητά μας, λάθος άσκηση), ίσως κάποια απότομη κίνηση και τέλος από κάποια πάθηση η οποία προκαλεί αλλαγές στην βιομηχανική της σπονδυλικής στήλης (σκολίωση, αρθρίτιδα, οστεοπόρωση κτλ).

Η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου μπορεί να είναι η αιτία ενός προβλήματος στη μέση; 

Η κήλη μεσοσπονδυλιου δίσκου είναι μια πολύ συχνή πάθηση στον μέσο άνθρωπο. Είναι μια μετατόπιση του υλικού του πυρήνα του δίσκου, με αποτέλεσμα την ρήξη του ινώδους δακτυλίου που είναι το τμήμα που περιβάλλει τον πυρήνα. Σε ήπια μορφή, υπάρχει μια προβολή ενώ σε μεγαλύτερη μετατόπιση του υλικού χαρακτηρίζεται ως κήλη. Μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε σημείο του δίσκου και από μόνη της δεν προκαλεί πόνο άμεσα, αλλά μπορεί να προκαλέσει έμμεσα, δηλαδή αν ασκηθεί πίεση στους συνδέσμους και τα νεύρα που εξέρχονται από το συγκεκριμένο σπονδυλικό τμήμα. Επίσης, σε μια τέτοια περίπτωση οι μυϊκοί σπασμοί δημιουργούνται από την ανάγκη της περιοχής για διατήρηση της σταθερότητας του τμήματος αυτού της σπονδυλικής στήλης. Αξίζει να αναφερθεί οτι σε έρευνα που έχει γίνει το 30% ατόμων ηλικίας 20 ετών, 60% ατόμων ηλικίας 50 ετών και 84% ατόμων ηλικίας 80 ετών είχαν κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου και ήταν ασυμπτωματικοί.

Πείτε μας μερικά τιπς για να αντιμετωπίσουμε έναν πόνο στη μέση.

Γενικά ο πόνος στη μέση είναι ένα σύμπτωμα το οποίο πρέπει να ακούσουμε και να προσέξουμε. Πολύ βασική είναι η στοχευμένη θεραπεία στην περιοχή είτε φαρμακευτικά είτε με κάποιες φυσικοθεραπείες και εξαιρετικά σημαντική είναι η άσκηση. Τα παραπάνω θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στην δική σας περίπτωση καθώς κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός ακόμα και αν τα συμπτώματα είναι κοινά.

Αν πονέσουμε στη μέση, τί είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε;

Πρώτα πρέπει να επικοινωνήσετε είτε με το γιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή σας. Γενικά όμως, απαιτείται κάποια ξεκούραση ή τουλάχιστον αποχή από τις βαριές εργασίες είτε τις θέσεις που προκαλούν τον πόνο. Πρέπει να βρείτε τις θέσεις που ανακουφίζεστε από τον πόνο και να τις κρατήσετε για όσο χρόνο μέσα στη μέρα μπορείτε. Συνήθως η χρήση κάποιας θερμοφόρας ή πηγής θερμότητας μπορεί να σας ανακουφίσει παροδικά. Προσοχή, σε περίπτωση φλεγμονής όμως, χρειάζεται το αντίθετο δηλαδή η χρήση κάποιου ψυχρού επιθέματος (π.χ.παγοκύστης). Τέλος, η χρήση κάποιου παυσίπονου ή αντιφλεγμονώδους ή μυοχαλαρωτικού φαρμάκου συνίσταται αλλά μόνο μετά από την επικοινωνία με το γιατρό σας.

See Also


Νάντια Καπανδρίτη PT, OMT

 

 

 

 

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top