Now Reading
Το σύστημα εκπαίδευσης Μοντεσσόρι

Το σύστημα εκπαίδευσης Μοντεσσόρι

Όλα όσα διαβάσαμε για το Σύστημα Εκπαίδευσης Μοντεσσόρι:

 

Το σύστημα εκπαίδευσης Μοντεσσόρι είναι μια από τις πιο διάσημες παιδαγωγικές στον κόσμο.
Ιδρύθηκε το 1907 από την Ιταλίδα, παιδαγωγό, φιλόσοφο και γιατρό, Μαρία Μοντεσσόρι.

Τα πρώτα 6 χρόνια του παιδιού είναι τα πιο κρίσιμα για να αντιληφθεί τον κόσμο και τον εαυτό του.

Κατα τη διάρκεια των 6 πρώτων χρόνων τα παιδιά περνούν διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Στη διάρκεια κάθε σταδιου μπορούν να αποκτήσουν πιο εύκολα συγκεκριμένες δεξιότητες.

Στο πρώτο στάδιο για παράδειγμα, μπορούν να τελειοποιήσουν την αδρή κινητικότητά τους, και στο δεύτερο τη λεπτή κινητικότητα.

Σε γενικές γραμμές τα στάδια αυτά αφορούν το συναισθηματικό, οπτικο-κινητικό, γλωσσικό, γνωστικό και κοινωνικό τομέα.

Η μέθοδο μοντεσσόρι έχει σχεδιαστεί ώστε να δίνει τα κατάλληλα ερεθίσματα για να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δεξιότητες κάθε σταδίου.

Η μέθοδος της Μοντεσσόρι βασίζεται στην ανακάλυψη, την αυτοκατευθυνόμενη δραστηριότητα, το παιχνίδι συνεργασίας, την εκπαίδευση των αισθήσεων και την ελευθερία με όρια. Αυτή η μέθοδος που μοιάζει τόσο σύγχρονη, έχει επίδραση σε όλα τα παιδιά, ακόμη και σε εκείνα με ειδικές ανάγκες.

Ο δάσκαλος στο σχολείο Μοντεσσόρι είναι καθοδηγητής. Παρατηρεί και κατευθύνει το παιδί μέσα από την κίνηση και το παιχνίδι ώστε να λάβει τα κατάλληλα ερεθίσματα που αντιστοιχούν στο στάδιο ανάπτυξης που βρίσκεται. Έτσι το παιδί τελειοποιεί τις δεξιότητές του όταν είναι έτοιμο να τις μάθει.

Διαλέγει μόνο του κάθε φορά από συγκεκριμένες επιλογές τί επιθυμεί να μάθει και για  3 ώρες περίπου επικεντρώνεται σε αυτή την απασχόληση, χρησιμοποιώντας το νου του, τα χέρια του και την κίνηση του σώματός του.

Ο χώρος μέσα στον οποίο μπορεί ένα παιδί να λάβει τα μέγιστα από τη μέθοδο Μοντεσσόρι είναι λιτός, μινιμαλ, με όλα τα χρώματα της ίριδας, με μπόλικο φυσικό φώς, με παιχνίδια ταξινομημένα ανάλογα το στάδιο ανάπτυξης του παιδιού.

See Also

Δεν έχει θρανία και καρέκλες, πίνακα και έδρα. Το παιδί μπορεί να κάτσει κάτω, ή να κινείται όρθιο.

Όλα αντιστοιχούν στο μέγεθός του, και είναι προσαρμοσμένα στις δικές του ξεχωριστές ανάγκες. Και έτσι η μέθοδος αυτή απελευθερώνει το πνεύμα των παιδιών, τα βοηθά να μεγαλώσουν ομαλά, ειρηνικά, εξηγεί, απελευθερώνει τον νου, συγκροτεί τη σκέψη και τη λογική, δημιουργεί ενσυναίσθηση, δίνει λύσεις σε προβληματισμούς, έννοια σε κάθε ποιότητα και δημιουργεί ανεξάρτητα παιδιά, ικανά, με λογική σκέψη και με συναίσθημα που δεν τα εξουσιάζει.

Τα παιδιά απελευθερώνονται, χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους, αντιλαμβάνονται, λαμβάνουν απαντήσεις, επιλέγουν, μαθαίνουν να ανταπεξέρχονται στις καθημερινές ανάγκες τους, αντιλαμβάνονται πώς ζούμε μέσα στο περιβάλλον και πώς επιβιώνουμε, αντιλαμβάνονται τις αρχές με τις οποίες λειτουργεί η κοινωνία, δε βαριούνται και δεν αντιμετωπίζουν το σχολείο σαν μια βαρετή υποχρέωση.

Η μέθοδος Μοντεσσόρι φροντίζει για τη συναισθηματική, σωματική, πνευματική, κοινωνική, ψυχική εκπαίδευση. 

 

 

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
1
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top