Now Reading
Οι γυναίκες του Αφγανιστάν

Οι γυναίκες του Αφγανιστάν

 

Διαβάζοντας για την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, με γέμισε αγωνία η εικόνα των ανθρώπων που πασχίζουν να φύγουν από τη χώρα τους. Τρόμος και ρίγος με διαπέρασε όταν παρατήρησα οτι καμία γυναίκα δε φαίνεται να τρέχει για να επιβιβαστεί σε αυτά τα αεροπλάνα ελπίδας. Ίσως να είναι ήδη μέσα σκέφτηκα, θα έχουν επιβιβάσει ηδη πρώτα τα γυναικόπαιδα μάλλον.
Τότε θυμήθηκα..

 

 

Η Bibi Aisha είναι μια Αφγανή γυναίκα από την Καμπούλ. Ο σύζυγός της τη χτυπούσε από την ημέρα που την υποχρέωσε να τον παντρευτεί. Ήταν 12 ετών. Μια μέρα, την χτυπούσε τόσο άσχημα, που νόμιζε ότι θα πεθάνει, και προσπάθησε να ξεφύγει ζητώντας βοήθεια από έναν γείτονα. Για να την τιμωρήσει επειδή έφυγε χωρίς την άδειά του, ο σύζυγός της, ο οποίος είναι ένας από τους Ταλιμπάν, την πήγε σε ένα απομακρυσμένο σημείο στο βουνό. Μαζί με αρκετούς άνδρες την ακινητοποίησαν για της ακρωτηριάσει τη μύτη, τα αυτιά και τα μαλλιά. Ούρλιαζε χωρίς αποτέλεσμα.
«Αν είχα τη δύναμη, θα τους σκότωνα όλους» είπε.
Η Aisha έφτασε στις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2019 για εκτεταμένη επανορθωτική χειρουργική επέμβαση.

 

Τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν άλλαζαν συνεχώς τα τελευταία 100 χρόνια. Οι Αφγανές γυναίκες κατέκτησαν την ισότητα το 1964. Από εκείνη την περίοδο μπορείτε να βρείτε φωτογραφίες του Αυγανιστάν που θυμίζουν πολιτισμένη χώρα. Τα δικαιώματά τους όμως άλλαξαν ξανά και ξανά, και υπάρχει μεγάλη ανησυχία μιας και πάλι φέτος (2021), οι Ταλιμπάν κατέλαβαν ξανά την εξουσία.
Η ελευθερία όπως και η ζωή των γυναικών στο Αφγανιστάν κινδυνεύει, και ας μας διαβεβαιώσουν για το αντίθετο.

Ο πληθυσμός στο Αφγανιστάν είναι περίπου στα 34 εκατομμύρια,
15 εκατομμύρια άνδρες και 14.2 εκατομμύρια γυναίκες.
Σύμφωνα με την παράδοση, οι γυναίκες παντρεύονται αμέσως μόλις τελειώσουν το σχολείο, (τα 16 είναι η νόμιμη ηλικία), και ασχολούνται με τα οικιακά. 

Για τις γυναίκες του Αφγανιστάν κατα καιρούς ίσχυαν τα εξής :

Από βρέφη, τα κορίτσια και οι γυναίκες είναι ιδιοκτησία του πατέρα και του συζύγου τους.

Λόγω αυτού, στερούνται την ελευθερία τους και αναγκάζονται να παντρευτούν όποιον αποφασίσει ο πατέρας τους.

Όταν περάσουν τα 16, σύμφωνα με τον νόμο, οι γυναίκες αναγκάζονται να παντρευτούν.

Τα μικρά κορίτσια παντρεύονται επίσης, παράνομα.

Η νύφη αγοράζεται από τον γαμπρό.

Για να γλιτώσουν από τον γάμο, οι γυναίκες αυτοκτονούν.

Επιτρέπεται η πολυγαμία των αντρών.

Οι γυναίκες είναι κρατούμενες στο σπίτι των συζύγων τους και τα παράθυρα βάφονται από πάνω εως κάτω ώστε κανείς να μη βλέπει τί συμβαίνει μέσα ή έξω από το σπίτι.

Τα διαζύγια προκύπτουν έπειτα από απόφαση του άντρα συζύγου και όχι της γυναίκας.

Θεωρείται νόμιμο να παντρεύονται οι άντρες Αφγανοί ξένες μη-Μουσουλμάνες γυναίκες, αλλά θεωρείται παράνομο να το κάνουν οι γυναίκες.

Δεν υπάρχει η έννοια της αντισύλληψης.

Οι γυναίκες υπομένουν σκληρή κακοποίηση. Αν αποπειραθούν να ξεφύγουν από την κακοποίηση του σπιτιού τους, στιγματίζονται, απομονώνονται, διώκονται από τις αρχές  και  δολοφονούνται από συγγενείς τους.

Δολοφονούνται ούτως ή άλλως από τους άντρες συγγενείς τους χωρίς λόγο.

Στις γυναίκες επιβάλλεται να εμφανίζονται δημόσια μόνο με ολόσωμο πέμπλο, ή αλλιώς μπούρκα. Αν δεν φορούν μπούρκα, κάθε άντρας έχει το δικαίωμα να τις ξυλοκοπήσει.

Οι γυναίκες απαγορεύεται να εργάζονται και να βγαίνουν έξω από το σπίτι τους χωρίς να τις συνοδεύει κάποιος άντρας της οικογένειας.

Απαγορεύεται να σπουδάσουν, να έχουν χρήματα, να μάθουν ξένες γλώσσες, να εργαστούν.

Απαγορεύεται να ταξιδέψουν. 

Αφγανές γυναίκες, που στο παρελθόν είχαν αξιόλογες θέσεις, αναγκάστηκαν να βγουν στους δρόμους με τις μπούρκες τους πουλώντας ό,τι είχαν για να επιβιώσουν.

