Now Reading
Tips από την KonMari για να τακτοποιήσουμε το σπίτι μας!

Tips από την KonMari για να τακτοποιήσουμε το σπίτι μας!

Βλέποντας εκπομπές στο netflix με μανιακούς με την τακτοποίηση του σπιτιού, έμαθα διάφορα τρικς για να διατηρώ όσο πιο τακτοποιημένο γίνεται το σπίτι μαζί με τον μικρό μου ανθρωπάκο.
Αρχικά, είναι γνωστό και απόλυτα αποδεκτό, πως ένα σπίτι με παιδιά δεν μπορεί να μείνει τακτοποιημένο για παραπάνω από 1 ώρα. Οπότε δεν έχουμε τύψεις όλοι εμείς που καταλήγουμε με έναν παιδότοπο στο σαλόνι μας. Αυτόν τον παιδότοπο όμως μπορούμε να τον βάζουμε σε τάξη, και να φαίνονται όλα αρμονικά και τακτοποιημένα έστω και για λίγο.
Για να το καταφέρουμε αυτό μπορούμε να πάρουμε πολλές ιδέες και συμβουλές από το διαδίκτυο. Μία ειδικός στη μέθοδο της τακτοποίησης είναι η Ιαπωνέζα KonMari. Η KonMari όταν ήταν μικρή παρατηρούσε τη μαμά της να τακτοποιεί και της άρεσε πολύ. Το έκανε συνήθεια και παιχνίδι, και μόλις έγινε 18 χρονών ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά με την τακτοποίηση σπιτιών. Η λίστα αναμονής των πελατών της έφτασε σύντομα στους 6 μήνες, και τότε αποφάσισε να καταγράψει τις γνώσεις της σε ένα βιβλίο και να παρουσιάσει τη δουλειά της στην τηλεόραση.
Βλέποντας την KonMari να περιγράφει τη μέθοδό της, αντιλαμβανόμαστε πως τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν στην τακτοποίηση του σπιτιού, και μάλιστα να τους γίνει συνήθεια! Έτσι μπορεί να παραμένει τακτοποιημένο ένα σπίτι!
Ας προχωρήσουμε όμως σε μερακά από τα τιπς που μπορούν να μας βοηθήσουν για να μπει μια τάξη στο σπίτι μας.

Πρώτα από όλα, για να μην πελαγώσουμε με τις δουλειές που πρέπει να γίνουν, ξεκινάμε να τακτοποιούμε ανα κατηγορία και όχι ανα δωμάτιο. Για παράδειγμα, μια κατηγορία μπορεί να είναι τα ρούχα μας. 

Για τον παραπάνω λόγο, ξεκινάμε πρώτα πρώτα να βάζουμε σε τάξη τα ρούχα μας.

Αδειάζουμε ντουλάπες και συρτάρια, και δημιουργούμε μια στοίβα με ρούχα. Αντιλαμβανόμαστε πόσα πολλά ρούχα έχουμε. Συνεχίζουμε αγγίζοντας τα ρούχα με τα χέρια μας ώστε να αισθανθούμε αν κάθε ρούχο μάς προσφέρει πλεον χαρά ή όχι. Χωρίς δεύτερες σκέψεις, ανακυκλώνουμε ή χαρίζουμε όλα τα ρούχα που δε μας κάνουν πλεον χαρούμενους. Το ίδιο ισχύει και για τα ρούχα που δεν έχουμε φορέσει τα τελευταία 2 χρόνια. Δεν ξεχνάμε να ευχαριστήσουμε τα ρούχα που αφήνουμε για όλα όσα μάς είχαν προσφέρει στο παρελθόν.
Τα ρούχα που απομένουν τα διπλώνουμε και τα τοποθετούμε κάθετα σε συρτάρια ώστε να τα ξεχωρίζουμε. Ο τρόπος είναι συγκεκριμένος και περιγράφεται στο παρακάτω βίντεο. Τα υπόλοιπα τα κρεμάμε σε κρεμάστρες ώστε να τα ξεχωρίζουμε εύκολα. Ξεκινάμε πρώτα με αυτά που θα κρεμάσουμε και έπειτα με αυτά που θα διπλώσουμε. Τυχόν κουτιά αποθήκευσης θα φανούν χρήσιμα για την ντουλάπα καθώς μπορούμε να τοποθετήσουμε μέσα τις τσάντες ή διάφορα αξεσουαρ και να δημιουργηθεί μια τάξη στην ντουλάπα μας.

Έπειτα τακτοποιούμε την κουζίνα, την αποθήκη ή το γκαράζ και το μπάνιο.

Τα συρτάρια είναι η αρχή. Σε αυτά θα χωρίσουμε κάθε είδος ξεχωριστά και θα βάλουμε τα μεγάλα αντικείμενα μαζί, και τα μικρότερα επίσης. Τοποθετούμε θήκες μέσα στα συρτάρια για να είναι πιο εύκολη η αποθήκευση. Σε όλες τις περιπτώσεις πετάμε οτιδήποτε δε χρησιμοποιούμε ή δε μας χρησιμεύει. Σκεφτείτε πόσες κατσαρόλες κρατάτε και δεν χρησιμοποιείτε ποτέ. Πόσα αναμνηστικά που δεν χρειάζεστε πλεον. Ακόμη και τα βίντεο από γάμους και βαφτίσεις, τα καταχωνιάζουμε και τα βλέπουμε μία με δύο φορές στη ζωή μας. Αναρωτιέται κανείς τελικά, αν όλα αυτά που επιλέγουμε τελικά τα χρειαζόμαστε ή όχι..

Περισσότερες συμβουλές θα βρείτε στα βίντεό της KonMari στο youtube και στο netflix.

See Also

 

What's Your Reaction?
Excited
3
Happy
1
In Love
2
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top