Now Reading
365 δραστηριότητες για παιδιά: #5 Ζωγραφική με δαχτυλομπογιές και νερομπογιές

365 δραστηριότητες για παιδιά: #5 Ζωγραφική με δαχτυλομπογιές και νερομπογιές

Λατρεύουμε τη ζωγραφική! Σας το είπαμε..; δε σας το είπαμε! Η ζωγραφική χαλαρώνει, απελευθερώνει, εκφράζει, γαληνεύει! Λίγες μόνο γραμμές τραβάμε με το πινέλο και ο νους παγώνει. Με την καλή έννοια. Μοιάζει να αρχίζει η δράση ενός δυνατού μυοχαλαρωτικού-ηρεμιστικού (αυτά τα πολλά μαζεμένα ‘ου’ πάντα με έκαναν να χαμογελάσω!) Αυτή η υπέροχη δραστηριότητα είναι τόσο απολαυστική που εμείς εκτος απο τις δαχτυλομπογιές, δοκιμάσαμε και τις νερομπογιές.

Δακτυλομπογιές

Αρχικά άνοιξα το πιο ζωηρό χρώμα, το κίντρινο. Ο Νικόλας έβαλε αμέσως τα χέρια του μέσα και ενθουσιάστηκε! Μετά άνοιξα το κοκκινο, το μπλε και το πράσινο. Άρχισε να ανακατεύει. Ακάθεκτη και αταραχη εγώ. Είπα πως αυτά τα χρώματα δε θα τα προσέξω όπως τις πλαστελίνες. Ας ανακατέψει ο,τι θέλει! Δε σας κρύβω πως όταν ανακάλυψε πως υπάρχει το μαύρο, παραπονιόταν μέχρι να του το ανοίξω. Μαύρο, πράσινο, μπλε, κόκκινο, κίτρινο, άσπρο. Αυτή ήταν η σειρά που βουτούσε τα χέρια του. Από το ένα στο επόμενο. Όλα μαζί έγιναν ένα ουράνιο τόξο και το άπλωνε στο χαρτί. Μου άρεσε η ιδέα, γιατί τα χρώματα δεν έγιναν όλα αμέσως μαύρο, αλλά έκαναν γραμμές το ένα μέσα στο άλλο και ήταν υπέροχα. Ξεκίνησα και εγώ να βουτάω σε δυο-τρία χρώματα μαζί. Δυστακτική εγώ, το υποσυνείδητό μου κρύβει την οδηγία να μην ανακατέψω τα χρώματα και τα χαλάσω, και φυσικά να μη λερωθώ. Και τότε είναι που αποφάσισα να το διαγράψω και να βουτήξω σε όλα! Και στο άσπρο, και ας γίνει ο,τι θέλει!
Μη σας τα πολυλογώ. Αυτή η δραστηριότητα με κέρδισε. Είναι που η αίσθηση του βουτήματος στη μπογιά πυροδοτεί εκρήξεις δημιουργίας και έμπνευσης..; Είναι που όταν απλώνονται τα χρώματα και γινόμαστε εμείς οι δημιουργοί, μάς δίνεται η αίσθηση της παντοδυναμίας.. Και είναι και αυτή η ανεμελιά, που σε συνδέει με τα παιδικά σου χρόνια. Μπορεί τελικά από αυτή τη δραστηριότητα να κέρδισα περισσότερα εγώ. Και αυτό το κατάλαβε ο Νικόλας. Και επειδή του αρέσει να αφοσιώνομαι στο παιχνίδι μας, μου ζητάει συχνά να ζωγραφίσουμε. Για τη δραστηριότητα με τις δαχτυλομπογιές, μην ξεχάσετε να φορέσετε παλιά ρούχα που δε σας νοιάζει να λερώσετε, αν και μάλλον βγαίνουν στο πλυντήριο. Εμείς λερωθήκαμε λίγο, αλλά με σηκωμένα τα μανίκια, είναι ελάχιστο. Αμέσως μετά πλύναμε χέρια και κάναμε μπάνιο.

Νερομπογιές

Το σκηνικό το επαναλάβαμε με νερομπογιές. Εδώ να σημειώσω πως το βούτημα του πινέλου στο νερό μπορεί να γίνει εμμονή. Κάτω από το χαρτί που ζωγραφίζαμε έβαλα πολύ πολύ χαρτί γιατί έγινε μούσκεμα και στο τέλος σκίστηκε στα δυο. Αλλά άξιζε τον κόπο. Το παράδοξο με τις νερομπογιές είναι πως δε λερωθήκαμε καθόλου! Κάτω από το τραπέζι έβαλα ένα πλαστικό τραπεζομάντηλο, που δεν αφήνει να περάσει τίποτα. Παίζοντας με τη ζωγραφική είναι καλή ευκαιρία να μάθουμε τα βασικά χρώματα και πώς δημιουργούνται τα υπόλοιπα όταν αναμίξουμε τα βασικά μεταξύ τους. Μπορούμε επίσης να μάθουμε τί χρώμα είναι κάθε τί, ζωγραφίζοντάς το. Όπως για παράδειγμα, ότι το πορτοκάλι είναι πορτοκαλί, και έχει πράσινα φύλλα.

Tip για παιχνίδι με τα χρώματα:

Ζητήστε στα παιδιά να κλείσουν τα μάτια και να βουτήξουν τα χέρια τους στη δαχτυλομπογιά. Ρωτήστε τους τί αίσθηση και ποιό συναίσθημα δημιουργείτε, με πιο απλά λόγια, τί αισθάνονται! Ξεκινήστε να ζωγραφίζετε αντικείμενα με το χρώμα τους, όπως ένα κόκκινο μήλο ή ένα πορτοκαλί μανταρίνι. Αναδείξτε μηνύματα αγάπης για το περιβάλλον, για τα ζωάκια, για την άγρια φύση, για το σύμπαν, ζωγραφίστε κάτι από όλα αυτά και πείτε μια μικρή ιστορία για ο,τι κι αν ζωγραφίσετε ανάβοντας σπίθες περιέργειας στα παιδιά να μάθουν περισσότερα και να αγαπήσουν το θέμα. Δημιουργήστε χρώματα, μάθετε τα βασικά και πώς δημιουργούνται τα υπόλοιπα. Δοκιμάστε να αναμίξετε: κίτρινο με κόκκινο για να βγεί το πορτοκαλί, μπλέ με κίτρινο για το πράσινο, κόκκινο με πράσινο για το καφέ, κόκκινο με μπλε για το μωβ, κόκκινο με άσπρο για το ροζ. Βάλτε στο κάθε ένα λίγο άσπρο ή λίγο μαύρο για να βρείτε τις αποχρώσεις που προκύπτουν. Να περάσετε υπέροχα και να το ευχαριστηθείτε!
What's Your Reaction?
Excited
4
Happy
6
In Love
5
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top