Τί είναι η γιόγκα

Η γιόγκα योग  κατάγεται από την Ινδία. Προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη yuj  και σημαίνει ενότητα ή ζυγός. Είναι αρσενικού γένους, παρ’όλα αυτά θα την αναφέρουμε ως θηλυκού. Η γιόγκα αναπτύχθηκε σαν μέρος του Ταντρικού πολιτισμού πριν από περισσότερο από δέκα χιλιάδες χρόνια, και θεωρείται από ορισμένες παραδόσεις ως το θείο δώρο που αποκαλύφθηκε ώστε να\ αντιληφθεί ο άνθρωπος τη θεϊκή του φύση.

Η πρώτη αναφορά στη λέξη γιόγκα γίνεται στο αρχαιότερο κείμενο, το Rig Veda. Έπειτα ακολούθησαν οι Upanishads όπου έγινε μια προσπάθεια να οριστεί η γιόγκα, η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε στις Yoga Sutras του rishi Patanjali. Ο Patanjali ορίζει τη γιόγκα σαν τον απόλυτο έλεγχο σε όλα τα φάσματα της συνειδητότητας. Και αυτός είναι και ο ορισμός της γιόγκα : η γιόγκα είναι η τέχνη με την οποία έχουμε πλήρη έλεγχο σε όλα τα επίπεδα της συνειδητότητας (συνειδητό, υποσυνείδητο, ασυνείδητο). Μέσα από την τέχνη αυτή, γινόμαστε θεατές όλων των εμπειριών που μπορούμε να αντιληφθούμε, και παύουμε την ύπνωση του νου.

“ Στις γιόγκικες γραφές αναφέρεται οτι υπάρχουν 8.400.000 στάσεις που αντιπροσώπευαν τις 8.400.000 ζωές που πρέπει να μετενσαρκωθεί κάποιος ώστε να απελευθερωθεί από τον υλικό κόσμο. Οι μετενσαρκώσεις αφορούν την εναλλαγή των όντων από την πιο απλούστερη μορφή στην πιο πολύπλοκη, την ανθρώπινη. 

Η γιόγκα χρησιμοποιεί κάποια εργαλεία για να επιτύχει την αρμονία του νου, του σώματος και των συναισθημάτων. Αυτά τα εργαλεία είναι οι στάσεις του σώματος (asana), η αναπνοή (pranayama), οι χειρονομίες των χεριών (mudra), τα κλειδώματα (banda), οι καθαρισμοί (satkarmas) και ο διαλογισμός. Τα εργαλεία αυτά εξισορροπούν τις λειτουργίες του σώματος προς όφελος της υγείας μας. Το πρώτο εργαλείο που χρησιμοποιεί ο ασκούμενος για να εξασφαλίσει την υγεία του είναι οι στάσεις του σώματος (asana) και αργότερα, όταν ο νους εναρμονιστεί και σταθεροποιηθεί, τότε εισάγεται η αυτοπειθαρχία και ο αυτοέλεγχος (διαλογισμός). Για το λόγο αυτό, εσφαλμένα στη Δύση τη μπερδεύουμε με τη γυμναστική.

“ Σκοπός της γιόγκα είναι να αφυπνίσει την πρωταρχική μας ενέργεια, την Κούνταλίνι Σάκτι. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ιατρικής, η γιόγκα αποτελεί θεραπευτική μέθοδο η οποία είναι επιτυχημένη λόγω της ισορροπίας που δημιουργεί στο νευρικό και ενδοκρινικό σύστημα τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν άμεσα όλα τα άλλα συστήματα και όργανα του σώματος, και μαζί με αυτά και τον νου. Σώμα και νους είναι δύο έννοιες που συνδέονται άμεσα. Κάθε νοητική φόρτιση, είναι ένας σωματικός “κόμπος”, και το αντίστροφο. Όταν το σώμα αποκτήσει μια δυσκαμψία, έναν “κόμπο”, τότε η ζωτική ενέργεια (prana) μπλοκάρει στο σημείο αυτό και εκεί αρχίζουν να συσσωρεύονται τοξίνες. Οι στάσεις του σώματος στη γιόγκα και η αναπνοή (ιδανικά και οι καθαρισμοί) απομακρύνουν τη δυσφορία που συσσωρεύεται στο σώμα, και επιτρέπουν την ελεύθερη κυκλοφορία της ενέργειας. Η συχνή πρακτική των στάσεων της γιόγκα ξεμπλοκάρει κάθε εμπόδιο, απομακρύνει όλες τις εντάσεις και οδηγεί στην ικανότητα να στεκόμαστε άνετα σε μια θέση για αρκετό χρονικό διάστημα, αφου δυναμώνει όλο το μυϊκό σύστημα. Με τον τρόπο αυτό αποκτάμε καλύτερο έλεγχο του σώματος, που συνεπάγεται καλύτερο έλεγχο του νου και της ενέργειας, και έτσι οδηγούμαστε πιο κοντά στο διαλογισμό (σκεφτείτε οτι στο διαλογισμό θα χρειαστεί ο ασκούμενος να παραμείνει στην ίδια  θέση ακίνητος για αρκετή ώρα, πράγμα που απαιτεί πολλή θέληση και δύναμη). Και είναι αποδεδειγμένο πλέον πως ο διαλογισμός αλλάζει τον εγκέφαλό μας ώστε να λειτουργεί υπέρ της σωματικής και ψυχικής μας υγείας.

