Now Reading
Power posing – Μπορεί η στάση του σώματος να μας κάνει πιο δυναμικούς;

Power posing – Μπορεί η στάση του σώματος να μας κάνει πιο δυναμικούς;

Μπορεί η στάση του σώματός μας να μας κάνει πιο δυναμικούς;

Οι άνθρωποι και τα ζώα εκφράζουν την δύναμή τους μέσα από στάσεις διάτασης και ξεδιπλώματος του σώματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πουλί του παραδείσου που για να κερδίσει το εν δυνάμει ταίρι του στο φλερτ, χρειάζεται να ανοίξει τα φτερά του, να διπλασιαστεί, να πάρει την πιο δυναμική του πόζα και να χορέψει ώστε να πείσει το θηλυκό πως είναι ο κατάλληλος για τους απογόνους της.
Αντίθετα όταν κάποιος νιώθει αδύναμος, μαζεύεται μέσα στους ώμους του σαν έμβρυο και κλείνεται στον εαυτό του.

Έρευνα αποκαλύπτει οτι στους ανθρώπους, οι δυναμικές στάσεις που μπορεί να υιοθετήσει το σώμα, μπορούν να προκαλέσουν νευροενδοκρινικές και συμπεριφορικές αλλαγές. Τα άτομα που δοκίμασαν να στήσουν το σώμα τους σε μια δυναμική πόζα, παρατήρησαν αύξηση στην τεστοστερόνη, μείωση της κορτιζόλης, και αυξημένα συναισθήματα δύναμης και ανοχής στον κίνδυνο, ενώ εκείνα τα άτομα που υιοθέτησαν μια όχι δυναμική στάση σώματος, παρουσίασαν τα αντίθετα συμπτώματα.

Αποκαλύπτεται έτσι οτι μια απλή στάση του σώματος μπορεί να επηρεάσει την ψυχική διάθεση, τη φυσιολογία του σώματος και τη συμπεριφορά, και αυτό δηλώνει πως η γλώσσα του σώματος μπορεί να επηρεάσει κάτι περισσότερο από τη σκέψη και το συναίσθημα. Μέσω μιας απλής δυναμικής πόζας του ενός λεπτού, ένα άτομο μπορεί να γίνει πιο δυναμικό και να αντιμετωπίσει καταστάσεις που απαιτούν ηγετική συμπεριφορά. Αν το αναλύσουμε λίγο περισσότερο θα μπορούσαμε να πούμε οτι η στάση του σώματος μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας, αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης μας, τη φυσιολογία του σώματός μας, αντιμετωπίζοντας το στρες, ξεγελώντας έστω τον νου οτι όλα είναι καλά, ακόμη και αν δεν είναι. Μια χαρούμενη στάση ή ένα απλό χαμόγελο για λίγα λεπτά, σε καταστάσεις που τείνουν να μας “ρίξουν” ψυχολογικά, μπορεί να μας κάνουν πιο αισιόδοξους τόσο φαινομενικά όσο και στα βάθυ των πιο εσωτερικών μας κυττάρων.

See Also

πηγές: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top