Now Reading
τα νεφρά, το γενναίο όργανο

τα νεφρά, το γενναίο όργανο

Τα νεφρά δουλεύουν υπερωρίες και σε πολύ δύσκολες συνθήκες ώστε να διατηρείται η καλή λειτουργία του σώματος.

Τι δουλειά κάνουν τα νεφρά;
Κυρίως παράγουν τα ούρα, αλλά ρυθμίζουν και την οξύτητα του οργανισμού (pH),
συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης,
αποθηκεύουν ενέργεια και συνθέτουν ορμόνες και βιταμίνες.
Η σημαντικότερη λειτουργία τους είναι να φιλτράρουν το υγρό στοιχείο του αίματος (πλάσμα). Από το φιλτράρισμα αυτό προκύπτουν βλαβερές ουσίες τις οποίες τις στέλνουν με τη μορφή ούρων στους ουρητήρες και απο εκεί φτάνουν στην κύστη.
Μόλις συγκεντρωθεί περίπου μισό λίτρο ούρα στην κύστη, τότε δημιουργείται η ανάγκη για ούρηση.
Κάθε μέρα τα νεφρά φιλτράρουν 180 λίτρα πλάσματος, δηλαδή τα τρία λίτρα του αίματος του σώματός μας τα φιλτράρουν 60 φορές την ημέρα. Δουλεύουν άψογα, με αποτέλεσμα να μπορούμε να ζήσουμε ακόμη και με ένα.
Αν υπάρξει σημαντική βλάβη των νεφρών χρειάζεται να γίνει αιμοκάθαρση, μια διαδικασία όπου εξωτερικό μηχάνημα μιμείται τη λειτουργία τους και καθαρίζει το αίμα από βλαβερές ουσίες και τοξίνες.

Σύμφωνα με την Κινέζικη φιλοσοφία, το στοιχείο που αντιστοιχεί στα νεφρά είναι το νερό.
Τα νεφρά είναι yin όργανο. Το yang όργανο που τα «συμπληρώνει» είναι η ουροδόχος κύστη. Τα νεφρά θρέφουν τον μυελό των οστών που είναι η πηγή των λευκών και ερυθρών κυττάρων του αίματος, και βοηθούν στην ανάπτυξη των οστών. Συνεπώς αν τα νεφρά υπολειτουργούν, δημιουργείται αναιμία και αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Επίσης όταν τα νεφρά έχουν μειωμένη ενέργεια, τότε παρουσιάζουμε κακή μνήμη, ανικανότητα να σκεφτούμε καθαρά, και πόνο στη μέση.
Η ζωτικότητα των νεφρών εκφράζεται και αντανακλάται μέσω του κεφαλιού και του τριχωτού του σώματος.
Τα νεφρά σχετίζονται με την είσοδο του αφτιού,
γι’αυτό και οι εμβοές μπορεί να δηλώνουν δυσλειτουργία των νεφρών και της ενέργειάς τους.
Η εποχή που αντιστοιχεί στο όργανο των νεφρών είναι ο χειμώνας, και το κλίμα είναι το κρύο.
Τα νεφρά έχουν άμεση σχέση με το αίσθημα της δύναμης της θέλησης και του θάρρους, γι’αυτό σε περίπτωση δυσλειτουργίας τους παρουσιάζονται φοβίες, κατάθλιψη, ανασφάλεια, παράνοια κ.α. Η έκφραση “τα έκανα πάνω μου” ή “κατουρήθηκα από το φόβο μου” δηλώνει την έντονη σύνδεση των νεφρών και της ουροδόχου κύστης με το αίσθημα του φόβου.
Όταν η λειτουργία των νεφρών είναι ισορροπημένη, υπάρχει σωστή, ορθή αντίληψη, ηρεμία, σοφία και αυτογνωσία.

Ο μεσημβρινός που αντιστοιχεί στα νεφρά πολύ συνοπτικά κινείται στο κέντρο του θώρακα και της κοιλιακής χώρας, κυλά στο εσωτερικό τμήμα του μηρού και της κνήμης και καταλήγει στο πέλμα. Οι περιοχές αυτές είναι τα σημεία που δίνουμε περισσότερο σημασία κατά την άσκηση, ώστε να τονώσουμε το μεσημβρινό αυτό και να απελευθερώσουμε την ενέργεια που χρειάζεται.

See Also

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο να πάρετε μια ιδέα από στάσεις που ίσως βοηθήσουν το μεσημβρινό των νεφρών:

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top