Πηγές:

“Άσανα Πραναγιάμα Μούντρα Μπάντα”
του Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι –
Bihar School of Yoga, Munger, Bihar, India

 

 

.

Τί πρέπει να γνωρίζω πριν το πρώτο μου μάθημα στη γιόγκα

Το πρώτο σας μάθημα γιόγκα θα πρέπει να είναι μια εμπειρία χαλαρωτική, αναζωογονητική και γεμάτη έμπνευση.Για να βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι, διαβάστε παρακάτω τι πρέπει να κάνετε πριν από την είσοδό σας στο στούντιο, και τί χρειάζεται να ξέρετε για την άσκηση που ακολουθεί:

 • Πιείτε 1-2 λίτρα νερό μιάμιση ώρα ΠΡΙΝ από την άσκηση: Παίρνει μιάμιση ώρα για να χωνέψετε το νερό ώστε να είστε πλήρως ενυδατωμένοι για το μάθημα. Είναι επίσης καλό να έχετε άδειο στομάχι (ακόμη και από υγρά) ώστε να μη νιώσετε άβολα σε κάποιες στάσεις. Βεβαιωθείτε ότι τρώτε έχετε χρόνο για να το χωνέψετε.
 • Φορέστε άνετα ρούχα: δηλαδή ρούχα που διευκολύνουν την κίνηση και δεν εμποδίζουν την αναπνοή. Το παντελόνι φόρμας είναι πολύ βαρύ και ζεστό.Προτείνω αυτές τις τρεις δοκιμές για τα πιο κατάλληλα ρούχα γιόγκα: κάντε βαθύ κάθισμα για να δείτε αν τα πόδια σας αισθάνονται άβολα στο παντελόνι σας σηκώστε τα χέρια σας για να δείτε αν οι ώμοι σας εμποδίζονται και κάντε κάμψη προς τα εμπρός (σκύψτε) για να δείτε αν η μπλούζα σας πέφτει πάνω από το κεφάλι σας. Εάν κατι από αυτά συμβεί ίσως χρειαστεί να επιλέξετε ένα διαφορετικό ρούχο. Το σημαντικότερο είναι να νιώθετε άνετα μέσα σ'αυτά.
 • Ετοιμάστε τα πράγματά σας: τα περισσότερα στούντιο έχουν βοηθητικά εξαρτήματα που μπορεί να χρειαστείτε όπως μπλοκ ιμάντες μαξιλάρια κλπ αλλά αυτό θα πρέπει να το ελέγξετε εκ των προτέρων. Αν δεν έχετε ένα στρώμα ρωτήστε αν το στούντιο έχει διαθέσιμα για χρήση.Φροντίστε πάντα να έχετε μια μικρή πετσέτα μαζί σας και νερό για μετά την άσκηση.
 • Η γιόγκα πάντοτε ολοκληρώνει την άσκηση με λίγα λεπτά χαλάρωσης. Το σημείο αυτό θεωρείται και το πιο δύσκολο διότι λίγοι είναι ικανοί να χαλαρώσουν νου και σώμα ολοκληρωτικά. Κάντε μια προσπάθεια να κλείσετε τα μάτια σας και να αφήσετε το σώμα σας ακίνητο και απόλυτα χαλαρωμένο. Οι σκέψεις που θα ακολουθήσουν είναι απλά για παρατήρηση και όχι για ανάλυση. Μείνετε όσο είναι δυνατόν συγκεντρωμένοι στο σώμα σας και την αναπνοή σας. Απολαύστε την ηρεμία της ακινησίας.
 • Οι στάσεις της γιόγκα έχουν ονομασίες στα σανσκριτικά. Μπορεί να τις ακούτε και μεταφρασμένες αλλά η κανονική ονομασία τους είναι στα σανσκριτικά και είναι πιο βολικό να τις γνωρίζετε σε περίπτωση που παρακολουθήσετε ένα τμήμα της γιόγκα με ξένο εκπαιδευτή.
 • Ενημερωθείτε σχετικά με το είδος της γιόγκα που θα παρακολουθήσετε. Δεν είναι όλα τα είδη ίδια. Άλλα μπορεί να ταιριάζουν στις προτιμήσεις σας και άλλα όχι. Άλλα έχουν γρήγορη ροή και άλλα πολύ αργή με εναλλαγή 5-6 μόνο θέσεων. Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες για κάθε είδος ή μπορείτε πολύ απλά να ρωτήσετε περισσότερα στο στούντιο που πηγαίνετε.
 • Ναμαστέ και Χάρι ομ είναι ένας τρόπος χαιρετισμού. Σαν να λέμε ένα γειά ή μια όμορφη ευχή για καλωσόρισμα.
 • Να είστε στην ώρα σας για να μην διαταράξετε την τάξη και τον εκπαιδευτή.
 • Είναι πάντα καλό να ενημερώνετε το εκπαιδευτή σας εάν έχετε κάποιο τραυματισμό ή ιατρικό πρόβλημα ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να είστε ασφαλείς κατά τη διάρκεια του μαθήματος.
 • Εαν κάνετε αεριαλ γιόγκα υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που πρέπει να τηρούνται για την ασφάλειά σας και για την προστασία των πανιών που χρησιμοποιείτε. Ενδεικτικά : δεν φοράμε αξεσουαρ στα πόδια /χέρια/ λαιμό φροντίζουμε να είμαστε καθαροί ο ιδρώτας είναι εχθρός του πανιού λόγω της έντονης φθοράς που προκαλεί και γιατί αυξάνει την πιθανότητα να γλυστρήσουμε! Η πρώτη επαφή μας με το πανί ίσως προκαλέσει καποιους μικροτραυματισμούς λόγω της τριβής και της μη εξοικείωσης γι'αυτό και προστατεύουμε τις μασχάλες τους αστραγάλους τον αυχένα και τους καρπούς μας φορώντας γκέτες κοντομάνικο (όχι αμάνικες μπλούζες) και μακρύ παντελόνι.
 • Να θυμάστε ότι το στούντιο γιόγκα δεν είναι γυμναστήριο: το στούντιο γιόγκα είναι ένας ιερός χώρος για τον εκπαιδευτή σας. Πρέπει να μπαίνετε στον χώρο λαμβάνοντας υπόψη και τους υπόλοιπους. Τα κινητά τηλέφωνα πρέπει να είναι σε σίγαση ή απενεργοποιημένα. Δεν επιτρέπονται παπούτσια στην αίθουσα γιόγκα αλλά μπορείτε να φοράτε τις κάλτσες σας αν αυτό σας κάνει να νιώθετε καλύτερα. Έχετε μαζί σας παπούτσια που μπαίνουν και βγαίνουν εύκολα ώστε να μετακινείστε στον υπόλοιπο χώρο.
 • Χαλαρώστε! Ο καθένας στην τάξη κάνει τη δική του πρακτική. Κανείς δεν πρόκειται να σας παρακολουθεί ή να σας κρίνει. Απλά χαλαρώστε και δείτε πού μπορεί να σας οδηγήσει αυτή η καινούργια εμπειρία.