Οι Ταλιμπάν έχουν απαγάγει, βιάσει και πουλήσει για πορνεία και δουλεία Αφγανές στο Πακιστάν.

Οι γυναίκες ανταλλάσσονται επίσης, για να επιλυθούν διαφορές μεταξύ οικογενειών.

Ο αναλφαβητισμός και η πίστη στις πατριαρχικές παραδόσεις και έθιμα εντείνουν το πρόβλημα της κακοποίησης των γυναικών.

Δυστυχώς, ζώντας σε αυτές τις συνθήκες από την πρώτη στιγμή της γέννησής τους, στερούμενες παιδείας, εκπαίδευσης, επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο, οι γυναίκες του Αφγανιστάν αποδέχονται αυτή την κατάσταση και τη θεωρούν κομμάτι της ζωής που οφείλουν να ζήσουν.

Μια αναφορά της κυβέρνησης το 2011 αποκάλυψε οτι το 25% των γυναικών και κοριτσιών στο Αφγανιστάν που έχουν διαγνωσθεί με συρίγγιο ήταν νεότερες των 16 ετών όταν παντρεύτηκαν. Αν αναζητήσετε τις αιτίες που προκαλούν ένα συρίγγιο ή fistula στην περιοχή του πρωκτού, θα ανακαλύψετε πως ανάμεσα σε άλλες είναι και οι βιασμοί, ομαδικοί βιασμοί και βιασμοί με εξωτερικό αντικείμενοFistula wikipedia

Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν απαγορεύεται να οδηγούν οχήματα.

Απαγορεύεται να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε κάθε διεθνές γεγονός. 

Οι γυναίκες με αναπηρία στο Αφγανιστάν αντιμετωπίζουν παντού κάθε μορφής διάκριση και σεξουαλική παρενόχληση.

Μια 33χρονη Αφγανή πυροβολήθηκε και μαχαιρώθηκε στα μάτια καθώς γύριζε από τη δουλειά της. Η γυναίκα επέζησε, αλλά έχασε την όρασή της. Η επίθεση πιθανότατα οργανώθηκε από τον πατέρα της ο οποίος δεν επιθυμούσε να εργάζεται η κόρη του.

Το 2012, το Αφγανιστάν κατέγραψε 240 περιπτώσεις honor killing. To 21% διαπράχθηκα από τους συζύγους των θυμάτων. To 7% από τους αδερφούς τους. Το 4% από τους πατέρες, και το υπόλοιπο από συγγενείς. Η συντρηπτική πλεοψηφία δεν έχει τιμωρηθεί.

Οι δουλειές του σπιτιού είναι υποχρέωση των γυναικών. Αν σε μια γυναίκα επιτραπεί να δουλέψει, θα χρειαστεί να κάνει και τα οικιακά και τη δουλειά της.

See Also

Οι Ταλιμπάν καίνε σχολεία, θανατώνουν μαθητές και δασκάλους.

Η δικαιολογία των Ταλιμπαν για την απάνθρωπη αντιμετώπιση των γυναικών ειναι η προστασία του αντίθετου φύλου.

Η μόνη γυναίκα που κατάφερε να χωρίσει από τον άντρα της ήταν η Rora Asim Khan που ήταν ξένη υπήκοος, και πήρε το διαζύγιό της με τη βοήθεια της Γερμανικής Πρεσβείας.

Όλοι οι Αφγανοί πολίτες θεωρούνται Μουσουλμάνοι.

Το Καζακστάν ήταν η χώρα που απέδωσε μεγάλη σημασία στην ενδυνάμωση των γυναικών του Αφγανιστάν, και κατάφερε να λάβει συνεισφορά από την ΕΕ 2 εκατομμυρίων ευρώ για την εκπαίδευση των Αφγανών γυναικών στο Καζακστάν.

 

www.nationalgeographic.com.es

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 90% των γυναικών στο Αφγανιστάν έχουν υποστεί κάποιας μορφής βίας και παρενόχλησης. Μπορεί να είναι ψυχολογική βία, λεκτική, σωματική, ακόμη και θάνατος. Οι γυναίκες στερούνται καθημερινά τα ανθρώπινα δικαιώματά τους γιατί σύμφωνα με τους Ταλιμπάν πρέπει να προστατευτούν. Αν παραβούν αυτούς τους παράλογους νόμους, δίνεται το δικαίωμα στους άντρες να τις χτυπήσουν μέχρι θανάτου. Οι περισσότερες αναφορές άσκησης βίας περνούν απαρατήρητες από τις αρχές.

Αυτό λέγεται προστασία..

Κάθε αλλαγή που έφερε την ισότητα των δύο φύλων δημιουργούσε αντιδράσεις και διαμαρτυρίες με αποτέλεσμα σύντομα όλα να γυρίσουν στην προτέρα βολική κατάσταση, η οποία υποστηρίζουν οι Ταλιμπάν και όχι μόνο, οτι είναι σύμφωνη με το σύστημα της Σαρία, δηλαδή τον ισλαμικό νόμο.
Οι κληρικοί ωθούν τη χώρα στον σκοταδισμό και τις γυναίκες στο βασανισμό.

 

Human rights organizations, including Human Rights Watch and the United States Commission on International Religious Freedom have expressed concern at women’s rights in the country. Georgetown Institute for Women, Peace and Security ranks Afghanistan as one of the worst countries for women.

 

androphilia.tumblr.com

 

Οι Αφγανές είναι μαχήτριες από την ώρα που γεννιούνται.

 

Πηγή: Women_in_Afghanistan

See also : Escape from Taliban

Φωτογραφία εξωφύλλου: theguardian.com

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top