Now Reading
Mantra

Mantra

Τον Φεβρουάριο του 1974, o Swami Satyananda Saraswati μίλησε σε σεμινάριο της γιόγκα στο Chhattisgarh. Μέσα από αυτή την ομιλία πληροφορηθήκαμε τί είναι τα μαντρα. Όλα στη γιόγκα στοχεύουν στην απελευθέρωση από την ύλης και τις προσδοκίες.  Η Mantra shastra είναι μια αρχαία και φοβερή επιστήμη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στον στόχο αυτό.  Στην αρχαιότητα οι άνθρωποι τη γνώριζαν πολύ καλά, αλλά σταδιακά αυτή η γνώση χάθηκε.

Τα αρχαιότερα κείμενα της ανθρωπότητας είναι τα tantra shastras, και μετά από τα tantras γεννήθηκαν oι Vedas.

Στην αρχαιότητα, υπήρχαν φωτισμένοι άνθρωποι που λέγονταν rishis. Κατα τη διάρκεια του διαλογισμού, οι rishis έφταναν τη συνείδησή τους σε μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση,  που τους καθιστούσε ικανούς να ακούσουν συμπαντικούς ήχους. Αυτούς τους ήχους τους ονόμασαν μαντρα.

Τα μαντρα δεν ήταν απλές συλλαβές του νου τις οποίες επαναλαμβάνουμε. Δε μπορεί κάθε συλλαβή να είναι μάντρα. Όταν ένα ιερό πρόσωπο, όπως και ένας rishi, του οποίου η ψυχή είναι αγνή, έφτανε σε τόσο υψηλό επίπεδο διαλογισμού, τότε λάμβανε αυτούς τους συγκεκριμένους ήχους, που σήμερα αποκαλούμε μαντρα. Με τον ίδιο τρόπο, μέσω αυτής της εσωτερίκευσης στον διαλογισμό, λέγεται πως αποκαλύφθηκε και το Κοράνι, η Βίβλος, οι Βεδες, η «Λίμνη των πράξεων του Ράμα».

Για να γίνει απόλυτα σαφές, τα μαντρα δεν είναι δημιουργήματα του ανθρώπινου νου. Προέρχονται από ανώτερες πηγές, αν συμφωνήσουμε πως κάτι ανώτερο υπάρχει μέσα ή έξω από αυτό το συμπαντικό άπειρο.

Για να φτάσουν οι rishis στο επίπεδο να λάβουν τους ήχους των μαντρα, ή των ιερών κειμένων, έπρεπε να περάσουν τρία στάδια που αφορούν τη μεταφορά της συνείδησης από το χονδροειδές και υλικό σώμα προς το άυλο και ενεργειακό σώμα τους.

 

Κάθε άνθρωπος έχει πολλά σώματα

Τα σώματά μας, είναι πολλά. Το πρώτο μας σώμα είναι εκείνο που η συνείδηση αντιλαμβάνεται μέσω των πέντε αισθήσεων, το υλικό σώμα. Σε αυτό λειτουργεί ο νους, η λογική και ευφυία, και η μνήμη. Ξεκινώντας το διαλογισμό αρχίζουμε να σιγάζουμε τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε από αυτό το σώμα και προχωράμε στην αντίληψη του δεύτερου σώματος.
Επομένως, το δεύτερο σώμα μας το αντιλαμβανόμαστε κυρίως στο διαλογισμό, όταν η αντίληψη ταξιδεύει προς τα έσω. Σε αυτό το επίπεδο, βρίσκονται τα οράματα και τα όνειρα. Αυτό το σώμα δεν είναι υλικό ή απτό. Είναι το αστρικό σώμα, sukshma sharira, η ψυχική συνείδηση ή το υποσυνείδητο. Αν προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο στο διαλογισμό, αφήνουμε και αυτό το σώμα και προχωράμε στην αντίληψη του τρίτου σώματος.
Επομένως, το τρίτο σώμα γίνεται αντιληπτό σε βαθύ διαλογισμό, όταν εμφανίζεται το απόλυτο κενό ή η shoonya. Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει αντίληψη του εξωτερικού ή εσωτερικού περιβάλλοντος. Είναι η εμπειρία της σκοτεινής νύχτα της ψυχής, τα μεσάνυχτα της ψυχής μας, χωρίς σχήμα, όραση, εκεί που δεν υπάρχει το εγώ. Το σώμα αυτό λέγεται karana sharira, ή ασυνείδητο. Στις Vedas λέγεται hiranyagarbha, η χρυσή μήτρα.