“ Θυμηθείτε όμως: μόνο και μόνο επειδή ένας εκπαιδευτής σας λέει να αγγίξετε τα δάχτυλα των ποδιών σας, να παραμείνετε σε μια στάση για πολύ ωρα ή να εκτελέσετε πολλές επαναλήψεις, δε σημαίνει ότι πρέπει να το καταφέρετε εκείνη την ημέρα. Η γιόγκα είναι ένα ταξίδι, όχι ένας προορισμός.


Namasté

Το περιεχόμενο αυτού του ιστοτόπου παρέχεται μόνο για πληροφόρηση. Οι πληροφορίες για θεραπεία, υπηρεσίες, προϊόντα ή αποκατάσταση και ίαση,παρέχονται μόνο από τον αρμόδιο ιατρό σας, ή τον πιστοποιημένο θεραπευτή σας. Οι πληροφορίες και τα υλικά που περιέχονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν προορίζονται να αποτελέσουν έναν ολοκληρωμένο οδηγό θεραπείας. Όλοι όσοι επισκέπτονται τον ιστότοπο αυτό υποχρεούνται να ζητούν πάντοτε τη συμβουλή του πιστοποιημένου θεραπευτή/ιατρού τους για διάγνωση και γενικότερα για απάντηση σε όποια ιατρική απορία έχουν, και να επιβεβαιώνουν με τον αρμόδιο πιστοποιημένο θεραπευτή/ιατρό τους αν το περιεχόμενο του ιστοτόπου (είτε άσκηση, υπηρεσία ή προϊόν κτλ) που περιγράφεται σε κάθε άρθρο, είναι κατάλληλο για την περίπτωσή τους.

