Now Reading
πως να προσαρμοστούμε μετά τις διακοπές

πως να προσαρμοστούμε μετά τις διακοπές

Τη μια στιγμή είστε αραγμένοι στην παραλία, και απολαμβάνετε τον ήλιο και τον δροσερό χυμό σας, και την άλλη επιστρέφετε στη δουλειά και χρειάζεται να συγκεντρωθείτε στα καθήκοντά σας. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Δείτε μερικά από τα τιπς που ακολουθούν:

  • αν είναι δυνατό, επιστρέψτε τουλάχιστον 1 ή 2 μέρες νωρίτερα από τις διακοπές στη μόνιμη κατοικία σας για να προσαρμοστείτε ομαλά. Δηλαδή αν λείψατε μία ή δύο εβδομάδες, επιστρέψτε το Σάββατο αντί της Κυριακής. Όχι μόνο θα προλάβετε να ξεπακετάρετε, αλλά θα βάλετε και πλυντήρια, θα μαγειρέψετε το κολατσιό σας και ίσως να κάνετε και κάποια ακόμη προετοιμασία το βράδυ της Κυριακής.
  • επιστρέψτε στη ρουτίνα σας πηγαίνοντας για ύπνο νωρίς το προηγούμενο βράδυ. Μη σας πώ και το παραπροηγούμενο. Έτσι και πρωί θα ξυπνήσετε για να είστε στην ώρα σας στη δουλειά, και δε θα νιώθετε σαν να έχετε hang over μόλις ξυπνήσετε.
  • κάντε ένα πλάνο με όλα όσα χρειάζεται να γίνουν, και βάλτε πρωτεραιότητες. Οι πιο παλιές εκκρεμότητες ή εκείνες που δεν παίρνουν αναβολή, χρειάζεται να γίνουν πρώτες. Μη γεμίζετε τη μέρα σας, και μη φορτίζετε το νου σας με πολλές φροντίδες και άγχη. Οι εκκρεμότητες μπορούν να μοιραστούν μέσα στη μέρα ή και τη βδομάδα.

  • όταν ξυπνήσετε για να πάτε στη δουλειά, σκεφτείτε κάτι ευχάριστο, βάλτε το αγαπημένο σας τραγούδι καθώς ετοιμάζεστε, χαμογελάστε στον καθρέφτη και πείτε στον εαυτό σας πως η μέρα αυτή θα είναι υπέροχη!
  • φάτε πρωινό, πιείτε αρκετό νερό, και πάρτε μαζί σας κολατσιό. Ειδικά την πρώτη μέρα θέλετε να είστε προετοιμασμένοι ώστε να μειώσετε τα παράπονα και τη δυσανασχέτηση που μπορεί να νιώσετε.

  • μη μπείτε με φόρα στο γραφείο σας, έτοιμοι να ξεμπερδέψετε με όλες τις εκκρεμότητες! Κάντε μικρά διαλείμματα μέσα στη μέρα, θα σας βοηθήσουν να μην εξαντλήσετε τις δυνάμεις σας, και να επανέλθετε φυσιολογικά στους ρυθμούς σας. Μη νιώσετε τύψεις γι’αυτό, είναι απόλυτα φυσιολογικό να χρειάζεστε το χρόνο σας, αφήστε που θα σας κάνει περισσότερο αποδοτικούς.
  • φύγετε από την εργασίας σας σχετικά στην ώρα σας. Μην τιμωρήσετε τον εαυτό σας μένοντας παραπάνω στη δουλειά. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να κουραστείτε χωρίς αποτέλεσμα. Οι διακοπές σάς αξίζουν, και χρειάζεται να σέβεστε τον προσωπικό σας χρόνο ξεκούρασης, όπως και το ωράριο εργασίας σας, αν θέλετε να έχει αποτέλεσμα αυτό που κάνετε. Όσο πιέζετε τις καταστάσεις, και όσο νιώθετε τύψεις και αυτοτιμωρείστε με burnout εργασία, τόσο θα χαλάτε τη γλυκιά ανάμνηση των διακοπών σας. Το συνεχές στρες και οι ενοχές καλό είναι να μένουν μακριά από τη ζωή μας.
  • αν δε δουλεύετε τότε απλά επιστρέψτε σταδιακά στην καθημερινότητά σας. Ξυπνήστε νωρίτερα μέρα με τη μέρα, και κάντε ένα πρόγραμμα ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες εκκρεμότητες. Μαγειρέψτε κάτι εύκολο, μην πέσετε με τα μούτρα στις δουλειές του σπιτιού, μοιράστε τις μέσα στην εβδομάδα. Χαλαρώστε πίνοντας ένα καφέ ή ένα τσάι στο μπαλκόνι σας, αλλά μην τεμπελιάσετε πολύ, για να μπορέσετε κάποια στιγμή να ξεκινήσετε τη μέρα σας.
  • πηγαίνετε για έναν περίπατο, ή για γρήγορο περπάτημα τις δροσερές ώρες της ημέρας. Αφήστε τη σκληρή γυμναστική για τον επόμενο μήνα, επιστρέψτε σταδιακά στο πρόγραμμα άσκησης του σώματός σας ώστε να μην υπάρχουν πολλές πιθανότητες να τα παρατήσετε, και να μην ταλαιπωρήσετε το σώμα σας.
  • στην έρευνά μας για τους τρόπους ομαλής επιστροφής μετά τις διακοπές, μάς συμβούλεψαν πως είναι χρήσιμο να αγοράσουμε ένα σουβενίρ από τις διακοπές μας, που να μας εξιτάρει κάποια αίσθηση, όπως την αίσθηση της όσφρησης (θα μπορούσε για παράδειγμα να είναι ένα αρωματικό κερί ή ένα αρωματικό στικ). Θα βοηθούσε να το έχουμε μαζί μας και να ενεργοποιούμε τις αισθήσεις μας, ξυπνώντας μια ωραία ανάμνηση στις δύσκολες στιγμές της μέρας μας, αλλάζοντας την κουρασμένη μας διάθεση.
  • και κάτι για τις μέρες πρωτού πάμε διακοπές. Ξεμπερδεύουμε με δουλειές που είναι σε εκκρεμότητα. Καθαρίζουμε το σπίτι πριν φύγουμε για να το βρούμε καθαρό όταν γυρίσουμε. Δημιουργούμε ένα αυτόματο mail ή ηχητικό μήνυμα τηλεφωνητή που να ενημερώνει τους πελάτες ή συνεργάτες οτι λείπουμε και θα απαντήσουμε μόλις επιστρέψουμε από τις διακοπές. Έτσι δε θα είναι κανείς ανυπόμονος ούτε εξαγριωμένος.
What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
2
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top