Υπάρχει και επόμενο επίπεδο συνείδησης το οποίο είναι υπερφυσικό. Σε αυτό το επίπεδο δεν υπάρχει αντίληψη του υλικού κόσμου και των νόμων του, γιατί βρίσκεται στην αιώνια ύπαρξη, skhanda swaroopa. Λέγεται samadhi ή turiya.

Όλα αυτά τα διαφορετικά επίπεδα συνειδητότητας αναφέρονται στο Gayatri mantra.

 

Το μάντρα ομ

Από όλα τα μαντρα που έχουν εξηγηθεί μέχρι τώρα, το καταπληκτικότερο και πρώτο όλων είναι το ομ. Το ομ είναι ο σπόρος του bija mantra όλων των μαντρα. Έγινε αντιληπτό με τον ίδιο τρόπο που εξηγήθηκε παραπάνω, μέσα από τη μεταφορά στις διαστάσεις των σωμάτων των rishis στο διαλογισμό.
Το ομ αποτελείται από 3 ήχους. Α, ΟΥ και Μ.
Το εκπληκτικό είναι πως το βρίσκουμε σε διαφορετικές μορφές ανάλογα τη θρησκεία ή τη παράδοση. Το ομ είναι το Αμήν, το Άμεν και το Χαμ.
Πρώτα είναι το Ωμ και έπειτα το Gayatri μαντρα.

 

Η δύναμη των μάντρα

Τα μάντρα έχουν φοβερή δύναμη. Σαν ένας σπόρος που φυτεύεται, το μάντρα ξεκινά να δρα, και όσο μένουμε πιστοί στην πρακτική των μάντρα, τότε ο σπόρος αυτός γίνεται δέντρο ολόκληρο με άπειρους καρπούς να προσφέρει. Όμως για να συμβεί αυτό, τα μαντρα χρειάζεται να επαναλαμβάνονται για συγκεκριμένο χρόνο, κανόνες και  όρους, με απόλυτη συνέπεια και τότε μόνο ξυπνά η δύναμή τους, και η συνείδηση λαμβάνει τη μορφή του μαντρα. Η θέληση εκείνου που ψάλλει το μάντρα επαναλαμβανόμενα με συνέπεια (Anushthana), μπορεί να κάνει θαύματα.

See Also

Για κάθε θέληση και στόχο υπάρχει ένα διαφορετικό bija mantras που ξυπνά διαφορετικές δυνάμεις.

To Gayatri mantra οφελεί την υγεία και τον νου.
Όσοι υποφέρουν από δερματικές παθήσεις ή έλλειψη σιδήρου, μπορούν να βοηθηθούν από τα Surya ή sun μαντρα.
Το Mahamrityunjaya mantra είναι κατάλληλο για θεραπεία.
Tα μάντρα που αφορούν το δεύτερο σώμα όπως το Om Namah Shivaya, Sri Rama, Hare Krishna, μπορούν να γίνονται πρακτική από όποιον έχει πίστη.

Σε γενικές γραμμές, μέσα από τα μαντρα μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την ασθένεια, τη λύπη και την ανησυχία, ακόμη και τις κακές συνήθειες.

Πώς ξεκινάμε την πρακτική των μαντρα

Αρχικά, κάθε ένας από εμάς χρειάζεται να έχει το δικό του μάντρα. Όταν βρεί το δικό του μάντρα, χρειάζεται να το επαναλαμβάνει (japa) καθημερινά με απόλυτη πειθαρχία. Μπορεί να κάνει 9 μάλα japa τη μέρα, 10-15 λεπτά επανάληψης, ή ακόμη και μισή ώρα, αλλά να μείνει πιστός σε αυτή την επαναληψιμότητα. Δε χρειάζεται συγκέντρωση, αλλά πίστη και αφοσίωση.

 

Πηγή: The Science of Mantra Swami Satyananda Saraswati. (Talk at Chhattisgarh Yoga Seminar, Korba, February 17, 1974) yogamag.net

What's Your Reaction?
Excited
2
Happy
3
In Love
3
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 Yoginimama Powered by e-iT

Scroll To Top