Πρώτη φορά σε ένα μάθημα γιόγκα

Φτάνετε νωρίς στο μάθημα της γιόγκα (ιδανικά 10 λεπτά πριν ξεκινήσετε), αφήνετε το μπουφάν σας, την τσάντα σας, χαμηλώνετε το κινητό σας και παίρνετε τα πράγματά σας. Ανοίγετε το στρώμα σας σε όποιο σημείο θέλετε στον χώρο που θα διδαχθείτε, και φροντίζετε να μη δυσανασχετήσετε αν γεμίσει με κόσμο και αναγκαστείτε να στριμωχτείτε. Το στρώμα σας είναι όλος ο χώρος που χρειάζεστε, και στην ουσία όχι παραπάνω.

Το στρώμα σας είναι όλος ο χώρος που χρειάζεστε, και στην ουσία όχι παραπάνω. 

Τοποθετείτε το στρώμα λοιπόν, παίρνετε μια κουβέρτα “φλις” και τη βάζετε δίπλα σας και μια μικρή πετσέτα. Βγάζετε τις κάλτσες σας και το φούτερ σας. Μένετε με μια άνετη κοντομάνικη ή αμάνικη μπλούζα, ούτε πολύ στενή ούτε πολύ φαρδιά. Το παντελόνι σας είναι άνετο, ή ελαστικό. Αισθάνεστε άνετα μέσα στα ρούχα σας και μπορείτε να κινηθείτε ελεύθερα.  Με ένα λαστιχάκι συγκρατείτε ψηλά τα μαλλιά σας για να μη σας ενοχλήσουν κατά τη διάρκεια της πρακτικής σας. Μη σφίγγετε τα μαλλιά σας, θα σας προκαλέσει ένταση στο κεφάλι. Αν αισθάνεστε ότι γλιστράτε στο στρώμα σας, ή ότι κρυώνουν τα πόδια σας, μπορείτε να φορέσετε τις κάλτσες σας, ή να πάρετε αντιολισθητικές κάλτσες, ή ακόμη και κάλτσες με δάκτυλα για περισσότερη ελευθερία κινήσεων.

Μη σφίγγετε τα μαλλιά σας, θα σας προκαλέσει ένταση στο κεφάλι. 

Μη φοράτε πολύ σφιχτά εσώρουχα, προτιμήστε οτιδήποτε σας κάνει να νιώθετε άνετα.

Bolster θα χρειαστείτε αν παρακολουθείτε κάποιο είδος Yoga που έχει χαλαρωτικό και θεραπευτικό χαρακτήρα (restorative, clinical, prenatal). Ένα μικρό μαξιλάρι μπορεί να ανακουφίσει τον αυχένα σας κατά τη διάρκεια της savasana, τη θέση χαλάρωσης. Ένα block μπορεί να σας βοηθήσει να πραγματοποιήσετε πιο άνετα τις ασκήσεις σας, αν το σώμα σας δεν σας το επιτρέπει ακόμη.

“Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε.”

Θα χρησιμοποιήσετε την πετσέτα σας όσες φορές χρειάζεται να απαλλαγείτε από τον ιδρώτα στο σώμα σας. Μόλις έρθει η ώρα της savasana βάλτε τις κάλτσες σας, το φούτερ σας, ξαπλώστε με ένα μαξιλάρι στο κεφάλι σας αν το επιθυμείτε, και σκεπαστείτε με την κουβέρτα αν νιώθετε ότι κρυώνετε. Οι παλμοί και η θερμοκρασία του σώματός σας θα πέσουν την ώρα της ξεκούρασης και της ακινησίας, οπότε όσο ζεστοί κι αν νιώθετε τώρα, καλά θα κάνετε να ντυθείτε. Αν κρυώνετε, δε θα μπορέσετε να χαλαρώσετε. Προαιρετικά τοποθετείστε το bolster ή ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας για να χαλαρώσετε τυχόν ένταση στη μέση σας. Η savasana διαρκεί από 5-10 λεπτά συνήθως.

“Είστε έτοιμοι!”

 • Μην ξεχνάτε να καθαρίσετε το στρώμα σας με ειδικά υγρά καθαρισμού που μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας. Θα χρειαστείτε μόνο λίγο ξύδι νερό και όποιο αιθέριο έλαιο προτιμάτε για να δώσετε ένα ευχάριστο άρωμα. Αφήστε το στρώμα ανοιχτό για να στεγνώσει.
 • Τακτοποιήστε το χώρο γύρω σας και ότι χρησιμοποιήσατε κατά τη διάρκεια της άσκησης.
 • Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό! Έχετε πάντοτε ένα παγούρι στην τσάντα σας.
 • Αν παρακολουθείτε μάθημα υψηλών απαιτήσεων πάρτε και μια έξτρα κοντομάνικη μπλούζα για να μη μείνετε βρεγμένοι!

“Καλή αρχή!”